Το Ζύγι αντιδρά στη δημιουργία κέντρου για ασυνόδευτα παιδιά κάτω των 14 ετών από τη Συρία

Με τη λήψη μέτρων προειδοποιεί η κοινότητα Ζυγίου για την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο σε κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών. Στο χώρο θα κτιστεί καινούριο κτίριο αξίας 1.5 εκατομμύριο ευρώ το οποίο θα επιχορηγήσουν ο ΟΗΕ, το Ευρωπαϊκό. Συμβούλιο και Νορβηγικά ταμεία. Στο κτίριο θα φιλοξενούνται παιδιά μέχρι 14 ετών τα οποία έφτασαν στην Κύπρο ασυνόδευτα, δηλαδή χωρίς γονείς. Οι γονείς τους είτε αγνοούνται είτε έχουν πεθάνει.

Η κοινοτάρχης Ζυγίου Γεωργία Μιχαήλ σε ανάρτηση της στη σελίδα του κοινοτικού συμβουλίου στο Facebook, αντέδρασε έντονα υποστηρίζοντας πως η απόφαση λήφθηκε χωρίς να ενημερωθεί η κοινότητα και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα αιτήματα της κοινότητας για το συγκεκριμένο χώρο.

zygi
Το Υπουργείο Εργασίας απάντησε στις αντιδράσεις τονίζοντας ότι η απόφαση λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το Μάρτιο και ανακοινώθηκε τόσο στον ημερήσιο τύπο και στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Υπενθυμίζουμε ότι η σχετική ανακοίνωση έγινε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 7 Μαρτίου 2018 από την Αναπληρώτρια Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κλέλια Βασιλείου η οποία είχε πει: "θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις που θα μπορούν να φιλοξενήσουν, επιπρόσθετα των υφιστάμενων, 100 πρόσωπα". Η κ. Βασιλείου ανέφερε επίσης πως σήμερα υπάρχουν στην Κύπρο 222 ασυνόδευτα ανήλικα πρόσωπα και πως οι δαπάνες για τη δημιουργία του κέντρου θα καλυφθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στην ανακοίνωση του το Υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι είναι το πέμπτο κέντρο φιλοξενίας που θα λειτουργήσει και σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα τέσσερα λειτουργούν χωρίς να έχει ποτέ προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα.


Η αυτούσια ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει:

« Εξ’ αφορμής δημοσιευμάτων στον ημερήσιο Τύπο αναφορικά με την απόφαση της Κυβέρνησης για δημιουργία νέου Κέντρου Υποδοχής Ασυνόδευτων Ανηλίκων, αξιοποιώντας μέρος των χώρων του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς στην κοινότητα Ζυγίου, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει για τα ακόλουθα:

Το συγκεκριμένο Κέντρο για ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά είναι το πέμπτο κατά σειρά το οποίο θα λειτουργήσει στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπου τα υπόλοιπα τέσσερα Κέντρα λειτουργούν εντός των Δήμων Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού χωρίς να έχει ποτέ προκύψει το οποιοδήποτε ζήτημα αρνητικών επιπτώσεων για τις εκεί κοινότητες. Σημειώνεται ότι το Κέντρο που λειτουργεί εντός του Δήμου Λευκωσίας, είναι υπό τη διαχείριση της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Hope For Children”.

Η δημιουργία του νέου κέντρου είναι απολύτως αναγκαία, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να παρέχει τα απαραίτητα για την υποδοχή ασυνόδευτων παιδιών που έρχονται στην Κύπρο λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη γύρω περιοχή. Για τη δημιουργία του νέου κέντρου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνεργαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και έχει στηριχθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Council of Europe Development Bank και τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ και Νορβηγίας, ενώ τόσο το κόστος δημιουργίας του ύψους €1,5 εκ. καθώς και τα λειτουργικά έξοδα ύψους €925.0 00 εκ. ετησίως, θα χρηματοδοτούνται από τους Οργανισμούς αυτούς.

Βάσει των πιο πάνω δεδομένων, το Υπουργικό Συμβούλιο, με Απόφασή του ημερομηνίας 7 Μαρτίου 2018, έχει εγκρίνει τη δημιουργία του εν λόγω Κέντρου αξιοποιώντας μέρος των χώρων του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς στην κοινότητα Ζυγίου και η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε την ίδια μέρα από την Κυβέρνηση και κυκλοφόρησε στον ημερήσιο Τύπο, ενώ στη συνέχεια δημοσιεύτηκε και στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Το νέο σύγχρονο Κέντρο θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 100 ανήλικων παιδιών και θα στελεχώνεται από ομάδα 22 εργαζομένων σε διάφορες ειδικότητες για τις ανάγκες λειτουργίας του.

Τα πιο πάνω παρατίθενται για αποκατάσταση της αλήθειας για το θέμα της δημιουργίας νέου κέντρου υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων».

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:28

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Πολύ μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου μετα από τις πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν-Έπληξε στρατιωτική αεροπορική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.