Τερματισμό αυθαίρετων ενεργειών για GCE ζητούν oι εκπαιδευτικοί

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, κάλεσαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ «να τερματίσουν τις αυθαίρετες ενέργειες τους και να παραχωρήσουν τις αδιάθετες θέσεις σε όσα παιδιά παρακάθισαν στις παγκύπριες εξετάσεις,


Κάλεσαν, παράλληλα, τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Κώστα Χαμπιαούρη, να παρέμβει άμεσα «για τερματισμό τέτοιων παράνομων διαδικασιών που πλήττουν και υπονομεύουν το δημόσιο σχολείο».

Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, μαζί με την ΠΣΕΜ και την ΠΟΦΕΝ τοποθετήθηκαν στη δημοσιογραφική διάσκεψη, για την ανακοίνωση από πλευράς του Πανεπιστημίου Κύπρου και ΤΕΠΑΚ να διαθέσουν αδιάθετες θέσεις σε προπτυχιακούς φοιτητές με τα GCE.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, αφού ευχήθηκε καλή δουλειά στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι από σήμερα βρίσκονται στα σχολεία τους, τους κάλεσε να καταβάλουν προσπάθεια, έτσι ώστε να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο το οποίο τους έχει ανατεθεί.

Για το θέμα των GCE είπε ότι εισάγονται στα δύο Πανεπιστήμια της Κύπρου, όπως προνοεί ο νόμος περί παγκυπρίων εξετάσεων, μαθητές δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων που παρακάθονται στις παγκύπριες εξετάσεις και με βάση τη σειρά κατάταξης .

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι στη βάση του νόμου περί παγκυπρίων εξετάσεων , έχουν θεσπιστεί κανονισμοί, με τους οποίους μπορούν να εισαχθούν στα δύο δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου οι υποψήφιοι φοιτητές, οι οποίοι εμπίπτουν σε κάποιες ειδικές κατηγορίες.

Η μια κατηγορία, είπε, είναι η εισδοχή φοιτητών στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων και αφορά υποψήφιους φοιτητές που έχουν παρακαθίσει στις παγκύπριες εξετάσεις και οι γονείς τους είναι είτε εγκλωβισμένοι , είτε ανάπηροι πολέμου, είτε έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, είτε αυτά τα ίδια τα παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και νοουμένου ότι αυτά τα παιδιά έχουν εξασφαλίσει μια συγκεκριμένη βαθμολογία.

Το ποσοστό αυτό, συνέχισε, ανέρχεται στο 14% των Κύπριων εισακτέων.

Το δεύτερο κριτήριο, σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα, με το οποίο μπορούν να εισαχθούν κάποιοι φοιτητές είναι με βάση τα GCE ή άλλες ισοδύναμες εξετάσεις. Εξήγησε ότι αυτό το ποσοστό αφορά ένα επιπλέον αριθμό θέσεων, γύρω στο 3% των Κύπριων εισακτέων, τις οποίες θέσεις μπορούν να διεκδικήσουν παιδιά που κατέχουν αυτά τα πιστοποιητικά των GCE, όμως πρέπει να είναι σίγουρα Κύπριοι υποψήφιοι που ανήκουν στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου, επαναπατρισθέντες Κύπριοι, Κύπριοι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού και παιδιά των Κυπρίων διπλωματών που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Χατζησάββας, με βάση και τα πιο πάνω, θεωρούν ότι οι ενέργειες του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ, να επιχειρήσουν να εισάξουν φοιτητές με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, πέραν των νομότυπων διαδικασιών και στη συγκεκριμένη περίπτωση δια της μεθόδου των αδιάθετων δήθεν θέσεων, «είναι αυθαίρετες και παράνομες, αφού αντιβαίνουν τόσο στο νόμο περί παγκυπρίων εξετάσεων όσο και τους κανονισμούς που έχουν θεσπιστεί δια μέσου του νόμου αυτού».

«Τέτοιου είδους ενέργειες υποσκάπτουν και υπονομεύουν το δημόσιο σχολείο, το οποίο πρέπει να πω ότι αποτελεί μια κοινωνική κατάκτηση, προάγουν περαιτέρω την ιδιωτική εκπαίδευση, παραβιάζουν την αρχή της ισότητας και της ισονομίας και κυρίως, προκαλούν τα αισθήματα των χιλιάδων τελειόφοιτων μαθητών του δημόσιου σχολείου που παρακάθονται στις παγκύπριες εξετάσεις», σημείωσε.

Οφείλουν όλοι, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, «να σεβαστούν τις 100 περίπου χιλιάδες των μαθητών που φοιτούν στα δημόσια σχολεία, αλλά και τις εκατοντάδες χιλιάδες των γονιών τους που αγωνίζονται να στηρίξουν με κάθε τρόπο αυτά τα παιδιά για να προετοιμαστούν και να παρακαθίσουν στις παγκύπριες εξετάσεις».

Ο κ. Χατζησάββας ανέφερε, επίσης, ότι ζητούν πλήρη διαφάνεια σε κάθε διαδικασία για την παραχώρηση των θέσεων για να γνωρίζουν τις αδιάθετες θέσεις όλα τα παιδιά που παρακάθονται στις παγκύπριες εξετάσεις και κάλεσε τα δύο δημόσια πανεπιστήμια, να δώσουν στη δημοσιότητα τα τμήματα, τα οποία υπάρχουν αδιάθετες θέσεις και τον αριθμό των θέσεων κατά τμήμα μετά και την τελευταία κατανομή.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι όσα παιδιά ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, πρέπει να διαγωνίζονται επί ίσοις όροις, στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για απόλυτο σεβασμό στις αρχές της ισότητας, της ισονομίας, και της ισοπολιτείας. Διερωτόμαστε για ποιο λόγο αυτές οι δύο, τρεις συγκεκριμένες ιδιωτικές σχολές, δεν προσφέρουν ένα πρόγραμμα, σύμφωνα με τα αναλυτικά προγράμματα των δημοσίων σχολείων, έτσι ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες εκείνων των μαθητών τους, που θέλουν να εισαχθούν στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χατζησάββας είπε ότι καλούν, παράλληλα, τα δύο Πανεπιστήμια να τερματίσουν τις αυθαίρετες ενέργειες τους και να παραχωρήσουν τις αδιάθετες θέσεις σε όσα παιδιά παρακάθισαν στις παγκύπριες εξετάσεις, τον Υπουργό Παιδείας να παρέμβει άμεσα για τερματισμό τέτοιων παράνομων διαδικασιών που πλήττουν και υπονομεύουν το δημόσιο σχολείο, τα κόμματα να τοποθετηθούν επί των αυθαίρετων και παράνομων διαδικασιών των δύο δημοσίων πανεπιστήμιου που αποβαίνουν σε βάρος του δημόσιου σχολείου και το Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε άμεση εξέταση της νομιμότητας των ενεργειών των δύο Πανεπιστημίων .

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του, είπε ότι δεν στρέφονται ενάντια σε οποιοδήποτε παιδί θέλει να σπουδάσει, και ούτε θέλουν να περιθωριοποιήσουν κάποιον ή κάποιους.

«Εκείνο το οποίο σήμερα εμείς προβάλουμε και πραγματικά έχουμε και έντονη άποψη είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρχει ακριβώς η ισονομία, η ισοπολιτεία, γιατί θεωρούμε ότι αυτό που γίνεται σήμερα είναι παράνομο. Είναι επίσης θετικό ότι το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί την Τετάρτη στη Βουλή, άρα εκεί θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο η Βουλή -έχει δώσει αυτή την εξουσία στα πανεπιστήμια, ουσιαστικά τι κάνουν, να ανοίγουν στο σκοτάδι την πίσω πόρτα για να εισέρχονται φοιτητές στα πανεπιστήμια», πρόσθεσε.

Θεωρούν, συνέχισε ο κ. Φυλακτού, ότι η είσοδος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ΤΕΠΑΚ πρέπει να είναι από την κύρια είσοδο, να ξέρουν όλοι τους τρόπους με τους οποίους θα εισαχθούν και να ξέρουν ποιες είναι οι αδιάθετες θέσεις.

«Για παράδειγμα σήμερα ποιος μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει αδιάθετη θέση στην ιατρική που δεν ξέρουμε αν υπάρχει και θα διατεθεί αυτή με τη διαδικασία των GCE", διερωτήθηκε. Άρα, συνέχισε, νομιμότητα είναι αυτό που ζητάμε και βεβαίως, η θέση των εκπαιδευτικών οργανώσεων όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα και τα δημόσια σχολεία είναι ξεκάθαρη και σχετίζεται με τις προεισαγωγικές εξετάσεις.

Σε ερώτηση αν πιστεύουν ότι υπάρχουν συμφέροντα πίσω από την απόφαση των δημόσιων πανεπιστημίων, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι ναι, "ενδεχομένως να υπάρχουν σίγουρα κάποια συμφέροντα, τα οποία θέλουν να προάγουν την ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και να πλήξουν το δημόσιο σχολείο".

«Κάθε χρόνο πρέπει κάτι να βρεθεί, έτσι ώστε να δημιουργηθεί κάποια κρίση στη δημόσια παιδεία που στόχο είναι να πληγεί το δημόσιο σχολείο. Δε εξηγείται διαφορετικά», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ σε παρέμβαση του είπε ότι οποιαδήποτε παραβίαση της νομοθεσίας, ναι μπορεί να οδηγήσει τον καθένα στο να σκεφτεί οτιδήποτε.

«Άρα, εμείς επιζητούμε το νόμιμο αυτή την στιγμή. Είναι αυτό που θα διαφανεί στην Βουλή και την Τετάρτη. Εάν η πολιτεία θέλει κάτι άλλο, θα μπορούσε να το ψηφίσει σε νομοθεσία, άσχετα με τις θέσεις που θα έχουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, αλλά από την στιγμή που υπάρχει νομοθεσία αυτή πρέπει να τηρηθεί», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδιαφέρον για κάλυψη αυτών των θέσεων με GCE, ο κ. Φυλακτού είπε ότι δεν έχουν αυτά τα δεδομένα.

«Ας βγει το Πανεπιστήμιο να δώσει δεδομένα. Είδατε στοιχεία; Ξέρετε εσείς ποιες είναι οι αδιάθετες θέσεις ; Ξέρετε ποιοι ενδιαφέρονται ; Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα που πιστεύω θα εξαντληθούν στη Βουλή», σημείωσε.

Σε παρέμβαση του ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι τους έχουν προκαλέσει πολλές φορές να δώσουν στη δημοσιότητα ποια είναι να τμήματα τούτα τα οποία έχουν κενές θέσεις.

«Ας τα δώσουν και αναλόγως, θα δούμε και θα πράξουμε. Αλλά δυστυχώς έχει περίπου δύο, τρεις εβδομάδες που σε καμιά περίπτωση δε δίνουν στη δημοσιότητα είτε τα τμήματα είτε τις αδιάθετες θέσεις που υπάρχουν», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, εξέφρασε τη λύπη του, διότι, όπως είπε, «και φέτος με την έναρξη της σχολικής χρονιάς δημιουργούνται και πάλι προβλήματα που απειλούν την ομαλή έναρξη".

«Ο σκοπός αυτής της δημοσιογραφικής διάσκεψης είναι να προστατέψουμε το δημόσιο σχολείο από μια διάκριση που πάει να γίνει εις βάρος των μαθητών και κατ΄ επέκταση και του δημόσιου σχολείου, όπως και κάποιων ιδιωτικών σχολείων που προετοιμάζουν τα παιδιά για τις παγκύπριες εξετάσεις, ενώ κάποια άλλα ιδιωτικά σχολεία, όχι όλα, μερικά, προετοιμάζουν τα παιδιά για τα GCE και αυτή την στιγμή θέλουμε με τα GCE να μπορούν να πάνε στο εξωτερικό ή στα δύο κρατικά πανεπιστήμια», πρόσθεσε.

Αυτό, συνέχισε ο κ. Λυσάνδρου, δημιουργεί μια διάκριση και μια δυσμένεια εις βάρος των δημόσιων αλλά και κάποιων ιδιωτικών σχολείων και αυτό είναι που πρέπει να καταλάβουν τόσο οι γονείς και οι μαθητές.

«Είμαστε εναντίον αυτής της κατάστασης. Επίσης, θέλουμε διαφάνεια. Θέλουμε να ξέρουμε τι εννοούμε αδιάθετες θέσεις, πώς ορίζουμε την αδιάθετη θέση, αν είναι δυνατό να υπάρχουν αδιάθετες θέσεις την στιγμή που ξέρουμε πόσο όλα τα παιδιά θέλουν να πουν σε κάποιο πανεπιστήμιο», σημείωσε.

Ο Οργανωτικός Γραμματείας της ΠΟΦΕΝ Λούης Αντωνίου, στη δική του τοποθέτηση είπε ότι τάσσονται υπέρ της απόφασης των εκπαιδευτικών οργανώσεων και ευχήθηκε καλή ακαδημαϊκή χρονιά στα πανεπιστήμια που ξεκινούν από σήμερα.

Το μέλος του ΔΣ της ΠΣΕΜ Γιάννης Λαπήθιος , στη τοποθέτηση του, είπε, επίσης, ότι τάσσονται υπέρ της απόφασης των εκπαιδευτικών οργανώσεων και ευχήθηκε καλή χρονιά με μεγάλες επιτυχίες στους συμμαθητές τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:36

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.