Πέραν του 90% στη Λευκωσία χρησιμοποιεί ιδιωτικό όχημα

Τον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Μεταφορών για το κυκλοφοριακό της Λευκωσίας και το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας παρουσίασε η Υπουργός Βασιλική Αναστασιάδου, στους δημάρχους της επαρχίας Λευκωσίας, λέγοντας ότι το πρόβλημα υφίσταται σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι πέραν του 90% των πολιτών χρησιμοποιούν ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο, παρουσιάστηκαν  τα έργα και οι δράσεις που υλοποιούνται ή θα προωθηθούν σε βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο στάδιο.

Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η  Υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο στη βάση του στρατηγικού του σχεδιασμού προσπαθεί να απαμβλύνει με έργα και δράσεις το κυκλοφοριακό της Λευκωσίας, και επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης της Λευκωσίας σε συνδυασμό με ένα λειτουργικό και σύγχρονο σύστημα δημόσιων μεταφορών.
Πρέπει, τόνισε, να ωθήσουμε τον κόσμο να χρησιμοποιεί περισσότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως και τα εναλλακτικά μέσα μετακίνησης.

Στη συνάντηση, σημείωσε, αναδείχθηκαν οι δράσεις προς ενίσχυση των δημόσιων μεταφορών με προώθηση των νέων συμβάσεων για την περίοδο 2020- 2030. Προνοούν αυξημένο προϋπολογισμό που αντανακλάται σε βελτίωση της γεωγραφικής κάλυψης, επέκταση χρόνων λειτουργίας αλλά και ενισχυμένες συχνότητες. Στα πλαίσια αυτά, έγινε ειδική αναφορά στην προώθηση των ενισχυτικών υποδομών όπως είναι οι σταθμοί λεωφορείων και τα στέγαστρα, καθώς και στα συστήματα τηλεματικής για βελτίωση της ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος.

Βασική παράμετρο για αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, αποτελούν όπως τόνισε η κ. Αναστασάδου, σημαντικά οδικά έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε προωθούνται. Αυτά περιλαμβάνουν το στρατηγικής σημασίας Έργο του Περιμετρικού Αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας, η πρώτη φάση του οποίου, θα ξεκινήσει κατά το πρώτο τετράμηνο του 2020, το έργο της  Λεωφόρου Ιπποκράτους/ Αργυρουπόλεως  στους Δήμους Στροβόλου και Λακατάμειας, τη Σύνδεση της Λεωφόρου Ακαδημίας με την οδό Φυτωρίου (Οδός Αθαλάσσας) στον Δήμο Αγλαντζιάς,  τον ανισόπεδο κυκλικό κόμβο Σταυρού στους Δήμους Στροβόλου και Αγλαντζιάς και τη Λεωφόρο Αμμοχώστου στον Δήμο Λευκωσίας.

Η κ. Αναστασιάδου αναφέρθηκε παράλληλα στην υλοποίηση του έργου της μονοδρόμησης της Λεωφόρου Καλλιπόλεως, η πρώτη φάση του οποίου, θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2020.

Σε ότι αφορά τα οδικά έργα στη Λευκωσία, η Υπουργός σημείωσε ότι επιβάλλεται να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός προκειμένου να περιορίζεται η ταλαιπωρία του κοινού. Εκεί όπου είναι εφικτό, ανέφερε, θα πρέπει να ολοκληρώνουμε ένα έργο, προτού προχωρήσουμε στο επόμενο. Απαραίτητη προϋπόθεση, πρόσθεσε, είναι ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικών αρχών.

Ερωτηθείσα κατά πόσον το υπουργείο, εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους παροχής υπηρεσιών δημόσιας μεταφοράς, όπως το τραμ, η κ. Αναστασιάδου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί έντονα το υπουργείο. Σημείωσε ωστόσο ότι σύμφωνα και με την καθοδήγηση που έλαβε το Υπουργείο από τον οίκο Jaspers, η υλοποίηση του έργου σε αυτή τη χρονική περίοδο, θα ήταν πρόωρη. Ανέφερε πάντως πως μέσω της υλοποίησης του νέου συστήματος δημόσιων οδικών μεταφορών, λεωφορεία θα πραγματοποιούν το δρομολόγιο που θα ακολουθούσε η υποθετική γραμμή του τραμ. «Είναι ένα πρώτο βήμα, προκειμένου να προετοιμάσουμε το έδαφος για τη μελλοντική υλοποίηση ενός μεγαλεπήβολου σχεδιασμού για τις δημόσιες μεταφορές», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα οδικών μεταφορών η κ. Αναστασιάδου επεσήμανε ότι θα υπάρξουν πολλές καινοτομίες, οι οποίες θα εκπλήξουν ευχάριστα το επιβατικό κοινό. Θα αυξηθεί η συχνότητα των δρομολογίων σε ώρες αιχμής, όπως και το ωράριο πραγματοποίησης τους, ενώ ο ανάδοχος θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες από αυτές που θα περιλαμβάνει η αρχική σύμβαση, κάτι που θα συμβάλει στην αναβάθμιση τους.

Σημείωσε ταυτόχρονα, ότι ο επιβάτης θα μπορεί να λαμβάνει μέσω των ηλεκτρονικών πινακίδων στις στάσεις και μέσω ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, όλη την αναγκαία πληροφόρηση για τα δρομολόγια των λεωφορείων.  

Ερωτηθείσα κατά πόσον έχει γίνει πρόβλεψη για εγκατάσταση νέων στάσεων και στεγάστρων, η Υπουργός τόνισε ότι εντός 2020 θα αρχίσουν να τοποθετούνται στάσεις  σε διάφορα σημεία, αναλόγως των αναγκών. Μακροπρόθεσμος στόχος μας, κατέληξε, είναι να καλύψουμε ολόκληρη την Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:48

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.