Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση για την οικοδομική βιομηχανία, κατοχυρώνονται βασικοί όροι

Υπογράφηκε σήμερα η νέα συλλογική σύμβαση στην οικοδομική βιομηχανία για την περίοδο 2019 -2021, ύστερα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και την υποβολή μεσολαβητικής πρότασης από την Υπουργό Εργασίας. Η σύμβαση καλύπτει περίπου 30,000 εργαζόμενους στον τομέα των κατασκευών και βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές, γίνεται αποδεχτή η κατοχύρωση μέσω νομοθετικής ρύθμισης αριθμού βασικών όρων που περιέχονται στη σύμβαση.


Τη συλλογική σύμβαση υπέγραψαν η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και οι κοινωνικοί εταίροι ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), στο Υπουργείο Εργασίας.

Η σύμβαση υπογράφεται ύστερα από μία μακροχρόνια διαβούλευση και διαπραγμάτευση, σημείωσε σε δηλώσεις της η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ευχαριστώντας τους κοινωνικούς εταίρους για την προσπάθεια που κατέβαλαν. «Το θεωρώ πολύ σημαντικό και για τους εργαζόμενους αλλά και για τους εργοδότες γιατί με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η εργατική ειρήνη, που είναι πολύ σημαντική, σε ένα πολύ σημαντικό τομέα της οικονομίας, την οικοδομική βιομηχανία», σημείωσε η Υπουργός.

Διευκρίνισε δε ότι το κείμενο της σύμβασης αποτελεί την καταρχήν συμφωνία των δύο πλευρών, η οποία επικυρώθηκε από τις γενικές συνελεύσεις τόσο των συντεχνιών όσο και των εργοδοτών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ Κώστας Ρουσιάς εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν καλύτερες μέρες με την ανάπτυξη που έχει η οικονομία, σημειώνοντας πως σε περίοδο εργατικής ειρήνης ο κατασκευαστικός τομέας μπορεί να αποδώσει ακόμα περισσότερο.

Ο ΓΓ της συντεχνίας οικοδόμων της ΣΕΚ Γιαννάκης Ιωάννου δήλωσε ότι ο πρώτος στόχος ήταν η νομοθετική ρύθμιση σοβαρών άρθρων της συλλογικής σύμβασης ούτως ώστε «η κοινωνία της οικοδομικής βιομηχανίας» να επωφελείται των ωφελημάτων και των δικαιωμάτων με βάση νομοθετική ρύθμιση, ανεξάρτητα της συνδικαλιστικής δράσης. Υπήρξαν κάποιες επιστροφές αποκοπών οι οποίες, όπως ανέφερε, «δεν ήταν τόσο αρκετές», αλλά έγιναν αποδεκτές «στο βωμό της νομοθετικής ρύθμισης», ώστε να κατοχυρωθούν οι εργαζόμενοι. Πρόσθεσε πως όλες οι πλευρές αναμένουν ότι η Βουλή, όταν θα κατατεθεί ενώπιον της το νομοσχέδιο, θα προωθήσει την υλοποίηση της συμφωνίας.

Για ιστορική ημέρα μίλησε ο ΓΓ της συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου, σημειώνοντας ότι αυτό που απομένει είναι να εφαρμοστούν στην πράξη όσα συμφωνήθηκαν. «Είναι όλα θεωρητικά. Στην πράξη θα προσπαθήσουμε να τα εφαρμόσουμε για το καλό και των εργαζομένων αλλά και της βιομηχανίας γενικά», συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ της συντεχνίας οικοδόμων της ΔΕΟΚ, Στέλιος Ευστρατίου, είπε ότι το αποτέλεσμα «δεν ήταν και το αναμενόμενο για την εργατική πλευρά», ωστόσο θα επωφεληθούν και οι δύο πλευρές και θα υπάρξει εργατική ειρήνη τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:08

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική υπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.