Επιστήμονες από 24 χώρες σε Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών στη Λευκωσία

Με τη συμμετοχή 120 επιστημόνων από 24 χώρες πραγματοποιείται στις 17-19 Ιανουαρίου στη Λευκωσία το τρίτο Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών που διοργανώνει η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, και ερωτηθείς πώς η Κύπρος μπορεί να ωφεληθεί από τέτοιου είδους συνέδρια, με δεδομένο ότι είναι μια χώρα υπό τουρκική κατοχή, μια συνέπεια της οποίας είναι και η σύληση της πολιτιστικής της κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές, ο Πρόεδρος της Βυζαντινολογικής Εταιρείας Κύπρου, Ανδρέας Φούλιας, είπε πως «το όφελος είναι ασφαλώς μεγάλο. Το γεγονός ότι φιλοξενούμε στην Κύπρο τόσους επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν έρθει σε άμεση επαφή με τα βυζαντινά μνημεία του νησιού, αλλά και μέσα από τις διάφορες εισηγήσεις και με το πολιτικό πρόβλημα, αυτό είναι μεγάλο κέρδος», ανέφερε.
 
«Η προστασία των μνημείων, της ιστορίας του κάθε λαού είναι πάντα στο προσκήνιο. Πολιτικά προβλήματα όπως η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και ο σταδιακός εκτουρκισμός, ο πόλεμος στη γειτονική μας Συρία με τον πλουσιότατο πολιτισμό, σίγουρα δεν αφήνουν κανένα από μας ασυγκίνητους», πρόσθεσε.

Ο κ. Φούλιας σημείωσε πως η λεηλασία των πολιτιστικών θησαυρών στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου είναι κάτι που δεν θα μπορέσει ποτέ να σταματήσει, παρά μόνο με τη λύση του κυπριακού προβλήματος.
 
«Αρκετές φορές διαπιστώσαμε λαθρανασκαφές ή παράνομες ανασκαφές σε γνωστές αλλά και σε άγνωστες αρχαιολογικές θέσεις στα κατεχόμενα, που προφανώς μας στερούν πολύτιμες πληροφορίες της ιστορίας μας. Όσο προχωρά ο χρόνος, άλλο τόσο θα χάνονται μέρα με τη μέρα κομμάτια της ιστορίας, κομμάτια του είναι μας», ανέφερε.
 
Ο κ. Φούλιας είπε πως η διοργάνωση και θεσμοθέτηση του διεθνούς συνεδρίου είναι πρώτα απ’ όλα σημαντική για την ίδια την Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου, “αφού πραγματώνουμε ένα από τους κύριους στόχους της Εταιρείας μας, που είναι η προσφορά προς τον πολιτισμό και τον άνθρωπο. Η αναζήτηση μέσα από την ενδελεχή έρευνα της αλήθειας, αυτό είναι άλλωστε η επιστήμη, φρονούμε ότι είναι από μόνο του μια σημαντική προσφορά», πρόσθεσε.
 
Είπε ακόμη πως το γεγονός ότι στα τρία συνέδρια που διοργάνωσε η Εταιρεία "κατόρθωσε να συγκεντρώσει συνολικά πάνω από 350 ειδικούς επιστήμονες από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου ή ακόμα και νέους συναδέλφους, αυτό αποτελεί για μας την μεγαλύτερη επιβράβευση αλλά και ένα μεγάλο κέρδος για την ίδια την επιστήμη που υπηρετούμε".
 
Ο κ. Φούλιας ανέφερε πως «όταν αναλάβαμε την προεδρία της Εταιρείας το 2016 διαπιστώθηκε η ανάγκη για την καθιέρωση ενός διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου στην Κύπρο που θα κάλυπτε όλο το φάσμα των Βυζαντινών Σπουδών. Ήταν φανερό στην κυπριακή βυζαντινολογική κοινότητα ότι υπήρχε η ανάγκη για ένα ανοικτό συνέδριο χωρίς αποκλεισμούς και προσωπικές ατζέντες, στο οποίο θα μπορούσαν επιστήμονες από όλο τον κόσμο να παρουσιάσουν τα θέματά τους σε συναδέλφους και να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν αυτά», επεσήμανε.
 
Ανέφερε πως στο φετινό συνέδριο θα λάβουν μέρος πάνω από 120 ερευνητές από μια πλειάδα χωρών: Αίγυπτος, Αλβανία, Αρμενία, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Κροατία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία.
 
Σημείωσε πως  τα θέματα των ομιλητών καλύπτουν όλο το φάσμα των βυζαντινών σπουδών όπως Ιστορία, Αρχαιολογία, Λογοτεχνία, Θεολογία κ.ά. Επίτιμος Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι φέτος ο Κύπριος στην καταγωγή Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Γιάγκου, και κεντρικός ομιλητής ο Καθηγητής Enrico Zanini από το Πανεπιστήμιο της Σιένα στην Ιταλία.
 
Ερωτηθείς για το θέμα της καταστροφής, κλοπής και παράνομης πώλησης πολιτιστικών αγαθών στα κατεχόμενα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά, ο κ. Φούλιας ανέφερε πως «η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου θεωρεί πως πρέπει να γίνουν πολλά στον τομέα αυτό, πρώτα σε θεσμικό επίπεδο. Η προστασία όλων των μνημείων ανεξαρτήτως προέλευσης, για μας είναι πρωταρχικής σημασίας. Πρώτα θα πρέπει να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας. Το αρμόδιο Τμήμα Αρχαιοτήτων παρά τις φιλότιμες και καμιά φορά υπεράνθρωπες προσπάθειές του, θα πρέπει να ενισχυθεί σε προσωπικό και να πάψει να είναι ένας ακόμα δημόσιος οργανισμός με όλες τις παθογένειες», επεσήμανε.
 
Πρόσθεσε πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι ένα κρατικό τμήμα με τεράστια προσφορά στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου, ωστόσο χρειάζονται καινοτόμες αναδιαρθρώσεις, αλλαγές και ενίσχυση. Εξέφρασε δε τη θέση πως όπως στην Ελλάδα έτσι και στην Κύπρο πρέπει να δημιουργηθεί Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο, όπως είπε, θα λύσει πολλά προβλήματα και θα συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία των μνημείων. «Η σοφία των πολλών είναι καλύτερη από τη σοφία του ενός, δηλαδή του εκάστοτε Διευθυντή ή του Εφόρου Αρχαιοτήτων του Τμήματος», επεσήμανε.
 
Πηγή ΚΥΠΕ
 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:25

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.