Εκπαίδευση - προς αναζήτηση λύσης το συντομότερο

Ενδεχομένως και σήμερα να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στην παιδεία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, με τερματισμό της απεργίας, λειτουργία των σχολείων και έναρξη διαλόγου για εξορθολογισμό της δημόσιας εκπαίδευσης.

Μιλώντας στην «Πρώτη Ενημέρωση», ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι μετά και την πρωτοβουλία μεσολάβησης της ΣΕΚ, είναι αισιόδοξος για επίλυση της κρίσης στην παιδεία.

Α. Μάτσας ΣΕΚ

Για προοπτική κατάληξης σε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης-εκπαιδευτικών οργανώσεων, έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας, ο οποίος έχει αναλάβει μεσολαβητική προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες και είχε χθες βράδυ δίωρη συνάντηση με την ηγεσία των οργανώσεων.
Μιλώντας επίσης στην «Πρώτη Ενημέρωση» και ερωτηθείς αν υπήρξε βολιδοσκόπηση και στην κυβερνητική πλευρά, ο κύριος Μάτσας αναφέρθηκε σε σχετική προδιάθεση και προοπτική κατάληξης.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ τόνισε ότι η αισιοδοξία του πηγάζει από το γεγονός ότι το πλαίσιο συζήτησης προκύπτει μέσα από την υφιστάμενη θεσμοθετημένη διαδικασία.
Ο κύριος Μάτσας είπε ότι στη ψεσινή συνάντηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, έγινε ανταλλαγή σημαντικών απόψεων και τέθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις.
Τώρα, πρόσθεσε, είναι θέμα των εκπαιδευτικών οργανώσεων να τις αξιολογήσουν αυτόνομα αύριο το απόγευμα στα συλλογικά τους όργανα.
Χρειάζεται υπομονή, είπε, ώστε οι οργανώσεις να αποφασίσουν το πλαίσιο στο οποίο θα καταλήξουν και να λειτουργήσει θεσμοθετημένα ο διάλογος.
Και θεωρώ, πρόσθεσε, ότι θα επιβεβαιώσουν την ανάγκη λειτουργίας του κοινωνικού διαλόγου, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να επαναρχίσει συζήτηση τόσο για τα εργασιακά όσο και τη μεταρρύθμιση στην παιδεία.
Υπογράμμισε δε ότι πέρα από το εργασιακό πλαίσιο, καμία πλευρά δεν μπορεί να τεκμηριώσει άλλη προσέγγιση.
Αυτή, πρόσθεσε, είναι και η μόνη διέξοδος.

Φ. Φυλακτού ΠΟΕΔ

Πρόκειται για σκέψεις και μια πρώτη συζήτηση και όχι προτάσεις της ΣΕΚ για εκτόνωση της κρίσης, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού.
Μιλώντας επίσης στην «Πρώτη Ενημέρωση», ο κύριος Φυλακτού είπε ότι το πλαίσιο συζήτησης με την ΣΕΚ,  αφορά το θεσμικό διάλογο που πρέπει να διεξάγεται και εδώ και δεκαετίες έχει διασφαλίσει την εργασιακή ειρήνη.
Δεν υπάρχει, είπε ο κύριος Φυλακτού, εκ προοιμίου συμφωνία, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία της ΣΕΚ δεν ξεφεύγει από τις αρχές του θεσμοθετημένου διαλόγου, τις οποίες έχουν υποστηρίξει και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις στον υπέρτατο βαθμό.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ τόνισε ότι χωρίς αυτό το διάλογο η κυβέρνηση ούτε ένα δευτερόλεπτο δεν μπορεί να αφαιρέσει ή να προσθέσει στους εκπαιδευτικούς.
Καμία πλευρά, ανέφερε, δεν αποφασίζει ετσιθελικά.
Σήμερα, είπε ο Φίλιος Φυλακτού, οι οργανώσεις είναι επικεντρωμένες στη δεύτερη μέρα απεργίας και διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών.
Αύριο, πρόσθεσε, θα πραγματοποιηθούν χωριστά και κοινό συμβούλιο των οργανώσεων και ότι υπάρχει μπροστά τους θα το συζητήσουν.
Επιδίωξη, κατέληξε, είναι να ανοίξουν τα σχολεία.

Κ. Νικηφόρου Γονείς Μέσης

Προσπάθειες με την ελπίδα να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στην Παιδεία, καταβάλλουν και οι οργανωμένοι γονείς δήλωσε στο Τρίτο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου.
Όλες οι πλευρές, τόνισε κατηγορηματικά, επιβάλλεται να κατανοήσουν ότι πρέπει να ανοίξει το δημόσιο σχολείο το συντομότερο.
Οι γονείς, κατέληξε ο κύριος Νικηφόρου, εκφράζουν αγωνία και προβληματισμό για το ενδεχόμενο να συνεχιστούν τα μέτρα των εκπαιδευτικών, τα οποία όπως είπε, θα πλήξουν περαιτέρω τους μαθητές και κατ’ επέκταση τις οικογένειές τους.

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:37

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Αίγυπτος και Τουρκία απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς Ιράν και Ισραήλ
13:39
Μικρά τα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας που επηρέασε πολλές περιοχές της Ελλάδας
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών για τη πράσινης φορολογίας, έστειλε το ΑΚΕΛ
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες επηρεάζουν περιοχές της χώρας
11:47
Ατύχημα η έκρηξη που σημειώθηκε σε βάση φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Το υπουργείο Υγείας έθεσε θέμα στον ΟΑΥ και τον ΟΚΥΠΥ πριν από την καταστροφή φαρμάκων
09:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.