Απόσυρση απόφασης Υπουργικού για Σχέδια Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις

Την απόσυρση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τα Σχέδια Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης που λειτουργούν στους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΗΟ-ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΠΟΑΣ πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα κοινή συνεδρία στο Οίκημα της ΣΕΚ, στη Λευκωσία, για συζήτηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, για τα Σχέδια Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης που λειτουργούν στους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατά την συνεδρία, οι οργανώσεις αποφάσισαν όπως ζητήσουν από τους Γενικούς Γραμματείς της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, να βοηθήσουν ώστε να γίνει μια συνάντηση για να επιλυθεί το όλο ζήτημα, διαφορετικά στις 14 Μαρτίου θα συνέλθουν ξανά για να αποφασίσουν το είδος και το μέγεθος των μέτρων που θα πάρουν, προκειμένου πλέον να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτούς τους οργανισμούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ημικρατικών Οργανισμών ΟΗΟ -ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της κοινής συνεδρίας είπε ότι σήμερα συγκλήθηκε εκτάκτως μια συνεδρία των συνδικαλιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους οργανισμούς δημοσίου δικαίου και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Αφορμή ήταν η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε σχέση με την καθοδήγηση -απόφαση, διότι απόφαση είναι προς τα Διοικητικά Συμβούλια για τον χειρισμό των εισφορών των εργαζομένων στα Ταμεία Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης που λειτουργούν στους ημικρατικούς οργανισμούς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεωρούμε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι απαράδεκτη, έξω από κάθε πλαίσιο, θεσμικό και κύρια συνδικαλιστικό, αναιρεί και επηρεάζει και καταστρατηγεί πρόνοιες συλλογικών συμβάσεων. Ως τέτοια την καταδικάζουμε και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την απόσυρση της. Σήμερα όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εξέφρασαν την πρόθεση τους να αντιδράσουν στην υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης» πρόσθεσε.

Έχει να κάνει, συνέχισε ο κ. Ηλία, με το σεβασμό των εργασιακών θεσμίων στον τόπο εδώ και έξι δεκαετίες.

«Δεν μπορεί το ανώτατο θεσμικό όργανο αυτής της πολιτείας που είναι το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίζει μονομερώς έξω από τα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου και της ελεύθερης διαπραγμάτευσης για κατάργηση βασικών προνοιών συλλογικών συμβάσεων. Αυτά τα ταμεία δημιουργήθηκαν εξελικτικά μέσα από διαδοχικές συλλογικές συμβάσεις και στη βάση συνειδητής επιλογής των εργαζομένων να λειτουργήσουν αλληλέγγυα προς όφελος των συναδέλφων τους που είχαν θέματα ιατρικής περίθαλψης. Θέλω να περάσω ένα μήνυμα ξεκάθαρο, ότι στηρίζουμε ως συνδικαλιστικές οργανώσεις απόλυτα την εφαρμογή του ΓεΣΥ και δεν δεχόμαστε να ερμηνεύσει ο οποιοσδήποτε ότι η δική μας στάση και θέση σε σχέση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στρέφεται στην υλοποίηση της κοινωνικής αναγκαιότητας που αφορά την εφαρμογή του ΓεΣΥ», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι είναι παράδοξο να παίρνεται μια απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο την στιγμή που οι κοινωνικοί εταίροι χθες υπόγραφαν κύρια για τον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο, μια συμφωνία για το πως θα ρυθμίσουν το μεταβατικό διάστημα μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ.

«Ήταν ξεκάθαρο σε αυτή την συμφωνία ότι σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τα οποία λειτουργούν στην βάση συλλογικών συμβάσεων θα έπρεπε να τα χειριστούμε στην βάση του κοινωνικού διαλόγου σε σχέση με την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της CYTA, ο κ. Ηλία είπε ότι είναι ο πρώτος οργανισμός στον οποίο έγινε μείωση και ως εκ τούτου, κατάργηση ή μονομερή τροποποίηση των συλλογικών συμβάσεων της CYTA, σε σχέση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

«Καλούμε την Βουλή, να μην αφήσει και να μην προχωρήσει στην ψήφιση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού ως έχει και αν χρειαστεί να τον παραπέμψει άμεσα πίσω για διόρθωση, προκειμένου να τον εγκρίνει στα σωστά πλαίσια» είπε. «Οι ενέργειες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα, γιατί ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί πριν το τέλος Μαρτίου», ανέφερε.

Ο κ. Ηλία διευκρίνισε ότι «περνούμε ένα μεγάλο μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι επιτέλους θα πρέπει να ξανά δει την απόφαση του Υπουργικού ως Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου και να την αποσύρει».

«Προς τούτο εντέλλουμε τους Γενικούς Γραμματείς της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, να βοηθήσουν ώστε να γίνει μια συνάντηση για να επιλυθεί το όλο ζήτημα, διαφορετικά στις 14 Μαρτίου το Σώμα θα επανέλθει σε σύγκληση για να αποφασίσει - και είναι σίγουρο αυτό - την λήψη μέτρων. Θα συγκεκριμενοποιήσουμε και θα ανακοινώσουμε στις 14/3 τα μέτρα που οι εργαζόμενοι στον δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λάβουν για αυτή την θεσμική εκτροπή που έχει δημιουργηθεί στα εργασιακά θέσμια από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ας γίνουν δεύτερες σκέψεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι έχουν αποδείξει την υπευθυνότητα τους, έχουν αναλάβει τεράστιο βάρος στα πλαίσια της κρίσης, τους δόθηκαν τα εύσημα για αυτή την στάση αρκετές φορές και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ως τούτου, θα πρέπει να επανεξεταστεί και να αποσυρθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου, σε δηλώσεις του είπε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν προμελετημένη και σκόπιμη.

«Σκόπιμη γιατί προήλθε μετά από μια δική μας αντίδραση με επιστολή μας προς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σε σχέση με τους ελλειμματικούς, όσον αφορά τα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προϋπολογισμούς της ΑΤΗΚ και αντί να μας καλέσουν σε συνάντηση, ακριβώς, να συζητήσουμε το θέμα που θέσαμε πήραν ολοκληρωμένη πρόταση απόφασης στο Υπουργικό Συμβούλιο, κάτι το οποίο θεωρείται μονομερής και αυθαίρετη παρέμβαση» είπε. Συνέχισε, λέγοντας ότι είναι μονομερής και αυθαίρετη, αλλά και παράνομη η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου «γιατί τα ταμεία που λειτουργούν στους Οργανισμούς είναι θεσμοθετημένα ταμεία και προήλθαν μέσα από πρόνοιες των εκάστοτε συλλογικών συμβάσεων».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στην σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε ομόφωνα ότι η απόφαση αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει και θα πρέπει να αποσυρθεί.

«Αποφασίστηκε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στην περίπτωση που δεν αποσυρθεί αυτή η απόφαση. Επομένως, εμείς εδώ θα δώσουμε ένα χρονικό διάστημα, ώστε να γίνει χειρισμός με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθούν τα μέτρα και να διατηρηθεί η εργατική ειρήνη σε αυτούς τους ευαίσθητους χώρους των ημικρατικών οργανισμών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ελπίζουμε το Υπουργικό Συμβούλιο να κάνει δεύτερες σκέψεις, να διαφοροποιήσει την απόφαση του και να αφήσει το συνδικαλιστικό κίνημα και τις ηγεσίες των οργανισμών να μπουν σε ένα διάλογο ή να συνεχίσουν το διάλογο - ο οποίος ήδη ήταν σε εξέλιξη και διακόπηκε λόγω της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου - ώστε να βρουν σωστές, δίκαιες και κοινά αποδεκτές διευθετήσεις σε ότι αφορά την εξέλιξη των Ταμείων Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης σε σχέση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Ένα ΓεΣΥ που όλοι το περιμένουμε και στηρίζουμε την εφαρμογή του μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα», συμπλήρωσε.

Αναμένουν, συνέχισε, ο κ. Νεοφύτου, ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει η διορθωτική απόφαση από πλευράς Κυβέρνησης και Υπουργικού Συμβουλίου, «διαφορετικά θα συνέλθουμε ξανά στις 14 του μήνα για να αποφασίσουμε το είδος και το μέγεθος των μέτρων που θα πάρουμε, προκειμένου πλέον να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτούς τους οργανισμούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Α.Σ Σάββας Πελεντρίτης, σε δηλώσεις του είπε ότι «με την χθεσινή του απόφαση, είδαμε το Υπουργικό Συμβούλιο να μετατρέπεται από θεματοφύλακα των θεσμών σε αυτόν που τις καταργεί.

«Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου πρέπει να αποσυρθεί, διαφορετικά η αντίδραση των εργαζομένων πρέπει να θεωρείται δεδομένη και θα είναι και ηχηρή. Καλούμε και εμείς με την σειρά μας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τις 14 του Μάρτη να κάνει τις ενέργειες του, να συγκαλέσει ξανά το Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο την απόσυρση της απόφασης την οποία έλαβε», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:08

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.