Στα 29 ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο

Στα 29 ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο από σύνολο 1.353 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοινώθηκε από τις αρχές το απόγευμα της Τρίτης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 22 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, 3 άτομα που εντοπίστηκαν από τη δειγματοληψία της Πάφου από το σύνολο 371 εργαστηριακών διαγνώσεων, που διεξήχθησαν χθες και σήμερα και 4 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 494, περιλαμβανομένων των δέκα, που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Σε σχέση με τα 10 περιστατικά, που δηλώθηκαν χθες ως υπό διερεύνηση, για τα 9 βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα και ένα που βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά από ταξίδι.

Τα 494 περιστατικά εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 13.017 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ),  το Μικροβιολογικό Τμήμα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια.
Σύμφωνα με τις αρχές, τα 364 περιστατικά από τα 494 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λεόντιος Κωστρίκης, είπε ότι 47 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Σημείωσε ότι με βάση τα δεδομένα των τελευταίων ημερών προκύπτει ότι την περασμένη Τετάρτη, 1η Απριλίου, από τις 779 εργαστηριακές διαγνώσεις καταγράφηκαν 58 κρούσματα, που ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός που καταγράφηκε μέχρι τώρα.
 
Πρόσθεσε ότι την Πέμπτη, 2 Απριλίου, καταγράφηκαν 36 κρούσματα από 603 αναλύσεις, την Παρασκευή, 3 Απριλίου, καταγράφηκαν 40 κρούσματα σε 668 αναλύσεις, το Σάββατο 4 Απριλίου, από σύνολο 698 αναλύσεων καταγράφηκαν 30 κρούσματα, την Κυριακή από σύνολο 792 αναλύσεων καταγράφηκαν 20 κρούσματα και χθες από σύνολο 718 εργαστηριακών διαγνώσεων καταγράφηκαν 19 κρούσματα.
 
Όπως πρόσθεσε με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα «τα σημερινά 29 κρούσματα επί συνόλου 1.353 εργαστηριακών διαγνώσεων συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις μας ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός, ωστόσο, παραμένει μακρύς».
 
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η πορεία δεν είναι τυχαία και αποδίδεται στη στρατηγική της αυστηρής ιχνηλάτησης και στην αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων, η οποία οφείλεται στη συνεργασία των πολιτών.
 
Ο κ. Κωστρίκης επανέλαβε ότι οι μέρες αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και θα καθορίσουν το αποτέλεσμα για τη συνέχεια, προσθέτοντας ότι «η επιδημιολογική εικόνα που έχουμε μπροστά μας τις τελευταίες μέρες μας επιτρέπει να ατενίζουμε τη συνέχεια με αισιοδοξία, αλλά καθιστούμε σαφές ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και δεν έχουμε την πολυτέλεια λαθών».

«Η συμβουλή μας, λοιπόν, παραμένει η ίδια: Μείνετε στο σπίτι και παίρνετε μέτρα αυτοπροστασίας», είπε.

Ο Επιστημονικός Διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, δρ. Μάριος Λοΐζου, ανέφερε ότι μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 31 άτομα, εκ των οποίων τα τρία νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
Εξάλλου, ανέφερε ότι μέχρι τις 3 το απόγευμα δόθηκαν δύο εξιτήρια.
 
Πρόσθεσε ότι συνολικά 13 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και 11 στη ΜΕΘ Λευκωσίας, για να συμπληρώσει ότι η κατάσταση όλων αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή, αλλά κρίσιμη.
 
Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι συνολικά  σε θάλαμο νοσηλεύονται εφτά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε σταθερή και καλή κατάσταση.
 
Αναφερόμενος στην σημερινή εικόνα της κατάστασης, είπε πως υπάρχει η θετική εικόνα της σχετικής σταθεροποίησης του αριθμού των κρουσμάτων, ωστόσο, υπενθύμισε ότι «αντιμετωπίζουμε έναν ιό, στον οποίο δεν έχουμε ανοσία και δεν έχουμε θεραπεία».
 
«Στις μέρες που έρχονται, πιθανότατα, θα δούμε στα νοσοκομεία μας τις συνέπειες της αρχικής μη απόλυτα αυστηρής τήρησης των μέτρων. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η νόσος αυτή έχει ένα σταθερό. Τη συσχέτιση σοβαρά πασχόντων με τον αριθμό των κρουσμάτων. Ήδη από σήμερα, ο αριθμός των διασωληνωμένων στις εντατικές αυξάνεται», ανέφερε.
 
Ο κ. Λοΐζου τόνισε ότι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα και ότι οι εφεδρείες σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τις ΜΕΘ είναι περιορισμένες.
 
Σημείωσε πως αν και η κατάσταση ακόμα είναι διαχειρίσιμη, εντούτοις πρόσθεσε «για να συνεχίσει να είναι, είναι απόλυτα απαγορευτικός ο εφησυχασμός».
 
«Η δυνατότητα προσαρμογής μας σαν κοινωνία στον νέο τρόπο ζωής, για όσο αυτό χρειάζεται, είναι αυτό που θα μας προστατεύσει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αν δεν κερδίσουμε αυτή τη μάχη, δεν μπορεί να υπάρξει καμία κοινωνική και οικονομική εκκίνηση της χώρας, καμία επάνοδος στον προηγούμενο τρόπο ζωής», κατέληξε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:53

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης
14:53
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
13:05
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.