Με το σύστημα Sonar ενισχύονται σήμερα οι έρευνες

Με το σύστημα Sonar ενισχύονται από σήμερα οι έρευνες για την ανεύρεση των σορών των θυμάτων του καθ` ομολογίαν κατά συρροή δολοφόνου.



Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα αναμενόταν να φθάσει χθες βράδυ στην Κύπρο, μέσω Αθηνών, από τις ΗΠΑ.

Σήμερα στις 8.30 το πρωί το σύστημα θα εγκατασταθεί και θα δοκιμαστεί στη λίμνη στο Ξυλιάτο. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Κόκκινη Λίμνη, όπου θα γίνουν έρευνες στον βυθό της, δηλαδή το σύστημα θα φωτογραφίσει τι έχει ο πυθμένας της Κόκκινης Λίμνης. Οι έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι τις 11 το πρωί. 

Το Sonar είναι ένα παγκόσμιο γεωγραφικό σύστημα αναφοράς, και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΚΣΕΔ, η CYTA και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας θα βοηθήσουν ώστε να το μετατρέψουν σε τοπικό, ώστε αυτό να δίδει ακριβείς συντεταγμένες.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης με χθεσινή ανακοίνωση του υποστήριξε ότι η Κύπρος διαθέτει μηχάνημα SONAR «και είναι σε αποθήκη παραμελημένο και ξεχασμένο» και διερωτήθηκε γιατί οι αρμόδιοι «δεν ερεύνησαν πρώτα το ενδεχόμενο να υπήρχε ήδη στην Κύπρο;»

Κατά τις χθεσινές έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη δεν ανευρέθηκε οτιδήποτε. Οι έρευνες διακόπηκαν λίγο μετά τις 1430. Ο δύτης που καταδύθηκε χθες κινήθηκε περιμετρικά από το σημείο όπου είχε εντοπιστεί το τσιμεντομπλόκ που ανασύρθηκε προχθές.
 
Στο μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα θα ληφθεί από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης δείγμα νερού της Κόκκινης Λίμνης για να ελεγχθεί η ποιότητά του, αφού χθες εμφανίστηκαν κόκκινες κηλίδες στην επιφάνειά της.

Εν τω μεταξύ, η δεύτερη σορός που είχε εντοπιστεί στο φρεάτιο στο Μιτσερό ταυτοποιήθηκε με τις επιστημονικές εξετάσεις που έγιναν.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η σορός ανήκει στην Ariane Palanas Lozano από τις Φιλιππίνες, της οποίας τα ίχνη της χάθηκαν από τις 21 Ιουλίου 2018. Το όνομά της περιλαμβανόταν στη λίστα με τα ελλείποντα πρόσωπα. Η επίσημη ταυτοποίηση της σορού έγινε με τη μέθοδο του DNA.

Οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι αναχώρησαν χθες από την Κύπρο, θα ετοιμάσουν έκθεση με τα ευρήματα και τις διαπιστώσεις τους σε σχέση με τις υποθέσεις των φόνων γυναικών και παιδιών, που ο 35χρονος ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς φέρεται να διέπραξε, την οποία θα υποβάλουν την ερχόμενη βδομάδα στην κυπριακή Αστυνομία.
 
Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως οι εμπειρογνώμονες του National Crime Agency του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσουν, και μετά την αναχώρησή τους από το νησί, να βρίσκονται σε επαφή με την ανακριτική ομάδα.  Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί για όσο χρόνο χρειαστεί, είπε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΓΧΡ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:51

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.