Θετικά αποτελέσματα στους σοβαρούς τραυματισμούς απέφεραν τα μέτρα οδικής ασφάλειας

Θετικά τα αποτελέσματα για μείωση των τραυματισμών στους κυπριακούς δρόμους, απέχει του στόχου η μείωση των θανατηφόρων, με τον ψηλότερο φόρο ζωής στην άσφαλτο να καταβάλλεται από τους νεαρούς μοτοσικλετιστές, δήλωσε η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου.

Η Υπουργός προέδρευσε συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου, η Υπουργός Μεταφορών διευκρίνισε πως το Συμβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Σαββίδη και συζήτησε σειρά θεμάτων με επίκεντρο την επικαιροποίηση του τρέχοντος στρατηγικού σχεδίου, που θα προχωρήσει αφού γίνει απολογισμός των δράσεων που αναλήφθηκαν μέχρι σήμερα και όσων βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόσθεσε πως συζητήθηκε επίσης η υλοποίηση των προγραμματιζόμενων δράσεων.

Η Υπουργός Μεταφορών υπενθύμισε πως ο στόχος του υφιστάμενου στρατηγικού σχεδίου που λήγει στο τέλος του 2020 είναι η μείωση κατά 50% των οδικών θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών.

Δηλαδή από τους 60 θανάτους που σημειώθηκαν σε οδικές συγκρούσεις το 2010, να μειωθούν στους 30, είπε, διευκρινίζοντας ότι ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των θανάτων αυξομειώνεται.

Η κ. Αναστασιάδου ταυτόχρονα επεσήμανε ότι σημειώθηκε επιτυχία στους σοβαρούς τραυματισμούς που είναι δεκαπλάσιοι σε αριθμό από τους θανάτους, ο στόχος του 2020 θα επιτευχθεί καθώς μέχρι το 2018 υπάρχει μείωση στο γύρω στο 40,6%.

Τα μηνύματα που εξάγονται από τη συνάντηση είναι γενικά αισιόδοξα επειδή, όπως εξήγησε, διαπιστώθηκε ότι δράσεις που εφαρμόζονται και άλλες που δρομολογήθηκαν είτε άρχισαν να παράγουν αποτελέσματα, είτε θα παράξουν σύντομα.

Στις δράσεις αυτές ανέφερε την προκήρυξη των προσφορών για την επαναλειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης, την ενίσχυση της τροχαίας με σημαντικό αριθμό νέων αστυνομικών, την κατάθεση στη Βουλή δέσμης νομοσχεδίων που περιλαμβάνουν σημαντική αύξηση των ποινών για τις τροχαίες παραβάσεις ώστε να λειτουργήσουν προληπτικά και αποτρεπτικά.

Αναφέρθηκε επίσης στη βελτίωση του οδικού δικτύου, στο γεγονός ότι έχουμε ασφαλέστερα οχήματα, στη στελέχωση με μεγαλύτερο αριθμό λειτουργών τη μονάδα οδικής ασφάλειας του Υπουργείου Μεταφορών και την προώθηση της επιμόρφωσης των νέων.

Σε ό,τι αφορά την επιμόρφωση των νέων, η Υπουργός Μεταφορών εξέφρασε την πεποίθηση πως πέρα από τα μέτρα εκφοβισμού, τις κάμερες, τα πρόστιμα, είναι πάρα πολύ σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τους νέους ώστε να αποκτήσουν οδική συνείδηση.

Η κ. Αναστασιάδου τόνισε πως ο στόχος της ΕΕ είναι η μείωση και η εξάλειψη των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών από οδικά δυστυχήματα.

Απαντώντας σε ερώτηση η Υπουργός Μεταφορών επιβεβαίωσε ότι τον ψηλότερο φόρο ζωής στην άσφαλτο πληρώνουν οι μοτοσικλετιστές και ειδικά οι νέοι μοτοσικλετιστές.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως τα θέματα της οδικής ασφάλειας αποτελούν σημαντικό πυλώνα πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και τις άλλες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, έχει ενεργή συμμετοχή στον καθορισμό και υλοποίηση της στρατηγικής για την οδική ασφάλεια, με γνώμονα πάντα τη μείωση των οδικών συγκρούσεων.

Σχετικά με τις ενέργειες του Υπουργείου του για τη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων, αναφέρθηκε στη Σχολή Επιμόρφωσης Οδηγών. Πρόσθεσε ότι έχει κατακυρωθεί προσφορά σε ιδιωτική εταιρεία για τη διενέργεια μελέτης σχετικά με τη σύσταση και λειτουργία της Σχολής.

Διευκρίνισε πως η παρακολούθηση των μαθημάτων της Σχολής αυτής θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τα δικαστήρια ως μέσο της επιβαλλόμενης ποινής εκεί και όπου ο δικαστής κρίνει ότι η παρακολούθηση θα είναι προς βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς των παραβατών.

Ανέφερε ακόμα το πακέτο των επτά νομοσχεδίων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των ποινών για τροχαία αδικήματα, και τη συνέχιση της συζήτησής τους στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, τον Σεπτέμβριο.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως το Υπουργείο του αποδίδει ύψιστη σημασία στην επιμόρφωση των μαθητών διότι πρέπει να γίνεται καλλιέργεια οδικής συνείδησης από πολύ νωρίς στους νέους.

Πρόσθεσε ότι η Αστυνομία προωθεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, την έκδοση εκπαιδευτικών εργαλείων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για επιμόρφωση των μαθητών στα σχολεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:58

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού
08:58
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
24 Απριλίου
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.