Δρ Ελένη Ηρακλέου : Ο υποπλοίαρχος Ντάνος μας απαγόρευσε να περιθάλψουμε μακαριακούς τραυματίες

Κάθε χρόνος που φεύγει ξεθωριάζει τις μνήμες. Μαζί του φεύγουν οι άνθρωποι και τα βιώματά τους από το πραξικόπημα και την εισβολή. Το ΡΙΚ συνάντησε τη γιατρό της Λαπήθου, την Ελένη Ηρακλέους, η οποία βρέθηκε στις 20 Ιουλίου 1974 μόνη, με τη μαία Μαρούλα Παπαμιχαήλ και τη φαρμακοποιό Ελένη Μανώλη στο Νοσοκομείο της Λαπήθου να περιθάλπουν τους τραυματίες του πολέμου.

Η Ελένη, ξερίζωσε από τη σκέψη της τα φρικτά βιώματα. Όπως ξεριζωμένη θα αισθάνεται για πάντα μακριά από τη λατρεμένη της Λάπηθο. Ασκούμενη γιατρός, φεύγοντας από τη θλιμμένη, τότε, Αθήνα της Χούντας, βρέθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Με την εκδήλωση του πραξικοπήματος βίωσε τη βαρβαρότητα και την παράνοια αυτών που ανέλαβαν τα υνία του Νοσοκομείου. Ο υποπλοίαρχος Γεώργιος Ντάνος απαγόρευσε την περίθαλψη των μακαριακών τραυματιών.

Διέταξε όπως είπε να τους βάλουν όλους κάτω στο πάτωμα και να μην τους πλησιάσουν. Όταν μπορούσαν είπε αψηφούσαν τον κίνδυνο και έκαναν περίθαλψη στους τραυματίες.
Η εισβολή βρήκε την Ελένη στη Λάπηθο. Οι πρώτοι βομβαρδισμοί κτύπησαν τη γειτονιά της. Σκέφτηκε πως θα υπάρχουν τραυματίες, πως το νοσοκομείο της Λαπήθου θα χρειαζόταν βοήθεια. Φτάνοντας εκεί διαπίστωσε πως υπήρχε μόνο μία μαία η Μαρούλα Παπαμιχαήλ και μία φαρμακοποιός η Ελένη Μανώλη. Έτσι ανέλαβε να βοηθήσει. Χωρίς επικοινωνία, με ελάχιστα αναλώσιμα, χωρίς ασθενοφόρο. Μετέφεραν τους τραυματίες με το αυτοκίνητο της Unicef που χρησιμοποιούσε η Μαρούλα. Ύστερα με παρέμβαση του Μιχάλη Πανταζή, επικεφαλής του Εφεδρικού, πέντε ακόμη άνθρωποι προσέτρεξαν στη Λάπηθο ενισχύοντάς τες, ο εκπαιδευόμενος Ανδρέας Πέτεβης, ο ορθοπεδικός Σπύρος Σπύρου, οι νοσηλευτές, Γιαννάκης Παπαθωμά και Χρύσω Μιχαήλ.
Κι όταν ήρθε η στιγμή να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο, η Ελένη διπλοκλείδωσε και κράτησε τα κλειδιά μέχρι την επιστροφή.
Ύστερα βρέθηκε πάλι στο νοσοκομείο Λευκωσίας, και με τη δεύτερη φάση της εισβολής από τη Λεμεσό ξανά στη βομβαρδισμένη πρωτεύουσα, πλάι στους τραυματίες. Η Ελένη λυγίζει φέρνοντας στη μνήμη αυτούς που εκείνη θεωρεί ως τους πραγματικούς ήρωες του πολέμου. Τα σαραντατέσσερα χρόνια που διάβηκαν για να βρεθεί αντιμέτωπη με τη κάμερα και να καταθέσει τη μαρτυρία της, χρειάστηκαν για να ξεπεράσει τη σεμνότητα που την διακρίνει και για να συνειδητοποιήσει πως ήταν κι αυτό ένα ακόμη χρέος. Η κατάθεση της αλήθειας της δικής της αλήθειας, μιας ακόμη σελίδας στην άγραφη ιστορία του πολέμου.

Ρεπορτάζ: Αίμιλη Μιχαήλ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:44

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.