Σχεδιασμός δημοσίων μεταφορών για φοιτητές

Το Υπουργείο Μεταφορών συμφώνησε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας ότι θα αναλάβει τον συντονισμό του διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών προκειμένου να σχεδιαστεί και εφαρμοστεί αποτελεσματικό δίκτυο υπεραστικών μεταφορών με δημόσιες συγκοινωνίες προς Λευκωσία και Λεμεσό για τους φοιτητές των δημοσίων και ιδιωτικών Πανεπιστημίων.


 
Σε δηλώσεις μετά τη συζήτηση της ανάγκης συχνότερων δρομολογίων των υπεραστικών και αστικών λεωφορείων από και προς τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, που ενέγραψαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ στην Επιτροπή Παιδείας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε πως με το υφιστάμενο σύστημα δημοσίων υπεραστικών μεταφορών υπάρχει ταλαιπωρία των φοιτητών, καθώς ένας φοιτητής πρέπει να αλλάξει και να ξανά αλλάξει λεωφορείο ώστε να μπορέσει να μεταβεί στο πανεπιστήμιο που φοιτά.
 
Με αυτό δεδομένο ζητήσαμε οι εμπλεκόμενοι φορείς να αναζητήσουν τρόπους σχεδιασμού αποτελεσματικού δικτύου μεταφοράς προς στα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου, είπε.
 
Πρόσθεσε πως η συζήτηση στην Επιτροπή έφερε νέες εισηγήσεις και τη διαπίστωση ότι απαιτείται ευρύτερος σχεδιασμός που θα περιλάβει και τις νέες συμβάσεις των δημοσίων λεωφορείων.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, στον νέο σχεδιασμό θα πρέπει να περιληφθούν οι θέσεις και ενδεχομένως υποχρεώσεις των παροχέων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι εισηγήσεις των φοιτητικών οργανώσεων και η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε ο σχεδιασμός να είναι εφαρμόσιμος και να αποδώσει το προσδοκώμενο όφελος.
 
Αφού ανέφερε ότι στη συνεδρία τέθηκε και θέμα επιδότησης των κομίστρων, είπε επίσης πως διευκρινίστηκε ότι δεν είναι οικονομικό το θέμα, αλλά απαιτείται λειτουργικό σύστημα δημόσιων μεταφορών.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε πως η δημιουργία δρομολογίων λεωφορείων για μεταφορά των φοιτητών θα επιλύσει ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οικογένειες από τις επαρχίες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους στη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Αναφέροντας πως με τα δεδομένα ως έχουν σήμερα το κόστος για την οικογένεια του φοιτητή για ενοίκια και τις αναγκαίες υπηρεσίες κυμαίνεται από 1000 μέχρι 1500 ευρώ το μήνα, είπε πως με ένα αποτελεσματικό σύστημα μεταφορών και επιδοτούμενη κάρτα διακίνησης του φοιτητή το κόστος μπορεί να μειωθεί από τα 50 μέχρι τα 100 ευρώ τον μήνα.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:17

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.