ΥΠΕΣ:Υπογραφή συμφωνίας φιλοξενίας με EASO

Συμφωνία που διέπει το καθεστώς φιλοξενίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) στην Κύπρο, υπέγραψαν σήμερα η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Νίνα Γκρέγκορι και ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.


Η συμφωνία παρέχει νομική σαφήνεια στο καθεστώς της EASO στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης του προσωπικού της, επιτρέποντας έτσι στον Οργανισμό να είναι σε θέση να υποστηρίξει καλύτερα τις αρχές ασύλου της Κύπρου. Σχολιάζοντας τη συμφωνία, η εκτελεστική διευθύντρια ευχαρίστησε τον υπουργό και τις κυπριακές αρχές για την εποικοδομητική προσέγγιση των διαπραγματεύσεων και τη δέσμευση για την οριστικοποίηση της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.

Η εκτελεστική διευθύντρια Ν.Γκρεγκόρι δήλωσε σχετικά ότι  "η πολύ προφανής καλή θέληση και πραγματική εποικοδομητική προσέγγιση για τη σύναψη αυτής της συμφωνίας φιλοξενίας είναι μια πραγματική απόδειξη της άριστης συνεργασίας μεταξύ της EASO και της Κύπρου".

"Οι κυπριακές αρχές ασύλου έχουν υποστεί σημαντικές πιέσεις και έχουν επιδείξει μια πραγματική ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη διαχείριση αυτών", ανέφερε.

"Η EASO έχει - και εξακολουθεί να - επιταχύνει γρήγορα την υποστήριξή της προς τη χώρα με πλήρη δέσμευση. Η σημερινή συμφωνία θα μας επιτρέψει να μεγιστοποιήσουμε τη χρήση των εργαλείων του EASO για να συνεχίσουμε να παρέχουμε ακόμα πιο απτή υποστήριξη", κατέληξε.

Όπως ανακοίνωσε η EASO, εις απάντηση στις αυξημένες πιέσεις προς τις κυπριακές αρχές, η EASO επεκτείνει την τεχνική και επιχειρησιακή βοήθεια που έχει παράσχει στη χώρα από το 2014. Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2018 υπεγράφη νέο Σχέδιο Λειτουργίας με την Κύπρο για την περαιτέρω ενίσχυση της βοήθειας του EASO υπό το πρίσμα πρόσφατη αύξηση των αιτήσεων ασύλου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, ο Οργανισμός υποστηρίζει τις Κυπριακές Αρχές ως προς την καταχώριση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας και τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής όχι μόνο στο κέντρο καταλυμάτων στο Κοφίνου αλλά και στο νεοσυσταθέν πρώτο κέντρο υποδοχής στην Κοκκινοτριμιθιά. Η EASO αυξάνει επίσης την ικανότητά της να σταθεροποιεί και να μειώνει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο εκκρεμών υποθέσεων. Στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού σχεδίου, η EASO υποστηρίζει επίσης τις κυπριακές αρχές στον τομέα της διαχείρισης δεδομένων και του συντονισμού.

Tέλος, η EASO ελπίζει επίσης ότι "οι διαδικασίες διακανονισμού συμφωνιών φιλοξενίας με την Ελλάδα και την Ιταλία θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν".

 

Σύνταξη:Θάνος Αθανασίου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:13

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.