Μαθητές και φοιτητές καταδίκασαν το ψευδοκράτος

Μαθητές και φοιτητές συμμετείχαν και φέτος σε αντικατοχικές εκδηλώσεις, σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, καταδικάζοντας την παράνομη ενέργεια της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ενώ εξέφρασαν τη βούλησή τους για συνέχιση του αγώνα που θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού.

Στη Λευκωσία, μέλη της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) συγκεντρώθηκαν στην Τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου και στη συνέχεια, κρατώντας κυπριακές σημαίες και πανό, πορεύτηκαν προς το οδόφραγμα του Ορφέα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΠΟΦΕΝ παρέδωσε σε εκπροσώπους του ΟΗΕ ψήφισμά, με το οποίο καταδικάζει την παράνομη και αποσχιστική ενέργεια στην οποία προχώρησαν η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και η Άγκυρα, με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983.

«Παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταδικάσει την ενέργεια αυτή και καμιά χώρα εκτός από την Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει αυτή την παράνομη οντότητα, αυτή η απαράδεκτη, παράνομη και διχαστική κατάσταση συνεχίζεται, γεγονός που καταδεικνύει την απροθυμία της Τουρκίας για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα» αναφέρεται.

Στο ψήφισμα προστίθεται ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής κατά παράβαση βασικών αρχών διεθνούς δικαίου. Προστίθεται ότι 44 χρόνια μετά «το συρματόπλεγμα της ντροπής συνεχίζει να κρατά χωρισμένη την πατρίδα και το λαό μας» ενώ το status quo εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη νεολαία και το σύνολο των Κυπρίων.

Στόχος είναι η επανένωση και η απελευθέρωση της Κύπρου, με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ειρήνης και ασφάλειας, αποκαθιστώντας τους πληγέντες της εισβολής και καθιστώντας τις επόμενες γενιές, ισότιμους πολίτες ενός κυρίαρχου κράτους χωρίς εγγυήσεις και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα, καταλήγει.

Σε ομιλία της, η Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Γεωργία Γιάγκου ανέφερε εξάλλου ότι η νεολαία του τόπου καταδικάζει τη μαύρη και ντροπιαστική ανακήρυξη του ψευδοκράτους. «Η παρουσία μας σήμερα εδώ όπως και κάθε χρόνο αποδεικνύει τη συνεχιζόμενη αντίσταση του φοιτητικού και μαθητικού κινήματος έναντι των τετελεσμένων της εισβολής» είπε.

«Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας φεύγουν με τον πόνο της επιστροφής, ενώ ο λαός μας συνεχίζει να παραμένει σε διαρκή αβεβαιότητα, ιδιαίτερα μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κρανς Μοντανά» είπε η κ. Γιάγκου.

Για την ΠΟΦΕΝ, μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού πρέπει να προνοεί τη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την άμεση αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, είπε μεταξύ άλλων.

Ανέφερε ακόμη ότι στην ΠΟΦΕΝ παραμένουν συνεπείς πολέμιοι του φασισμού και του εθνικισμού και στις δύο κοινότητες, οι οποίοι οδήγησαν παλαιότερα στην καταστροφή.

«Τελικός στόχος παραμένει η αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, μακριά από τους όποιους στρατιωτικούς συνασπισμούς» κατέληξε.

Εκπρόσωπος της ΠΣΕΜ ανέφερε ότι η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών συνεχίζει τον αγώνα της για επίλυση του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατό, στηριγμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες κορυφής.

«Βρεθήκαμε σήμερα εδώ, στους δρόμους του αγώνα για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους αυτούς που σπέρνουν με κάθε ευκαιρία τη διχόνοια στον τόπο μας, ότι επιδιώκουμε και θα πετύχουμε την απελευθέρωση κι επανένωση του τόπου και του λαού μας» πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι μέσα από τις σημερινές εκδηλώσεις οι μαθητές καθιστούν σαφές ότι στέκονται απέναντι σε όσους προσπαθούν να υπονομεύσουν και να χτυπήσουν την προσπάθεια επίτευξης λύσης και ειρηνικής συμβίωσης του λαού μας.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στα σάπια ιδεώδη του εθνικισμού – σοβινισμού που έφεραν τον τόπο μας στην καταστροφή να σηκώσουν κεφάλι και να δηλητηριάσουν τις συνειδήσεις της νέας γενιάς, κατέληξε.

Αντικατοχικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής του Πολυτεχνείου διοργανώθηκαν επίσης στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, στη Λεμεσό, στις Φοινικούδες στη Λάρνακα, στον χώρο του μνημείου «Μακαρίου Γ΄ και Αντίστασης» στη Πάφο και στο Ανοικτό Αμφιθέατρο Φρενάρους στην Αμμόχωστο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:35

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.