32 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο

Στα 32 ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο από σύνολο 1.256 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοινώθηκε από τις αρχές το απόγευμα της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 24 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών και 8 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 526, περιλαμβανομένων των δέκα, που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Σε σχέση με τα 4 περιστατικά, που δηλώθηκαν χθες ως υπό διερεύνηση, για τα 2 βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα και για τα άλλα δύο συνεχίζεται η διερεύνηση.

Τα 526 περιστατικά εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 14.273 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ),  το Μικροβιολογικό Τμήμα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα 390 περιστατικά από τα 526 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λεόντιος Κωστρίκης, είπε ότι "52 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί".

Όπως είπε ο κ. Κωστρίκης οι μελέτες των περιοχών Πάφου και Αραδίππου ολοκληρώθηκαν, σημειώνοντας ότι στην Πάφο σήμερα από τα τελευταία 336 δείγματα καταγράφηκε ένα θετικό.

Πρόσθεσε ότι συνολικά τα αποτελέσματα για την Πάφο ήταν τέσσερα θετικά σε σύνολο 707 δειγμάτων.
 
Για την Αραδίππου, ανέφερε ότι σήμερα καταγράφηκε ένα θετικό αποτέλεσμα από τα 17 τελευταία δείγματα, για να προσθέσει ότι συνολικά τα αποτελέσματα για την Αραδίππου ήταν εφτά θετικά από σύνολο 525 δειγμάτων.
 
«Ο αριθμός των 32 νέων κρουσμάτων, σε σύνολο 1.256 εργαστηριακών αναλύσεων, διατηρεί αμετάβλητη τη στρατηγική μας. Άτομα με τη SARS-CoV-2 λοίμωξη κυκλοφορούν ανάμεσα στον πληθυσμό και μέχρι να εντοπιστούν ενδεχομένως να τον μεταδώσουν και σε άλλους. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί ορισμένα άτομα με τη λοίμωξη είναι ασυμπτωματικά, γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνα», είπε ο κ. Κωστρίκης.
 
Κάλεσε το κοινό να συνεχίσει να ακολουθεί πιστά τα περιοριστικά μέτρα στο μέγιστο δυνατό βαθμό, να παίρνει μέτρα αυτοπροστασίας και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής.

Απαντώντας σε ερώτηση πόσο πρέπει να ανησυχούν τα κρούσματα, που αφορούν σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς «είναι ένα φοβερά επικίνδυνο στοιχείο», σημειώνοντας πως «υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 30% που οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί».

«Αυτά τα άτομα μπορεί να περάσουν τη λοίμωξη σε νέα άτομα, χωρίς να το ξέρουν και χωρίς να το καταλάβουν, και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», είπε.
 
Ο Επιστημονικός Διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, δρ. Μάριος Λοΐζου, ανέφερε ότι μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονταν 24 άτομα, εκ των οποίων τα τρία νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
Ανέφερε, επίσης, πως δόθηκαν πέντε εξιτήρια, για να προσθέσει ότι συνολικά 13 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και 11 στη ΜΕΘ Λευκωσίας.
 
Όπως συμπλήρωσε η κλινική κατάσταση όλων των διασωληνωμένων ασθενών είναι προς το παρόν σταθερή, αλλά κρίσιμη.
 
Επίσης, είπε ότι ένας ασθενής αποσωληνώθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ, σημειώνοντας ότι σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται εφτά επιβεβαιωμένα κρούσματα.
 
Αναφερόμενος στον αριθμό των κρουσμάτων παγκόσμια, είπε πως έφτασε σήμερα το 1 εκατομμύριο 450 χιλιάδες και οι θάνατοι τις 85.000. Ο κ. Λοΐζου ανέφερε ακόμα ότι σχεδόν 310.000 άτομα ανάρρωσαν πλήρως.
 
«Στις ΗΠΑ, οι θάνατοι σε ένα 24ωρο ξεπέρασαν τους 1.800 από τους οποίους πέραν των 800 στην Νέα Υόρκη. Τα νούμερα αυτά μας θυμίζουν το τι συμβαίνει, όταν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα και ο ιός αφεθεί να εξαπλωθεί. Την ίδια ώρα σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Αυστρία) ακούγονται φωνές για πιθανό περιορισμό των μέτρων. Αυτό ανάγκασε χθες τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να απευθύνει νέα προειδοποίηση ενάντια στην πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων. Ο εκπρόσωπός του, το περιέγραψε σαν έναν άρρωστο, ο οποίος αν σηκωθεί πρόωρα από το κρεβάτι, υπάρχει κίνδυνος να υποτροπιάσει», είπε.
 
Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι  χθες στις 19:00 ώρα Κύπρου, μετά από 76 μέρες καθολικού αποκλεισμού, η πόλη Γουχάν της Κίνας, από όπου ξεκίνησε η πανδημία, γιόρτασε σε εισαγωγικά, αλλά και κυριολεκτικά την απελευθέρωσή της.
 
«Ο αποκλεισμός της Γουχάν», είπε, «ήταν ένα πρωτόγνωρο μέτρο, που όταν το ακούσαμε μάς φάνηκε μακρινό και περίεργο. Τώρα βιώνουμε σχεδόν παρόμοιες καταστάσεις. Το άνοιγμα της Γουχάν μας δείχνει ότι υπάρχει φως στην άκρη της σήραγγας. Χρειάζεται υπομονή. Για το κάθε τι υπάρχει η σωστή στιγμή».
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων, η εμπλοκή της οποίας όπως είπε, «από την πρώτη στιγμή ήταν και είναι καθοριστική, για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το Σύστημα Υγείας μας στην πανδημία».
 
Συνέχισε λέγοντας ότι η Υπηρεσία Ασθενοφόρων ανάλαβε το επιχειρησιακό συντονισμό και τη διαχείριση των περιστατικών COVID-19 στον προνοσοκομειακό χώρο, ενώ πρόσθεσε ότι από τις 7 Μαρτίου 2020, το τηλεφωνικό κέντρο 1420,  δέχθηκε περισσότερες από 20.000 κλήσεις και η Υπηρεσία Ασθενοφόρων διαχειρίστηκε περισσότερα από 9.000 περιστατικά, σε σχέση με την αντιμετώπιση του COVID-19.
 
Σε ερώτηση αν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  για τα ποδονάρια, ο κ. Μάριος Λοΐζου διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ δεν προβλέπεται η χρήση τους στην αντιμετώπιση των περιστατικών κορωνοϊού.

Αντίθετα, είπε, «η οδηγία είναι για ειδικά υποδήματα χειρουργείου ή ελαστικές γαλότσες, οι οποίες παρέχονται από την Υπηρεσία».

Εξήγησε, τέλος, πως «τα ποδονάρια χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις συγκεκριμένων διαδικασιών, κυρίως αιματηρών, εκεί και όπου χρειάζονται».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:52

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.