Αποζημίωση για βασανιστήρια σε αγωνιστές της ΕΟΚΑ

Σε πλήρη και τελικό εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Βρετανική κυβέρνηση κατέληξαν οι τριάντα-τρεις αγωνιστές της ΕΟΚΑ, που διεκδικούσαν αποζημίωση για τους βασανισμούς που υπέστησαν  την περίοδο του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59.

Δεν έγινε γνωστό το ύψος της αποζημίωσης, ωστόσο σύμφωνα με την εφημερίδα Metro του Λονδίνου, που επικαλείται τους Βρετανούς δικηγόρους των αγωνιστών, υπήρξε διακανονισμός για συνολική αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου στερλίνων.

Τα δικαστικά έξοδα τα οποία θα πληρώσει το Λονδίνο φτάνουν τα 3 εκατομμύρια στερλίνες.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση η Βρετανική κυβέρνηση, η ρύθμιση δεν αποτελεί οποιαδήποτε αναγνώριση ευθύνης, ούτε και προηγούμενο σχετικά με οποιεσδήποτε μελλοντικές απαιτήσεις σε βάρος της.
Λόγω των πολλών χρόνων που έχουν περάσει, προσθέτει, δεν είναι πλέον δυνατό να διακριβωθούν όλα τα γεγονότα με βεβαιότητα και ότι η Βρετανική κυβέρνηση έχει συμβιβαστεί στην υπόθεση, προκειμένου να βάλει τέλος στη δίκη, να αποφύγει την περαιτέρω αύξηση του κόστους και  να επικεντρωθεί πλήρως στο μέλλον των σχέσεών της με την Κύπρο.
Ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Στίβεν Λίλι χαρακτήρισε το συμβιβασμό σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις των δυο χωρών, που είναι, πρόσθεσε, στο ψηλότερο επίπεδό τους

Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, σε ανακοίνωση αναφέρουν, ότι με τη νέα διευθέτηση έχουν δικαιωθεί γιατί οι Βρετανοί ανέλαβαν να πληρώσουν αποζημιώσεις, γεγονός που αποδεικνύει πως αναγνωρίζουν ότι έκαναν βασανιστήρια.
Ασφαλώς, προσθέτουν,  το ποσό των αποζημιώσεων δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ούτε και μπορεί να καλύψει τον  πόνο, τα βάσανα, τις βλάβες, τις απώλειες, και τις αναπηρίες των βασανισθέντων  αγωνιστών, γιατί δεν υπάρχει  ποσό το οποίο να ανταποκρίνεται στις κακουχίες που υπέστησαν.
Αφού επισημαίνουν ότι στόχος δεν είναι τα χρήματα, τονίζουν ότι τους ικανοποιεί πως με την πράξη  τους αυτή, οι Βρετανοί, αναγνωρίζουν ότι  στη διάρκεια του αντιαποικιακού αγώνα έκαναν βασανιστήρια.

Ο Χρίστος Κληρίδης εκ μέρους των Κυπρίων δικηγόρων των αγωνιστών δήλωσε στο Τρίτο, ότι το ποσό αυτό, θα διαμοιραστεί ανάλογα με την ζημία την οποία έχει υποστεί έκαστος. Όσον αφορά την πολιτική σημασία της απόφασης, είπε ότι η έκβαση της υπόθεσης αποτελεί έμμεση παραδοχή ότι κάτι έγινε τότε στην Κύπρο.
Η αγωγή καταχωρήθηκε τον Ιούλιο του 2015 μετά τον εντοπισμό μαρτυρικού υλικού το οποίο αποδεσμεύτηκε από τα βρετανικά αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών. Διαπιστώθηκε, είπε ο Χρίστος Κληρίδης, ότι υπήρχε εμπλοκή του Λονδίνου στα θέματα των βασανιστηρίων. Όχι απλώς γνώση των βασανιστηρίων, πρόσθεσε, αλλά ενθάρρυνση στο πλαίσιο ευρύτερης αποικιακής πολιτικής την οποία καθόριζε το Λονδίνο.
Η υπόθεση καταχωρήθηκε και με βάση ένα δικαστικό προηγούμενο το οποίο αφορούσε τον ανάλογο βασανισμό των Κενυατών Μάο Μάο.

 

Σύνταξη:Αίμιλη Μιχαήλ

 

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:57

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.