ΣΦΕΚ : Αμφιβόλου ποιότητας και γνησιότητας τα φάρμακα που διατίθενται στα κατεχόμενα

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιριών σε ανακοίνωση του αναφέρει πως παρά το γεγονός ότι πολλές φορές στο παρελθόν υπήρξαν προειδοποιήσεις τόσο από πλευράς Κυβέρνησης όσο και από πλευράς του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών (ΣΦΕΚ) για τους κίνδυνους που ελλοχεύουν από τη χρήση φαρμάκων τα οποία διατίθενται στην κατεχόμενη Κύπρο, αρκετοί είναι ακόμα οι Ελληνοκύπριοι ασθενείς που τα προμηθεύονται από φαρμακεία στα κατεχόμενα.

Με την δικαιολογία ότι τα φάρμακα είναι φθηνότερα στις κατεχόμενες περιοχές, προσθέτει, ασθενείς θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους ή ακόμη και την ίδια τη ζωή τους, αγοράζοντας σκευάσματα αμφιβόλου ποιότητας τα οποία διατίθενται χωρίς κανένα έλεγχο από φαρμακεία τα οποία λειτουργούν χωρίς άδεια από τις επίσημες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν τα φαρμακεία αυτά πληρούν τις προδιαγραφές ορθής φύλαξης και συντήρησης των σκευασμάτων τα οποία διαθέτουν στους ασθενείς, ενώ σίγουρα δεν τυγχάνουν ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κανείς επίσης δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι φαρμακοποιοί στις κατεχόμενες περιοχές έχουν τύχει της κατάλληλης εκπαίδευσης ή κατέχουν τίτλο σπουδών για να μπορούν να ασκούν το επάγγελμα. Παράλληλα θα πρέπει να τονισθεί ότι στην κατεχόμενη Κύπρο απουσιάζει πλήρως ο οποιοσδήποτε μηχανισμός ο οποίος θα επέτρεπε τον έλεγχο και θα διασφάλιζε την ποιότητα και τη γνησιότητα των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ο ΣΦΕΚ προειδοποιεί τους ασθενείς και γενικά τους πολίτες οι οποίοι καταφεύγουν στα κατεχόμενα για να προμηθευθούν φάρμακα, για τους κινδύνους όπως αναφέρονται πιο πάνω και τους καλεί να αποφεύγουν ενέργειες οι οποίες είναι δυνατόν να βλάψουν την υγεία τους. Τους καλεί επίσης να διερωτηθούν γιατί οι τιμές είναι κατά πολύ χαμηλότερες και να προβληματισθούν σε σχέση τόσο με την προέλευση των φαρμάκων αυτών όσο και για τη γνησιότητα τους.
Σημειώνει τέλος ότι λύση στο όλο πρόβλημα μπορεί να δοθεί με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία τα φάρμακα δεν θα πληρώνονται από τους ασθενείς αλλά από το κράτος. Η πρόνοια αυτή θα εξαλείψει την δικαιολογία της αγοράς φαρμάκων από τα κατεχόμενα, λόγω της χαμηλότερης τιμής στην οποία διατίθενται.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:50

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.