Επιλύονται προβλήματα της ειδικής εκπαίδευσης

Προβλήματα που αφορούν τον τομέα της ειδικής εκπαίδευσης βαίνουν προς επίλυση, με τον αρμόδια Υπουργό Κώστα Χαμπιαούρη να δηλώνει πως "προβλήματα υπήρχαν, θα υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν αλλά το γεγονός και μόνο ότι υπάρχει καλή θέληση να επιλύονται, σε πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας, μας οδηγεί σε μια νέα εποχή στον τομέα αυτό».

Περί τα μέσα Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στην Κύπρο εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίοι θα συνδράμουν στη νομοθετική ρύθμιση των όσων έχουν αποφασιστεί και σήμερα παρουσιάστηκαν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έπειτα από προσωπική πρωτοβουλία του κ. Χαμπιαούρη.

Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι "ενημερώσαμε τους φορείς που εκπροσωπούν τα παιδιά με αναπηρία «για τις δράσεις, για τον σχεδιασμό μας, για τα μέτρα που έχουμε λάβει, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών, των γονέων, των μαθητών, η εξασφάλιση διαφοροποιημένου υλικού, η αξιολόγηση των παιδιών, η στήριξη με οπτικοακουστικό και άλλο τεχνικό εξοπλισμό και πολλά άλλα».

Ο κ. Χαμπιαούρης σημείωσε πως «είναι ύψιστη προτεραιότητά μας η ειδική αγωγή και εκπαίδευση, η ενιαία εκπαίδευση για αυτό και ο διάλογος συνεχίζεται και το ευχαριστώ είναι μεγάλο για το εποικοδομητικό πνεύμα που έχουν επιδείξει όλοι οι φορείς σήμερα και για την αγαστή συνεργασία που είχαμε».

Πρόσθεσε ότι «προβλήματα υπήρχαν, θα υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν αλλά το γεγονός και μόνο ότι υπάρχει καλή θέληση να επιλύονται, σε πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας, μας οδηγεί σε μια νέα εποχή στον τομέα αυτό».

Όσον αφορά τη Νομοθεσία περί Ειδικής Εκπαίδευσης, ο Υπουργός Παιδείας, είπε ότι «έχουμε υπογράψει νέο συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ακόμη 18 μήνες και περί τις 18 με 19 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στη Κύπρο εμπειρογνώμονες για συνέχιση του διαλόγου αναφορικά με τη νομοθεσία και το νέο πλαίσιο στο οποίο εργαζόμαστε».

Μετά τη συνάντηση η εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Γονέων και Φίλων Παιδιών με Αναπηρίες, Γιούλα Πιτσιάλη, εξέφρασε ικανοποίηση "γιατί κληθήκαμε από το Υπουργείο Παιδείας να παραστούμε σε αυτή την ευρεία σύσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας μας ανακοινώθηκαν κάποιες διευθετήσεις που έχουν ετοιμαστεί αναφορικά με τα παιδιά με αναπηρίες που φοιτούν σε δημόσια σχολεία".

Πρόσθεσε ότι κάποια από τα μέτρα που αποφασίστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας ανταποκρίνονται και απαντούν στα όσα οι γονείς εδώ και χρόνια απαιτούσαν και ήγειραν στις διάφορες συσκέψεις που γίνονταν, όπως είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η διαφοροποίηση του υλικού που δίδεται στα παιδιά αυτά.

«Βλέπουμε ότι έχουν γίνει κάποια βήματα προς τα εμπρός, υπάρχει καλή θέληση για να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή πλέον στην ενιαία εκπαίδευση κατά την οποία τα σχολεία θα αγκαλιάσουν όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως», είπε η κ. Πιτσιάλη,

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, Χρίστος Αυγουστίνος, δήλωσε ότι, «μας δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσουμε την προθυμία του Υπουργού για επίλυση διαχρονικών προβλημάτων και επικεντρώνομαι στο θέμα των ηλεκτρονικών μέσων και του υλικού το οποίο για πάνω από μια δεκαετία τρέχαμε να το επιλύσουμε».

Πρόσθεσε ότι «μέσα σε τέσσερις μήνες διαλόγου με τον Υπουργό Παιδείας φθάσαμε σχεδόν στην ολοκληρωτική λύση του προβλήματος".

Ο κ. Αυγουστίνος, απευθυνόμενος στον Υπουργό, του ευχήθηκε «δύναμη και κουράγιο να μας αντέξετε και μαζί να τροχιοδρομήσουμε τη λεγόμενη ενιαία εκπαίδευση».

Από τη δική του πλευρά, ο Επιστημονικός Σύμβουλος Ενιαίας Εκπαίδευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, Ανδρέας Χριστοδούλου ευχαρίστησε τον Υπουργό Παιδείας γιατί σειρά από θέματα που ούτε καν τίθεντο για συζήτηση λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έχουν ήδη επιλυθεί ή βρίσκονται προς επίλυση". Εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την πρόοδο που επιτεύχθηκε ως προς την ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης, την ύπαρξη οδηγού για τους γονείς, όλα αυτά, στοιχεία που συντείνουν στο ότι έχουμε βάλει τα πρώτα θεμέλια για μια νέα Παιδεία στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:40

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.