Σύνδ. Διαιτολόγων - παραπληροφόρηση σε θέματα διατροφής

Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων  Κύπρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει ότι παραπλάνηση και παραπληροφόρηση σε θέματα διατροφής και ιδιαίτερα σε θέματα απώλειας βάρους γίνεται συστηματικά με στόχο μόνο το οικονομικό όφελος όσων εμπλέκονται.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής 2019, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου ενθαρρύνει όλους να προβληματίζονται και να εμπιστεύονται μόνο τους ειδικούς στα θέματα αυτά και υπενθυμίζει ότι όλα τα μέλη του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων  Κύπρου που είναι εγγεγραμμένοι, πτυχιούχοι Διαιτολόγοι ή Κλινικοί Διαιτολόγοι και πτυχιούχοι διατροφολόγοι είναι πρόθυμα να ενημερώσουν σωστά και αντικειμενικά στα θέματα που σχετίζονται με τη διατροφή.
Όπως σημειώνει «τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ατόμων που προσπαθούν να αποκτήσουν το υγιές ή ιδανικό τους βάρος έχει αυξηθεί σημαντικά είτε λόγω της σύνδεσης της παχυσαρκίας με σοβαρά προβλήματα υγείας, είτε λόγω της τάσης να συμβαδίζουν με τα μοντέρνα πρότυπα αισθητικής που θέλουν τα άτομα να έχουν χαμηλό βάρος», για να προσθέσει πως «η τάση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους».
«Έτσι, παρουσιάζονται κατά καιρούς και κυρίως σε εποχές του χρόνου όπου η επιθυμία για αδυνάτισμα είναι πιο έντονη όπως είναι πριν από το καλοκαίρι ή τις γιορτές των Χριστουγέννων, μέθοδοι ή σκευάσματα που στόχο έχουν να παρασύρουν τα υπέρβαρα άτομα με ελκυστικές και πολλές φορές παραπλανητικές διαφημίσεις», συμπληρώνει.
Σημειώνει ακόμα ότι «δυστυχώς τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε υποσχέσεις που έχουν να κάνουν με εύκολο και γρήγορο αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι πολλές φορές η αιτία τα άτομα αυτά να μην προβληματιστούν καθόλου προτού εμπιστευτούν κάποια πολυδιαφημιζόμενη μέθοδο αδυνατίσματος».
Οι διαιτολόγοι και διατροφολόγοι Κύπρου αναφέρονται σε προϊόντα που πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές, σημειώνοντας ότι στην κυπριακή αγορά διαφημίζονται ή προωθούνται χάπια (από ανανά, γκρέιπφρουτ, μηλόξυδο κλπ), τσάγια και σκόνη σαν υποκατάστατο γευμάτων, καφές ή σοκολάτα  που συστήνεται για αδυνάτισμα, ροφήματα για αντικατάσταση γεύματος (ακόμα και αν αυτά έχουν ανακαλεστεί σε άλλες χώρες από αρμόδια σώματα όπως ο ΕΦΕΤ  στην Ελλάδα).
«Ακόμα  κάποια προϊόντα παρουσιάζονται σε  εκπομπές με πληρωμένες διαφημίσεις ή πληρωμένες εκπομπές και ο καθένας σε αυτή αποκαλείται ως σύμβουλος διατροφής και μπορεί μέσα από την τηλεόραση να παραπλανήσει τον κάθε ευάλωτο καταναλωτή που θέλει να έχει το ποθητό αποτέλεσμα της απώλειας βάρους. Τι και αν λέει για παράδειγμα ότι ένα φακελάκι έτοιμου γεύματος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε ασβέστιο αφού περιέχει σχεδόν 300 mg+  ασβεστίου που στην πραγματικότητα η Συνιστάμενη Ημερησία Κατανάλωση είναι 1000mg για άτομα 19-50 χρονών (DRI). Και αν δεν έφταναν αυτά, πολύ συχνά τα προϊόντα αυτά συνοδεύονται από συμβουλές για τη δίαιτα  ή σχέδια διατροφής με συνοδεία μαζικών συνάξεων που έχουν στόχο να απενοχοποιήσουν κάποια τρόφιμα και να ενοχοποιήσουν αλλά που πρέπει το άτομο να ακολουθεί», αναφέρει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:46

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Ελεγκτική Υπηρεσία: Να ελεγχτεί η συμπεριφορά της Εφόρου
15:32
Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή
14:55
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
13:00
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Ισραήλ: Δεν έχουμε επιτύχει τους πολεμικούς μας στόχους
12:28
Ικανοποίηση ΟΕΒ για την πορεία της οικονομίας
12:12
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής (Βίντεο)
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
11:28
Mεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Κρήτη
11:19
Ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης (Βίντεο)
10:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.