Η νεκροψία δεν έδειξε τα ακριβή αίτια θανάτου της μικρής φώκιας

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), εκφράζει τη λύπη του για το θλιβερό γεγονός του χαμού της νεαρής φώκιας «Αφροδίτης», η οποία βρέθηκε στην Πάφο την Τρίτη 21/05/19 και σε γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει ότι η νεκροψία που διενεργήθηκε δεν έδειξε τα ακριβή αίτια θανάτου και ως εκ τούτου, λήφθηκαν δείγματα για περαιτέρω εξετάσεις, τα οποία θα αποσταλούν και στην Ελλάδα για εξειδικευμένες αναλύσεις.

Αναφέρει ακόμα ότι τα παθολογικά ευρήματα θα συνεκτιμηθούν με τα ευρήματα των εργαστηριακών αναλύσεων για να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου της μικρής φώκιας. Συνεπώς, στο παρόν στάδιο, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με τα αίτια θανάτου της.

Το τμήμα αλιείας αναφέρει επίσης : " Οι δράσεις προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας αλλά και άλλων θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών ξεκίνησαν από το 1971, πολύ πριν ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ. Με την ένταξη της Κύπρου, εντάχθηκαν στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, θαλάσσιες περιοχές οι οποίες είναι σημαντικές για τη διατήρηση και προστασία των θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογειακής Φώκιας.

Η παρακολούθηση του είδους από το ΤΑΘΕ, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται διαχρονικά, είχαν ως αποτέλεσμα την επαναφορά και επιβεβαίωση της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της Μεσογειακής Φώκιας στην Κύπρο από το 2001. Μάλιστα, από το 2011 και έπειτα έχει παρατηρηθεί αύξηση της συχνότητας της αναπαραγωγικής δραστηριότητά της με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα άτομα της φώκιας που απαντούν στα ύδατα της Κύπρου.

Η ανεύρεση νεκρής φώκιας δεν αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός τόσο για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου,όσο και για την Κύπρο, όπου το 2001 και το 2015 βρέθηκαν νεογνά τα οποία δεν κατάφεραν να επιβιώσουν λόγω κακοκαιρίας και θαλασσοταραχής, ενώ ανάλογες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί πρόσφατα και στα κατεχόμενα.

Το ΤΑΘΕ διευκρινίζει, επίσης, προς αποκατάσταση της αλήθειας, ότι οι πληροφορίες περί καθυστέρησης ενός μηνός στον καθαρισμό θαλασσινής σπηλιάς από την παρουσία «μαζούτ», είναι ανυπόστατες. Το ΤΑΘΕ, διενήργησε τον ενδεδειγμένο καθαρισμό, με απόλυτα επιστημονικό και επαγγελματικό τρόπο, αμέσως μόλις δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας (ήρεμη θάλασσα). Στην επιχείρηση καθαρισμού έλαβαν μέρος 20 άτομα, τα οποία με συνεργασία και συντονισμό δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα περίπου 150 μέτρων και αφαίρεσαν το «μαζούτ» από την σπηλιά. Στόχος της επιχείρησης αυτής ήταν η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για τη Μεσογειακή Φώκια, ούτως ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί με ασφάλεια τον χώρο αυτό.

Το ΤΑΘΕ απευθύνει έκκληση προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, να μην προβαίνουν στην εξαγωγή βεβιασμένων συμπερασμάτων, ειδικά όταν δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και δεν προηγείται οποιαδήποτε έστω και τυπικής φύσεως διερεύνηση του θέματος.

Διαβεβαιώνει τέλος το κοινό, ότι το επιστημονικό προσωπικό του ΤΑΘΕ παραμένει πιστό στην αποστολή του, που είναι η διατήρηση, η ασφάλεια και η προστασία των θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών που απαντούν στον τόπο μας. Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών θα επανέλθει για περαιτέρω ενημέρωση μόλις ολοκληρωθούν τα ευρήματα των αναλύσεων".

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:35

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.