Ανασκαφή στην Κερύνεια ξεκινά την Πέμπτη η ΔΕΑ

Ανασκαφή σε χώρο εντός της πόλης της Κερύνειας ξεκινά αύριο Πέμπτη η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ). Χθες εξάλλου ξεκίνησε ανασκαφή της ΔΕΑ στο Τζιάος για υποθέσεις 10-15 Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων του 1974, τα λείψανα των οποίων, σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει, βρίσκονται σε πηγάδι.

‘Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο χώρος ανασκαφής στην Κερύνεια βρίσκεται κοντά στο στάδιο του ΓΣ Πράξανδρος. Υποδείχθηκε από Τουρκοκύπριους αφού εκεί είχαν θεαθεί οστά στο παρελθόν κατά τη διάρκεια εργασιών που γίνονταν για την τοποθέτηση καλωδίων. Ο πιθανός χώρος ταφής βρίσκεται κάτω από πεζοδρόμιο, μέρος του οποίου και θα ξηλωθεί.

‘Όπως πληροφορούμαστε ήδη στο χώρο στάληκε πολιτικός μηχανικός για δει το χώρο ενώ η ΔΕΑ είναι σε επαφή με την «αρχή» τηλεπικοινωνιών στα κατεχόμενα για να δουν πώς θα χειριστούν το θέμα εάν από το σημείο περνούν τηλεφωνικές γραμμές.

Στην περιοχή της Κερύνειας είχαν εξαφανιστεί κατά την εισβολή του 1974 πολλοί από τους Ε/κ αγνοούμενους, κυρίως στρατιώτες και η συγκεκριμένη ανασκαφή δεν συνδέεται με συγκεκριμένο αγνοούμενο πρόσωπο ή ομάδα ατόμων. Με βάση την πληροφορία που υπάρχει, φαίνεται ότι τα οστά που είχαν θεαθεί στην περιοχή δεν αφορούν πολλά άτομα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Επεσήμανε επίσης πως σε άλλα σημεία στην περιοχή κοντά στο στάδιο του ΓΣ Πράξανδρος είχαν γίνει και στο παρελθόν ανασκαφές αφού εκεί είχαν γίνει πολλές μάχες κατά την πρώτη φάση της εισβολής.

Σημειώνεται πως συνεργεία της ΔΕΑ εργάζονται επίσης αυτή τη στιγμή σε Στρόβολο, Κατωκοπιά, Άρσος και κατεχόμενη Λευκωσία, χωρίς ωστόσο να έχουν εντοπίσει επί του παρόντος οτιδήποτε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΑ, κατά τις ανασκαφές που έγιναν σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα κατά το 2018 εντοπίστηκαν στη Βώνη λείψανα που πιστεύεται ότι ανήκουν σε πέντε τουλάχιστον άτομα. Σε άλλες στρατιωτικές περιοχές όπου έγιναν ανασκαφές το 2018 (Δίκωμο, Ασώματος, Κυρά) δεν εντοπίστηκαν λείψανα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΑ μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα 805 Ελληνοκύπριων αγνοουμένων και 241 Τουρκοκυπρίων, σύνολο 1046 άτομα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:29

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.