Συνολικά 51.086 χιλιάδες οι φοιτητές στην Κύπρο, το 53% αλλοδαποί

Συνολικά 51.086 είναι οι φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, εκ των οποίων οι 38.997 φοιτούν σε πανεπιστήμια και οι 12.089 σε Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων της Χαρτογράφησης του Εκπαιδευτικού Πεδίου της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Κύπρου για την συγκεκριμένη περίοδο την οποία διεξήγαγε η Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΔΑΑΕ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρει ότι «από το σύνολο των 51.086 φοιτητών οι 23.872 είναι Κύπριοι πολίτες, δηλαδή ποσοστό 47%, 17.959 είναι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή ποσοστό 35% ενώ 9.255 είναι φοιτητές πολίτες τρίτων χωρών, δηλαδή ποσοστό 18%.

Όσον αφορά στις προτιμήσεις των φοιτητών σε σχέση με τους κλάδους σπουδών που επιλέγουν φαίνεται ότι ο πρώτος κλάδος στις προτιμήσεις των προπτυχιακών φοιτητών των πανεπιστημίων είναι ο κλάδος των Ιατρικών και Παραϊατρικών Επιστημών και ακολουθούν οι κλάδοι των Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, των Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής και των Πολυτεχνικών Επιστημών.

Όσον αφορά στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, αυτοί επιλέγουν σπουδές σε κλάδους των Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, των Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, ενώ ακολουθούν οι Κλάδοι των Ανθρωπιστικών Επιστημών και των Ιατρικών και Παραϊατρικών Επιστημών.

Σε διδακτορικό επίπεδο σπουδών πρώτος στις προτιμήσεις των φοιτητών είναι ο κλάδος Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, και ακολουθούν οι Κλάδοι των Πολυτεχνικών Επιστημών, των Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης και των Ιατρικών και Παραϊατρικών Επιστημών.

Όσον αφορά στις προτιμήσεις των φοιτητών που παρακολουθούν Προγράμματα Σπουδών στις Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσής τα οποία οδηγούν στην απόκτηση Πιστοποιητικού, Διπλώματος και Ανώτερου Διπλώματος, αυτές επικεντρώνονται στους Κλάδους των Ξενοδοχειακών/ Τουριστικών και της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών, ενώ ακολουθούν οι Κλάδοι των Επισιτιστικών Τεχνών και των Υπηρεσιών Ασφαλείας.

Αναφορικά με τις προτιμήσεις των προπτυχιακών φοιτητών των Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η πρώτη προτίμηση αφορά στον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών και ακολουθούν οι κλάδοι των Ξενοδοχειακών/Τουριστικών, ο κλάδος της Αισθητικής και ο κλάδος της Πληροφορικής.

Οι φοιτητές μεταπτυχιακού επιπέδου έχουν ως πρώτη προτίμηση τον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών και ακολουθούν οι κλάδοι των Ιατρικών/Παραϊατρικών Σπουδών, των Τεχνών (Ηθοποιία, Μουσική, Τέχνη, Φωτογραφία) και της Εκπαίδευσης.

Σε διδακτορικό επίπεδο πρώτος στην προτίμηση των φοιτητών είναι ο κλάδος των Ιατρικών/Παραϊατρικών Σπουδών, ενώ ακολουθούν οι κλάδοι της Πληροφορικής, της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ο κλάδος των Περιβαλλοντικών Επιστημών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:41

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.