ΠΣΕΜ : Στη μνήμη του Παναγιώτη Στεφανή – Λέμε ΟΧΙ στον εκφοβισμό

Ανακοίνωση προς όλους τους μαθητές με την οποία καταδικάζει τον εκφοβισμό στα σχολεία εξέδωσε η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών ( ΠΣΕΜ). 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται : " Ως ΠΣΕΜ βλέπουμε με συγκλονισμό τις τελευταίες μέρες τις αποκαλύψεις σχετικά με τον θάνατο του συμμαθητή μας Παναγιώτη Στεφανή. Δυστυχώς ο Παναγιώτης υπήρξε θύμα εκφοβισμού, ενός κοινωνικού προβλήματος που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια μέσα και έξω από τα σχολεία.

Θεωρούμε ότι ο εκφοβισμός είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο εκφοβισμός είναι αποτέλεσμα τόσο των σχέσεων εντός της κοινωνίας, όσο και του ίδιου του εκπαιδευτικού συστήματος και του τρόπου λειτουργίας του. Ένα σύστημα στο οποίο καθοριστικό σημείο είναι οι εξετάσεις και χαρακτηρίζεται από την ανάγκη κάλυψης της ύλης ανεξάρτητα από το ποσοστό κατανόησης της από τους μαθητές. Ένα σύστημα το οποίο μας ωθεί από μικρούς στον ατομικισμό, ως τη μοναδική διέξοδο για την επιβίωση μας. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση, αυτό το φαινόμενο μεγαλώνει περισσότερο, όχι μόνο γιατί αυξάνονται και οι ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές, αλλά και γιατί έχουν σχεδόν εξαφανιστεί έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η ανιδιοτέλεια.

Θεωρούμε ότι χρειάζεται να εμπλακεί ολόκληρη η κοινωνία σε αυτήν την προσπάθεια, οι γονείς μας, οι καθηγητές μας, οι συμμαθητές μας αλλά και η πολιτεία, κάνοντας σωστές έρευνες και εφαρμόζοντας προληπτικές πολιτικές έτσι ώστε το φαινόμενο αυτό να μη μεγαλώσει περισσότερο.

Κρίνουμε ότι χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση σε όλους όσοι σχετίζονται με την καθημερινότητα μας στο σχολείο, ξεκινώντας από εμάς τους ίδιους, τους μαθητές δηλαδή, έτσι ώστε να αναγνωρίζουμε το φαινόμενο αυτό και να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίζουμε. Καλούμε τους συμμαθητές μας να μην μένουν θεατές μπροστά σε εκφοβιστικές συμπεριφορές, γιατί πολύ απλά ενθαρρύνουμε τους θύτες να επαναλαμβάνουν αυτήν την απαράδεκτη συμπεριφορά. Μπορούμε όλοι μας να βοηθήσουμε τους συμμαθητές μας που είναι θύματα εκφοβισμού αναφέροντας το σε κάποιο ενήλικα, καθηγητή ή γονιό.

Ως ΠΣΕΜ θεωρούμε ότι αν μείνουμε στην προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, θα αποτύχουμε για ακόμη μια φορά. Πιστεύουμε ότι μόνο αν γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, στη δομή και το περιεχόμενο του, θα είναι κάτι που μακροπρόθεσμα θα δώσει οριστική λύση, όχι μόνο στην εξάλειψη του εκφοβισμού, αλλά και σε κάθε μορφή βίας και παραβατικής συμπεριφοράς, που αναπτύσσεται, τόσο εντός όσο και εκτός του σχολείου. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση έχει αυξήσει το άγχος και την αβεβαιότητα στους γονείς και τα ωράρια εργασίας τους δεν τους αφήνουν περιθώρια να περάσουν όσο ποιοτικό χρόνο θα έπρεπε με τα παιδιά τους.

Στόχος μας είναι η κοινωνία, αλλά και το σχολείο, να αποκτήσουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και θα εργαστούμε με συνέπεια προς την κατεύθυνση αυτή. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται το εκπαιδευτικό μας σύστημα να χαρακτηρίζεται από σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα μας ως παιδιά και να μας δίνει τη δυνατότητα να μεγαλώνουμε με ασφάλεια και υγεία. Παράλληλα, να μας δίνεται η ευκαιρία να αποκτούμε δεξιότητες και γνώσεις που θα μας καθιστούν δημοκρατικούς και κριτικά σκεπτόμενους πολίτες.

Τέλος καλούμε όλους τους συμμαθητές μας να συμμετέχουν στην εκστρατεία μας ενάντια στον εκφοβισμό και στη μνήμη του Παναγιώτη Στεφανή. Τους καλούμε να μας αποστείλουν μέχρι την Τετάρτη 15/5 στο messenger της σελίδας της ΠΣΕΜ στο Facebook ένα μικρό βίντεο στο οποίο θα λένε μια από τις πιο κάτω φράσεις:

- ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ
- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
- ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
- Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ
- ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ
- STOP ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ
- Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΠΛΗΓΩΝΕΙ ΟΛΟΥΣ
- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ" 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:45

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.