Το νέο Δημαρχείο Λευκωσίας συμβάλλει στην αναδιαμόρφωση της εικόνας της παλιάς πόλης

Η μεταφορά της Δημοτικής Αρχής στο υποβαθμισμένο, μοιρασμένο κέντρο της ιστορικής πόλης της Λευκωσίας, προστίθεται στην επιδιωκόμενη αναδιαμόρφωση της εικόνας της εντός των τειχών πόλης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εγκαινιάζοντας το νέο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας, το οποίο χαρακτήρισε κόσμημα αλλά και προστιθέμενης αξίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι πρέπει να έχουμε μια πρωτεύουσα που να είναι διοικητικό κέντρο της Κύπρου καθώς αυτό «το χρωστούμε στη Λευκωσία», τονίζοντας πως αυτό «φαίνεται και μέσα από τα έργα που υλοποιούνται που δεν υστερούν του κόστους των 405 εκατομμυρίων ευρώ περίπου».

Σε ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του νέου Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας, στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, βουλευτές, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, δήμαρχοι και άλλοι επίσημοι, ενώ Αγιασμό τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το νέο Δημαρχείο, ιδιάζοντος αρχιτεκτονικού και εργονομικού σχεδιασμού και πλήρως λειτουργικού από πλευράς σύγχρονων αναγκών, αποτελεί ένα κτίριο κόσμημα, αλλά και προστιθέμενης αξίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Την ίδια στιγμή, η συγκέντρωση του συνόλου των Υπηρεσιών του Δήμου σε ένα κτηριακό συγκρότημα ενδυναμώνει την εύρυθμη λειτουργία και βελτιώνει την αποδοτικότητα της δημοτικής μηχανής, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών της πόλης, υπογράμμισε.

Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα και την ταλαιπωρία που προκύπτουν και από την παράλληλη υλοποίηση πληθώρας αναπτυξιακών έργων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την βεβαιότητα πως «με την ολοκλήρωση τους θα αλλάξει εξ ολοκλήρου όψη η Λευκωσία, καθιστώντας τη μία σύγχρονη πόλη με υψηλού επιπέδου υποδομές, μια πόλη πιο φιλική και προσβάσιμη για τους πολίτες και τους επισκέπτες της, για την οποία όχι μόνο οι δημότες του Δήμου Λευκωσίας αλλά και ολόκληρος ο κυπριακός λαός θα είναι περήφανοι».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε σειρά έργων που βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης, όπως, μεταξύ άλλων η ολοκλήρωση της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας που αισίως βρίσκεται προς το τέλος, η ανακατασκευή της Λεωφόρου Ομήρου και η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης, η ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου – Ευαγόρου – Στασικράτους, η ανάπλαση και μονοδρόμηση των Λεωφόρων Καλλιπόλεως και Μακαρίου, η αναδόμηση και αποκατάσταση του ιστορικού Παγκύπριου Γυμνασίου, η δημιουργία του ερευνητικού κέντρου αριστείας RISE, αναφορικά με την έρευνα, την καινοτομία και τις αναδυόμενες τεχνολογίες, η επέκταση των υποδομών παροχής κοινωνικών προγραμμάτων του Δήμου με την αναπαλαίωση τριών διατηρητέων οικοδομών για στέγαση των προγραμμάτων, η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα συνδέει τα πανεπιστήμια της Πρωτεύουσας με το κέντρο της πόλης και έργα υποδομής για σκοπούς αναζωογόνησης περιοχών της Λευκωσίας που γειτνιάζουν με την πράσινη γραμμή.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ξεκινά σύντομα η εκτέλεση μιας σειράς νέων αναπτυξιακών έργων που θα συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο της Πρωτεύουσας, όπως, η ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, προσθέτοντας ότι «με βάση τη βραδύτητα που διακρίνει ένα τμήμα της Κυβέρνησης, έχουν ανασχεδιαστεί οι κατασκευαστικές εργασίες, έτσι ώστε το 2022 τουλάχιστον οι εξωτερικοί, κτηριακοί χώροι του Μουσείου να είναι εκεί και να υπολείπονται οι λεπτομέρειες όσον αφορά την τοποθέτηση των αρχαιοτήτων, για να μπορεί να λειτουργήσει ως πλήρες Μουσείο».

Επίσης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανέγερση του νέου κτιρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην ανέγερση νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και την αποκατάσταση του κτιρίου του παλαιού Ανωτάτου Δικαστηρίου για στέγαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, στην ανάπλαση του χώρου του παλιού ΓΣΠ, ο οποίος ήδη παραχωρήθηκε στον Δήμο και βρίσκεται υπό εξέλιξη η προετοιμασία των αρχιτεκτονικών σχεδίων, στην ανάπλαση του εξωτερικού περιμετρικού τόξου της τάφρου και στην ανακαίνιση και αναβάθμιση της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι αυτό που συμπίπτει με τις εξαγγελίες των υπό εκτέλεση έργων είναι και η διοικητική μεταρρύθμιση, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να έχουμε δήμους με διοικητική, αλλά και οικονομική αυτονομία.

«Να έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε το όραμα εκτέλεσης έργων στους δήμους, διότι μέχρι σήμερα τα όποια οράματα των Δημάρχων εξαρτώνται από την κεντρική εξουσία, ένα αποικιακό σύστημα για το οποίο χαίρομαι να πω ότι μέσα από τις διαβουλεύσεις των πολιτικών δυνάμεων, των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων – υπάρχει μια σύγκλιση», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές, αλλά κάποια στιγμή με περαιτέρω επεξηγήσεις, όπως είπε, και με εισηγήσεις που θα ακουστούν θα μπορέσουμε πιστεύω το συντομότερο – ελπίζω ευθύς αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές όπου οι σκοπιμότητες κυριαρχούν που αναβάλλουν ή αναστέλλουν έργα που χρωστούμε στους πολίτες – να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση της διοίκησης του κράτους, εκτός από της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, με την πάταξη της διαφθοράς μέσα από διάφορους θεσμούς που υιοθετούνται με βάση εισηγήσεις ευρωπαϊκών θεσμών.

«Και προς αυτή την κατεύθυνση είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω σε συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να πετύχουμε το συντομότερο να χαιρόμαστε μια πρωτεύουσα που αξίζει στην Κύπρο της ανάπτυξης, την ευρωπαϊκή Κύπρο, μια Κύπρο που θέλουμε να επανενωθεί αλλά και να είναι ο πόλος δημιουργίας, ο πόλος έρευνας και καινοτομίας, ο πόλος που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις περαιτέρω δημιουργικής ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Εξάλλου, σε ομιλία του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είπε ότι «είμαστε εδώ για να επαναβεβαιώσουμε το όραμα, την βούληση και την αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια αναζωογόνησης ολόκληρης της περιοχής του ιστορικού κέντρου, προσθέτοντας ότι παρά τις πολλές δυσκολίες «ο Δήμος Λευκωσίας εδώ και δεκαετίες εργάζεται και στηρίζει ενέργειες πλησίον της πράσινης γραμμής».

«Πεισματικά δεν εγκαταλείπουμε την περιοχή γιατί αυτή είναι το γεωγραφικό και διοικητικό κέντρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε, τονίζοντας ότι «τυχόν αποψίλωση ή εγκατάλειψη της περιοχής θα ισοδυναμούσε με έμμεση παραδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής».

Ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι ο Δήμος Λευκωσίας επιμένει να επενδύει στο κέντρο γιατί πιστεύει σε μια ελεύθερη και επανενωμένη Λευκωσία απαλλαγμένη από την τουρκική κατοχή.

«Πιστεύουμε ότι εμείς πρώτοι πρέπει να βρισκόμαστε εδώ» και «γνωρίζουμε πως προϋπόθεση μόνιμης αναζωογόνησης αποτελεί η επανένωση της πόλη μας αλλά και οι επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας δεσμεύθηκε για διαμόρφωση του περιβάλλοντος και για την δημιουργία των απαραίτητων, ελάχιστων υποδομών και προϋποθέσεων που θα προσελκύσουν τον ιδιοκτήτη και τον ιδιώτη επενδυτή πείθοντας τον ότι η περιοχή έχει δυνατότητες και προοπτική.

Στη συνέχεια ο κ. Γιωρκάτζης αναφέρθηκε σε σειρά έργων που ολοκλήρωσε ή ολοκληρώνει ο Δήμος Λευκωσίας εκτός από το νέο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας, όπως είναι η ανάπλαση μεγάλου αριθμού οδών, η συντήρηση και αποκατάσταση προσόψεων οικοδομών, ο εμπλουτισμός λειτουργίας του δημοτικού κέντρου τεχνών με το θέατρο πόλης.

Ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων ότι συνεχίζεται η ανάπλαση οδών και η συντήρηση προσόψεων οικοδομών και ολοκληρώνεται η δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου. Παράλληλα επιδιορθώνεται κτίριο που θα λειτουργήσει ως βιβλιοθήκη και χώρος εκπαίδευσης του προσωπικού του Δήμου και προχωρεί η ολοκλήρωση της αίθουσας διαλέξεων του δημαρχείου αλλά και η επιδιόρθωση του κτιρίου δημοτικών λουτρών που θα στεγάσει την υγειονομική υπηρεσία και το τμήμα ηλεκτρολογίας του Δήμου.

Τέλος ο Δήμαρχος Λευκωσίας ευχαρίστησε τους προηγούμενους δημάρχους της πρωτεύουσας και όσους συνέβαλαν για την ολοκλήρωση του έργου αυτού.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:08

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.