Η Βουλή ψήφισε νόμους και ενέκρινε τον κανονισμό για τα εξώδικα και την αποσυμφόρηση των Φυλακών

Η Ολομέλεια της Βουλής που συνήλθε σε συνεδρία το απόγευμα της Παρασκευής ψήφισε σε νόμους τα δύο νομοσχέδια, ένα για την αύξηση του εξώδικου προστίμου από 150 ευρώ σε 300 ευρώ προς όσους παραβαίνουν το διάταγμα του Υπουργού Υγείας για περιορισμό στη διακίνηση και ένα νομοσχέδιο για τις αποφυλακίσεις κρατουμένων. Ενέκρινε επίσης τον κανονισμό ώστε να  μπορούν να εντάσσονται στον θεσμό της Ανοικτής Φυλακής και της εξωιδρυματικής απασχόλησης περισσότερα πρόσωπα.



Τα νομοσχέδια και ο κανονισμός τέθηκαν σε μία ενιαία ψηφοφορία,  υπέρ ψήφισαν 18 Βουλευτές και κατά 1, ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης. Λόγω των μέτρων ασφάλειας και υγείας, κατά την ψηφοφορία στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας παρέστησαν 19 Βουλευτές ως ο ελάχιστος αριθμός που απαιτείται ώστε να συσταθεί απαρτία. Η συνεδρία της Ολομέλειας περιλαμβανομένης της προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του Προέδρου της Βουλής διήρκεσε 2 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα.

Προ ημερησίας διατάξεως, ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, αναφέρθηκε στις συνθήκες πανδημίας του νέου κορωνοϊού που επικρατούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόσθεσε πως με βάση τα δεδομένα παγκοσμίως οι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τον ιό ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο και ζήτησε από το νομοθετικό σώμα να εγερθεί και να υποκλιθεί σε όλους αυτούς που υποφέρουν, που έχασαν τη ζωή τους, και ειδικά σε αυτούς που στην Κύπρο και στο εξωτερικό, λόγω των επαγγελμάτων τους, με πρώτο το ιατρικό επάγγελμα, αλλά και άλλα επαγγέλματα, όπως η Αστυνομία, και άλλοι λειτουργοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας ανάσχεσης της πανδημίας.  

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε επίσης το σώμα ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης που κατέθεσε τα νομοθετήματα που τέθηκαν προς ψήφιση, ζήτησε να παραστεί στην αίθουσα συνεδρίων της Ολομέλειας κατά την ώρα της ψηφοφορίας, αλλά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής του ζήτησε όπως το αποφύγει ώστε στην αίθουσα να παραστεί στην αίθουσα ο μικρότερος δυνατός αριθμός προσώπων.

Η έναρξη της συνεδρίας άρχισε αργοπορημένα μισή ώρα περίπου, προκειμένου να συσταθεί η απαιτούμενη απαρτία των 19 Βουλευτών (ένα τρίτο) καθώς στις 17.00 παρόντες στην αίθουσα της Ολομέλειας ήταν μόνο 18. Για να συσταθεί απαρτία ειδοποιήθηκε και έσπευσε ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας. Με βάση της διευθετήσεις που έγιναν η 19η Βουλευτής που θα παρίστατο στην αίθουσα ήταν η Άννα Θεολόγου που ειδοποίησε ότι δεν θα παραστεί.

Προ έναρξης της συνεδρίας και ενόσω αναμενόταν ο κ. Γιωργάλλας για να σχηματιστεί η απαρτία,  ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι έγιναν αρκετές τηλεδιασκέψεις για τις απαιτούμενες συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και ότι  επίκειται τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής Υγείας που θα συνέλθει έπειτα από αίτημα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαϊδη.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τα κόμματα να διαβουλευθούν και να τον ενημερώσουν αναφορικά με την επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, για να τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο που για την ώρα εκκρεμεί και αφορά τις κυβερνητικές εγγυήσεις των 2 δις.

Ο κ. Συλλούρης ζήτησε επίσης από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής να συνέλθουν σε συνεδρία με τηλεδιάσκεψη, ώστε να συζητήσουν τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα σε συνδυασμό με την εισήγηση που έχει ετοιμαστεί από την υπηρεσία της Βουλής, ώστε να γίνει η απαιτούμενη τροποποίηση του Συντάγματος που θα επιτρέπει συνεδρίες της Ολομέλειας της Βουλής και ψηφοφορίες μέσω τηλεδιάσκεψης ή κατά τρόπο που να μην απαιτείται η φυσική παρουσία των Βουλευτών στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας.

Διευκρίνισε πως ο Γενικός Εισαγγελέας ετοίμασε τη γνωμάτευση του κατ΄ εξαίρεση, καθώς δεν είναι νομικός σύμβουλος της Βουλής, αλλά της Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι θα πρέπει να ετοιμαστεί το κείμενο της συνταγματικής τροποποίησης ώστε την επόμενη φορά που θα απαιτηθεί η παρουσία όλων των Βουλευτών στην αίθουσα συνεδριάσεων να ψηφιστεί και η τροποποίηση του Συντάγματος.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι προχωρά η εισαγωγή νέας εφαρμογής στα ηλεκτρονικά συστήματα της Βουλής που θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση της τηλεργασίας τόσο των Βουλευτών, όσο και των λειτουργών της Βουλής.

Εμείς ως Βουλή θέλουμε να λειτουργούμε, αυτό το πράγμα φαίνεται ότι θα κρατήσει για το επόμενο χρονικό διάστημα, συνέχισε προσθέτοντας πως θα πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στις Επιτροπές για να ακολουθήσει και προγραμματισμός.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε επίσης ότι το θέμα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας δεν πρέπει να τερματιστεί επειδή σταμάτησαν τα ταξίδια και η υποδοχή αποστολών ξένων κοινοβουλίων, αλλά να αξιοποιηθούν τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας και συμμετοχής από τους Βουλευτές που συμμετέχουν στα διάφορα ευρωπαϊκά και διεθνή κοινοβουλευτικά βήματα.

Εισηγήθηκε επίσης όπως συνομολογηθεί μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων και του προεδρείου της Βουλής Συμφωνία Κυρίων για τα δεδομένα υπό τα οποία θα αποφασίζεται το κατ΄επείγον νομοθέτημα για το οποίο θα συγκαλούνται οι απαιτούμενες συνεδρίες.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε την άποψη ότι η Δημοκρατία δεν αναστέλλεται, αλλά ανέφερε έγινε συνεννόηση ότι η Βουλή θα συνέρχεται για νομοσχέδια που έχουν σχέση με την κρίση που περνά η χώρα και επιτεύχθηκε συναίνεση για συνεδρία της Επιτροπής Υγείας ώστε να γίνει ενημέρωση, αλλά μέχρι εκεί, σημείωσε.
 
Διατύπωσε τη θέση πως αν οι Επιτροπές αρχίσουν να συνεδριάζουν για αυτεπάγγελτα θέματα επειδή δεν υπάρχει Επιτροπή που δεν θα συνδέσει αυτεπάγγελτο με την κατάσταση που επικρατεί, προσθέτοντας ότι η Βουλή θα πρέπει να μείνει στη γραμμή που ήδη συμφώνησαν τα κόμματα με την ευχή να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Συμπλήρωσε πως «αν θέλουμε να δουλέψει η Βουλή το πρώτο που πρέπει να δούμε είναι η εισήγηση του Προέδρου της Βουλής για τη συνταγματική τροποποίηση».
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης, ανέφερε ότι συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο της ομάδας της Αριστεράς, στο Συμβούλιο της Ευρώπης κατά την οποία συζητήθηκε το μεμοράντουμ (memorandum) που ετοίμασε το ΓΓ της ομάδας για τη διαδικασία με την οποία θα μπορεί να λειτουργεί το Συμβούλιο της Ευρώπης και εισηγήθηκε να το αξιοποιήσει και η Βουλή.

Εισηγήθηκε όπως αρχίσουν να συνέρχονται Επιτροπές με τηλεδιασκέψεις για αυτεπάγγελτα θέματα που άπτονται τις παρακολούθησης των εξελίξεων σε διάφορους τομείς, προσθέτοντας ότι η ενημέρωση, η παρακολούθηση και ο έλεγχος επιβάλλονται.
 
Ο κ. Λουκαϊδης αναφέρθηκε σε αίτημα του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης να συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη η Επιτροπή Παιδείας, με το οποίο όπως ανέφερε συμφωνεί το ΑΚΕΛ.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου αφού παρατήρησε ότι είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με τον αόρατο εχθρό,  διευκρίνισε πως δεν διαφωνεί με τα όσα είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, εξέφρασε την άποψη πως σε κάποια θέματα χρειάζεται ενημέρωση κάποιων Επιτροπών από τους αρμόδιους Υπουργούς και θα πρέπει αυτές να συνέρχονται με την άδεια του Προέδρου της Βουλής.
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, εξέφρασε την άποψη ότι επείγει η τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να μπορεί το νομοθετικό σώμα να λειτουργεί σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Ο κ. Λιλλήκας είπε στη συνέχεια ότι ενώπιον των Επιτροπών βρίσκονται σοβαρά νομοθετήματα που ήδη έτυχαν συζήτησης και επεξεργασίας και δεν βλέπει τον λόγο για τον οποίο δεν θα πρέπει οι Επιτροπές να συνεχίσουν το κοινοβουλευτικό έργο χρησιμοποιώντας την τεχνολογία.  Ανέφερε επίσης ότι την επόμενη ημέρα που θα τελειώσει αυτή η κατάσταση θα πρέπει το κράτος να λειτουργεί και να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά και όχι δέκα βήματα πίσω
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής στη συνέχεια αναφέρθηκε σε σχόλια πολιτών ότι παρέλυσαν τα πάντα και παρατήρησε πως επί του θέματος υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να παραλύσουν τα πάντα, όμως συντεταγμένα, δηλαδή να κλείσουν και τα σούπερ μάρκετ για 15 ημέρες εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
 
Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι έμειναν κάποιες επιχειρήσεις ανοικτές, που χρειάζονται τις υπηρεσίες της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν εξυπηρετούνται λόγω αναστολής λειτουργίας γραφείων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται από τη μια συνωστισμός που πρέπει να αποφεύγεται και από την άλλη να μην υπάρχει εξυπηρέτηση.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:59

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.