Δυστοκία στον εντοπισμό αγνοουμένων από τη ΔΕΑ, μόλις 8 εκταφές το 2018

Δυστοκία παρατηρείται τους τελευταίους μήνες αναφορικά με τον εντοπισμό αγνοουμένων, καθώς από την αρχή του 2018 η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων έχει προχωρήσει στην εκταφή των σορών μόλις 8 ατόμων.



Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για το θέμα, ο Εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος δήλωσε ότι «υπάρχει αδυναμία στο έργο της ΔΕΑ τους τελευταίους μήνες», κάτι που φαίνεται και από τα στατιστικά στοιχεία της Διερευνητικής Επιτροπής μέχρι και την 30η Απριλίου 2018.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των εκταφών ανήλθε πέρυσι σε 49 και το 2016 σε 114, ακολουθώντας την πτωτική τάση που καταγράφεται μετά το 2015, όταν ο αριθμός των αγνοουμένων που εντοπίστηκαν ανήλθε σε 156.

Την ίδια ώρα, τα συνεργεία της ΔΕΑ συνεχίζουν το έργο τους για εντοπισμό αγνοουμένων, με 8 συνεργεία να εργάζονται στα κατεχόμενα και ένα στις ελεύθερες περιοχές.

Ενόψει της συζήτησης του θέματος των αγνοουμένων στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, την άλλη εβδομάδα στο Στρασβούργο, η Άγκυρα υπέβαλε πρόσφατα έγγραφο όπου περιγράφει τις ενέργειες της τουρκικής πλευράς για υποβοήθηση του έργου της ΔΕΑ.

Μεταξύ άλλων, στο έγγραφο αναφέρεται ότι η τουρκική πλευρά έχει δώσει στη ΔΕΑ όλες τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της για πιθανούς τόπους ταφής και συνεχίζει να παρέχει οποιαδήποτε νέα πληροφορία θα μπορούσε να βοηθήσει το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής.

Ακόμη, κάνει αναφορά στην «επιτροπή αρχείου» που συστάθηκε τον Αύγουστο του 2016  στα κατεχόμενα και η οποία, σύμφωνα με την Άγκυρα, ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα αιτήματα της ΔΕΑ, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την παροχή αεροφωτογραφιών του 1974.

Προστίθεται ότι η «επιτροπή αρχείου» έδωσε επίσης πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία στρατιωτικών περιοχών στα κατεχόμενα, ώστε να βοηθήσει τη ΔΕΑ στην προετοιμασία του προγράμματος εκταφών για τα επόμενα χρόνια.

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι καμία τέτοια πληροφορία δεν παραχωρήθηκε στη ΔΕΑ», ανέφερε ο κ. Νέστορος, όταν ρωτήθηκε σχετικά από το ΚΥΠΕ, ενώ πρόσθεσε ότι σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός της μείωσης του αριθμού των επιτυχών εκταφών της ΔΕΑ.

Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία της ΔΕΑ, σε πτωτικούς ρυθμούς κινούνται και οι ταυτοποιήσεις αγνοουμένων. Το πρώτο τετράμηνο του 2018 ταυτοποιήθηκαν οι σοροί 13 ατόμων, από 118 το 2017 και 115 το 2016. Από αυτούς, οι 12 ήταν Ελληνοκύπριοι και ένας Τουρκοκύπριος.

Έτσι, ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων που ταυτοποιήθηκαν ανέρχεται συνολικά σε 659, ενώ 851 συνεχίζουν να αγνοούνται. Ο αντίστοιχος αριθμός των Τουρκοκυπρίων που ταυτοποιήθηκαν ανέρχεται σε 211, ενώ 281 δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/MM)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:37

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.