Επίσπευση της εξέτασης αιτήσεων ασύλου για αντιμετώπιση ροών

Τη δημιουργία των απαραίτητων δομών για επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου εισηγείται η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Κύπρο, με την Λειτουργό Ενημέρωσης του γραφείου του UNHCR στην Κύπρο, Αιμιλία Στροβολίδου, να λέει πως η Κύπρος θα πρέπει να εστιάσει στη διαχείριση του προβλήματος και όχι στην αποτροπή.
 
«Το πιο σημαντικό είναι να εξεταστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι αιτήσεις ασύλου, με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο» δήλωσε η κ. Στροβολίδου στο ΚΥΠΕ, λέγοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να διαχωριστούν οι πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η Ύπατη Αρμοστεία από τον Τύπο, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έφτασαν στην Κύπρο 859 άτομα, εκ των οποίων τα 340 τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι περισσότεροι είναι από χώρες της Αφρικής, όπως Καμερούν και Σομαλία, είπε η κ. Στροβολίδου.
 
Για τις αφίξεις από τη γραμμή αντιπαράταξη, είπε ότι οι περισσότερες έγιναν από την περιοχή της Αθηαίνου, ενώ άλλοι ήρθαν από την ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας, τον Αστρομερίτη και την Κοκκινοτριμιθιά.
 
Η κ. Στροβολίδου υπενθύμισε πάντως ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κατά το 2019 ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 1.000 κάθε μήνα. Ο αριθμός αυτός δεν διαφοροποιείται αυτή τη στιγμή που μιλάμε, πρόσθεσε η κ. Στροβολίδου.
 
Σύμφωνα με την Λειτουργό Ενημέρωσης του UNHCR, «θα πρέπει να εστιάσουμε στη διαχείριση και όχι στην αποτροπή, διότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται κυρίως είναι αυτή της αποτροπής». Ανέφερε ακόμη ότι η Ύπατη Αρμοστεία συνδράμει την Υπηρεσία Ασύλου και Μετανάστευσης για τη δημιουργία τέτοιων δομών, που θα επιτρέψουν την επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων.
 
Αυτό που εισηγούμαστε, συνέχισε η κ. Στροβολίδου, είναι να γίνεται ένας πρώτος έλεγχος, ώστε να διαχωρίζονται οι αιτήσεις σε προδήλως βάσιμες και προδήλως αβάσιμες. Για τις πιο πολύπλοκες περιπτώσεις είπε ότι αυτές θα πρέπει να εξετάζονται με τη συνήθη διαδικασία.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια επισπευσμένη διαδικασία, τόσο για τις προδήλως βάσιμες, όσο και για τις προδήλως αβάσιμες περιπτώσεις και παρέπεμψε και σε σχετικό έγγραφο πολιτικής της Ύπατης Αρμοστείας, το οποίο, όπως είπε, έχει τεθεί υπόψη των κυπριακών αρχών.
 
Σημείωσε ακόμη ότι η επίσπευση των διαδικασιών έχει ήδη εφαρμοστεί στην περίπτωση αιτητών από τη Γεωργία και έχει διαφανεί ότι μειώθηκαν οι αιτήσεις ασύλου.
 
«Αν δεν γίνει διαχείριση δεν θα μπορούμε να ξέρουμε ποια είναι τα αποτελέσματα και πως πορευόμαστε. Πρέπει να γίνεται συνεχώς μια αποτίμηση, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα και να βλέπουμε ποια είναι τα αποτελέσματα» είπε παραπέμποντας στο επιτυχημένο παράδειγμα με τους Γεωργιανούς αιτητές.
 
Σύμφωνα με την κ. Στροβολίδου, όλες οι αιτήσεις ασύλου θα πρέπει να εξετάζονται. Υπενθύμισε εξάλλου ότι η Υπηρεσία Ασύλου έχει ενισχυθεί με προσωπικό από το Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Στήριξης Ασύλου (EASO), ενώ μέχρι το τέλος του 2020 προβλέπεται να ενισχυθεί με άλλα 110 άτομα.
 
Η ενίσχυση της Υπηρεσίας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δομών εξέτασης αιτήσεων, μπορούν να φέρουν τις αλλαγές που επιδιώκει η κυπριακή Κυβέρνηση, είπε, λέγοντας ότι έτσι θα σταλεί ένα μήνυμα προς ανθρώπους που χρησιμοποιούν την οδό του ασύλου για να παραταθεί η διαμονή τους στην Κύπρο.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για το μεταναστευτικό, η κ. Στροβολίδου είπε ότι «ούτε η Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, ούτε το προσφυγικό δίκαιο της ΕΕ παρέχουν οποιαδήποτε νομική βάση για την αναστολή της καταγραφής των αιτημάτων ασύλου».
 
«Όλα τα κράτη έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται τις παράτυπες μετακινήσεις, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να απέχουν από τη χρήση υπερβολικής ή δυσανάλογης βίας και να διατηρούν συστήματα για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο» πρόσθεσε.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην επίκληση από την Αθήνα του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι αυτό το άρθρο δεν επιτρέπει την αναστολή του διεθνώς αναγνωρισμένου δικαιώματος υποβολής αίτησης ασύλου και της μη επαναπροώθησης, που είναι και μέρος του Ευρωπαϊκού δικαίου.
 
Είπε ακόμη ότι οι άνθρωποι που εισέρχονται παράτυπα στην επικράτεια ενός κράτους, δεν θα πρέπει να τελούν υπό κράτηση, αν παρουσιάζονται χωρίς καθυστέρηση ενώπιον των αρχών για να ζητήσουν άσυλο. «Προτρέπουμε όλα τα κράτη να μην συρρικνώσουν την προστασία των προσφύγων περαιτέρω» είπε.
 
Ανέφερε ακόμη ότι η συνεχής στήριξη της Ευρώπης σε πόρους, τεχνογνωσία και αλληλεγγύη είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της ανταπόκρισης της Ελλάδας και άλλων κρατών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου που ενδέχεται να δεχτεί περισσότερες πιέσεις τις επόμενες ημέρες.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:39

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Μίνι ανασχματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Διαταγή διεθνούς δικαστηρίου προς Ιρσαήλ
20:52
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.