Υπ. Μεταφορών: Η ΚΔ επιθυμεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του τομέα του διαστήματος

Η Κύπρος επιθυμεί να αποτελέσει μέρος της ανάπτυξης στον τομέα του διαστήματος και να επωφεληθεί από τα διαστημικά συστήματα που είναι σήμερα ουσιώδη για την ευημερία και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, δήλωσε  η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου.

 
Η Υπουργός μιλούσε στην τελετή έναρξης του διήμερου διαστημικού διαγωνισμού Startups «Act In Space» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO).
 
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στην παρουσία και του κορυφαίου επιστήμονα της ΝΑΣΑ και της ΕΣΑ, Καθηγητή Marcello Coradini. Εχοντας την τιμή να ονομάσουν έναν αστεροειδή με το όνομά του προς τιμήν του έργου του, ο Καθηγητής Coradini θεωρείται ως ένας από τους ιδρυτικούς πατέρες της εξερεύνησης του ηλιακού συστήματος και της πλανητολογίας.
 
Η Υπουργός συνεχάρη τον CSEO για την οργάνωση αυτής της «σημαντικής εκδήλωσης” καθώς και τον Δήμο Λευκωσίας και τον Οργανισμό Νεολαίας «που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης»
 
"Η Κύπρος θέλει να αποτελέσει μέρος της διαστημικής ανάπτυξης και να επωφεληθεί από τα διαστημικά συστήματα που είναι σήμερα απαραίτητα για την ευημερία και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών. Έτσι, η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει ενεργά τις προσπάθειες που αφορούν τη χρήση διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών" είπε η Υπουργός.
 
Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει αναπτύξει τις απαραίτητες δομές και διαδικασίες για να συμμετάσχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Πολιτική.
 
Είπε επίσης ότι το Υπουργείο αποφάσισε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Επιτροπή του ΟΗΕ για ειρηνικη χρήση του διαστήματος. Επιπλέον, ανέφερε ότι το Υπουργείο ετοιμάζει την Εθνική Διαστημική Στρατηγική και εξετάζει τη δυνατότητα αύξησης της συνδρομής της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος  ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό ερευνητών να χρηματοδοτηθούν από τα σχέδια που υπάρχουν.
 
Τόνισε ακόμη ότι μικρά κράτη όπως η Κύπρος μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό λέγοντας ότι αυτό αποτελεί και στόχο της Κύπρου προκειμένου να αποκομίσει οφέλη και να φέρει ανάπτυξη στον τόπο.
 
Η Υπουργός αναφέρθηκε και στην γεωπαρατήρηση, λέγοντας ότι η Κύπρος έχει μία από τις καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες για την παρατήρηση της γης. Σημείωσε ότι αυτός ο τομέας αποτελεί  μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου.
 
Μαζί με τη στρατηγική θέση, την εθνική υποδομή και την τεχνογνωσία μπορούμε να αναπτύξουμε καινοτόμες υπηρεσίες διαστημικής τεχνολογίας και να προσελκύσουμε επενδύσεις, κατέληξε.
 
Ο διαγωνισμός θεωρείται ένας από τους πιο συναρπαστικούς διαστημικούς διαγωνισμούς στον κόσμο και διεξάγεται μόνο σε 20 χώρες περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Λόγω της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESΑ) και της Γαλλικής Υπηρεσίας Διαστήματος (CNES) ως διεθνών διοργανωτών, ο διαγωνισμός αναμένεται να είναι ο σημαντικότερος διαγωνισμός υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας διαστήματος που διεξάγεται στην Κύπρο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους διοργανωτές. 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:41

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.