Υπ. Υγείας: Αζιθρομυκίνη ή/και υδροξυχλωροκίνη η θεραπευτική αντιμετώπιση εξωνοσοκομειακών ασθενών με κορωνοϊό

Για θεραπευτική αντιμετώπιση των εξωνοσοκομειακών ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, είναι διαθέσιμα για συνταγογράφηση τα φάρμακα αζιθρομυκίνη ή/και υδροξυχλωροκίνη ή χλωροκίνη μέσω του Λογισμικού του ΓεΣΥ, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.



Η διάθεση τους, αναφέρεται, θα πραγματοποιείται από συγκεκριμένα φαρμακεία, κατόπιν συνταγογράφησης του ασθενούς από τον Προσωπικό Ιατρό και έγινε ρύθμιση όπως μεταφέρονται στα συγκεκριμένα άτομα από ομάδα εθελοντών, για εξυπηρέτηση των ασθενών, οι οποίοι πρέπει να παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η χορήγηση των πιο πάνω φαρμάκων, σημειώνεται, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Κατευθυντήριων Οδηγιών που ετοιμάστηκαν από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.

Όπως αναφέρεται, τα φάρμακα υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη έχουν εγκεκριμένες ενδείξεις για τη θεραπεία της ελονοσίας και για την αντιμετώπιση ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών.

Η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει, επί του παρόντος, αποδειχθεί μέσα από μεγάλες κλινικές δοκιμές, για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες, τα εν λόγω φάρμακα χορηγούνται για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου COVID-19 και όχι για την ίαση της νόσου.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τα εν λόγω φάρμακα ενδέχεται να έχουν σοβαρές παρενέργειες, ιδιαίτερα όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις και σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, και δεν πρέπει να χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Το φάρμακο αζιθρομυκίνη είναι ένα αντιβιοτικό της κατηγορίας των μακρολιδίων, το οποίο χορηγείται για τη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Το Υπουργείο Υγείας προτρέπει το κοινό να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των Προσωπικών Ιατρών όσον αφορά στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και να τηρεί σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής και προστασίας για την πρόληψη της μετάδοσης και της διασποράς του κορωνοϊού.

 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:59

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.