Απομακρύνθηκαν οι μέδουσες από τα παράλια της Κύπρου

Κατόπιν επισκόπησης που πραγματοποιήθηκε στα ανατολικά παράλια της Κύπρου, δεν έχει παρατηρηθεί επανεμφάνιση των μεδουσών του είδους Pelagia noctiluca, αναφέρει το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.


 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, το είδος Pelagia noctiluca θεωρείται το πιο συνηθισμένο είδος μέδουσας στη Μεσόγειο θάλασσα λόγω της ευρείας εξάπλωσης, της αφθονίας, της σημασίας που έχει στην τροφική αλυσίδα αλλά και της αρνητικής επίδρασης που έχει με τους λουομένους.  
 
«Σύμφωνα με μελέτες, η αύξηση του πληθυσμού τους είναι αποτέλεσμα κλιματικών συνθηκών, όπως είναι η αυξημένη θερμοκρασία και άλλοι σχετικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, που επικρατούν στην ανοιχτή θάλασσα και ευνοούν την αναπαραγωγή τους» αναφέρεται.
 
Προστίθεται ότι μετά την «άνθηση» του πληθυσμού που λαμβάνει χώρα στην ανοιχτή θάλασσα, μπορεί οι μέδουσες να παρασυρθούν από τα θαλάσσια ρεύματα προς τις ακτές. Η παρουσία ωστόσο των μεδουσών στις ακτές είναι παροδικό φαινόμενο που συνήθως διαρκεί από μερικές ώρες μέχρι μερικές ημέρες, συμπληρώνεται.

Το Τμήμα Αλιείας λέει επίσης πως οι μέδουσες διαθέτουν κεραίες που είναι εξοπλισμένες με νηματοειδείς κατασκευές που ονομάζονται νηματοκύστες ή κνιδοκύτταρα και η επαφή τους με το δέρμα προκαλεί ερεθισμούς λόγω της απελευθέρωσης τοξινών. Επειδή το μέγεθος και η διάρκεια του ερεθισμού ποικίλουν από άτομο σε άτομο, το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει το κολύμπι σε περιοχές όπου παρατηρείται το φαινόμενο αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Πηγή: (ΚΥΠΕ-ΓΤΠ/ΑΓΚ/ΘΝΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:55

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.