Εφαρμογή μέτρου παιδικών καθισμάτων σε λεωφορεία νηπιαγωγείων

Στην εφαρμογή του μέτρου των παιδικών καθισμάτων σε λεωφορεία νηπιαγωγείων, προχωρά το συντομότερο Κυβέρνηση και Βουλή. Σήμερα, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Αρχηγείου της Αστυνομίας, όλοι οι αρμόδιοι φορείς, Υπουργός Μεταφορών, Πρόεδρος Βουλής, Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, και ηγεσία της Αστυνομίας εξέτασαν επιτόπου λεωφορεία τα οποία μετέφεραν παιδιά του νηπιαγωγείου της ΠΑΣΥΔΥ με λεωφορεία που ήταν εξοπλισμένα με ειδικά παιδικά καθίσματα.


 
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να διαπιστωθούν επί τόπου τυχόν προβλήματα και να δοθούν διευκρινήσεις για το μέτρο από του ειδικούς έτσι ώστε η Επιτροπή της Βουλής να λάβει την τελική απόφαση το συντομότερο δυνατό.
 
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης είπε αρχικά πως στόχος είναι η ελεύθερη διακίνηση των παιδιών με ασφάλεια, και με έμφαση στην ασφάλεια, τα παιδιά στα νηπιαγωγεία έμεναν έγκλειστα στα νηπιαγωγεία τους για δύο χρόνια. Όπως είπε, μετά από δύο χρόνια που το πρόβλημα παρέμενε, αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσκεψη όπου ορθά αποφασίστηκε να προχωρήσει το ζήτημα και να δοθεί λύση.
 
Ο κ. Συλλούρης είπε πως η Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής θα ήταν καλό να πάρει μια απόφαση, με τη βοήθεια της Αστυνομίας, του Υπουργείου και των τεχνικών σύντομα, ώστε τα παιδιά όπως είπε, να προλάβουν εκδρομή στα χιόνια και «να μην έρθουμε του χρόνου τέτοιο καιρό για να λέμε ότι είμαστε υπέρ της οδικής ασφάλειας, αλλά να έρθουμε του χρόνου τέτοιο καιρό, να βρούμε την αίθουσα γεμάτη και να μας πει ο Αρχηγός της Αστυνομίας ότι από τη μέρα που ήρθατε μέχρι σήμερα έχουν περάσει από εδώ εκατό σχολεία, κάναμε εκατό συναντήσεις με 50 παιδιά κάθε φορά και έκαναν μαθήματα οδικής ασφάλειας και πρακτικά και θεωρητικά», είπε.
 
Καταλήγοντας, ο κ. Συλλούρης είπε πως πριν κλείσει η Βουλή για τις γιορτές του Πάσχα θέλει τελική απόφαση και πρόγραμμα αναφορικά με το ποιος είναι ο σωστός τρόπος τα παιδιά να απεγκλωβιστούν από τα νηπιαγωγεία και ελεύθερα να διακινούνται όπου αποφασίσουν οι εκπαιδευτικοί τους.
 
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος είπε πως όπως είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση πριν από μερικές εβδομάδες στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, διοργάνωσαν σήμερα την πρακτική εφαρμογή του μέτρου για την ασφαλή μεταφορά παιδιών νηπιαγωγείου με λεωφορείο σε κατάλληλα παιδικά καθίσματα.
 
Όπως είπε, ο στόχος της σημερινής εκδήλωσης ήταν να μεταφερθούν παιδιά με λεωφορεία που έχουν τοποθετημένα τα παιδικά καθίσματα και τα οποία λεωφορεία χρησιμοποιούνται ήδη από κάποια νηπιαγωγεία, για να διαπιστωθεί και από τον ίδιο αλλά και από τους Βουλευτές που συζητούν το θέμα στην Επιτροπή, την πρακτική εφαρμογή ώστε να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις.
 
Ερωτηθείς πότε αναμένεται να υπάρξουν τελικές αποφάσεις ώστε να επεκταθεί το μέτρο και στα λεωφορεία και των υπόλοιπων νηπιαγωγείων, ο Υπουργός είπε πως αυτό θα το αποφασίσει η Βουλή. «Εμείς έχουμε εκφράσει τη θέση μας ότι μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο, πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη της εγκατάστασης ουσιαστικά των παιδικών καθισμάτων στα λεωφορεία», είπε.
 
Ο κ. Καρούσος τόνισε πως η ασφάλεια είναι το πάν και σημείωσε πως για να υπάρξει βελτίωση σε αυτό το θέμα της οδικής ασφάλειας θα πρέπει να λαμβάνονται συνεχώς νέα μέτρα. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα νέο μέτρο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να αποκλείει ουσιαστικά νηπιαγωγεία καθώς και άλλα παιδιά από το διακινούνται μέσω αυτών των λεωφορείων», είπε.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής Γεώργιος Προκοπίου δήλωσε πως τα μέλη της Επιτροπής ήρθαν για να δουν στην πράξη το μέτρο των παιδικών καθισμάτων στα λεωφορεία που αφορά την ασφάλεια των παιδιών. «Αυτή είναι η έγνοια όλων μας, η ασφαλής μετακίνησης με λεωφορεία των παιδιών με τα παιδικά καθίσματα», είπε και σημείωσε πως ήδη υφίσταται ο Νόμος για τη διακίνηση παιδιών με αυτοκίνητα με τη ζώνη τριών σημείων».
 
Όπως διευκρίνισε, για το λόγο ότι προέκυψαν κάποια ενδεχόμενα ζητήματα ασφάλειας με τα παιδικά καθίσματα, η Επιτροπή μετέβη μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής για να διαπιστώσει στην πράξη αν υφίστανται αυτά τα θέματα ώστε να λάβουν την τελική απόφαση.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Προκοπίου είπε πως αυτή θα ληφθεί κατά την επόμενη συνεδρία της Επιτροπής. «Σήμερα τα βλέπουμε στην πράξη, γίνεται μια πρακτική εφαρμογή και τα βλέπουν όλοι οι αρμόδιοι, ελέγχουμε τα πάντα σε θέματα ασφάλειας με τους ειδικούς που κατέχουν το θέμα των παιδικών καθισμάτων και στην επόμενη συνεδρία θα πάρει την απόφαση η Επιτροπή», κατέληξε.
 
Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Μεταφορών, τον Πρόεδρο της Βουλής και τα μέλη της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής για την προσπάθεια που καταβάλλεται γιατί, όπως είπε, μόνο  με τη συνεργασία όλων των φορέων μπορούμε να πετύχουμε στην πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων και κυρίως στην προστασία των παιδιών. Όπως σημείωσε, η προστασία των παιδιών σε ένα μεγάλο βαθμό μπορεί να επιτευχθεί, μέσω της χρησιμοποίησης των παιδικών καθισμάτων στα λεωφορεία.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΗΦ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:48

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.