Φωτίου: Η Τουρκία να ανταποκριθεί για το ζήτημα των αγνοουμένων

Στην ευθύνη της Τουρκίας να επιτρέψει την πραγματοποίηση χωρίς περιορισμούς των εκταφών στις στρατιωτικές ζώνες στις κατεχόμενες περιοχές αλλά και να δώσει πρόσβαση στα αρχεία του στρατού της σε ερευνητές, καθώς και πληροφόρηση για την μετακίνηση οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής τους σε άλλους, στάθηκε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σε επικήδειο λόγο του στην κηδεία των λειψάνων του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολη Γεώργιου Στέκα του Ντορζή, στα Πέρα Ορεινής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι  «οι ευθύνες της Τουρκίας είναι τεράστιες». Τα εγκλήματα, επισήμανε, «δεν μπορούν να αποσιωπηθούν και η αλήθεια θα πρέπει να λάμψει».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας «οφείλει η κατοχική δύναμη να ανταποκριθεί στη δίκαιη απαίτηση της πλευράς μας που είναι και απαίτηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να επιτραπεί η πραγματοποίηση χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς των εκταφών στις λεγόμενες στρατιωτικές περιοχές, όπως και η πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του κατοχικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν στοιχεία για περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων».
Και, βέβαια, πρόσθεσε, «να δοθεί πληροφόρηση για το τεράστιο θέμα της μετακίνησης οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που παραμένουν ακόμη άγνωστοι».
Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για διορισμό απεσταλμένου, που θα πραγματοποιήσει επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό, ο κ. Φωτίου είπε ότι «αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία μέσα από την οποία ευελπιστούμε να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις και των δύο πλευρών και να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα που θα επιτρέπουν την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών».
«Κοινός μας στόχος θα πρέπει να είναι να καταστεί η Κύπρος ένα φυσιολογικό κράτος, όπως το περιέγραψε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος  απαλλαγμένο από τις εξαρτήσεις τρίτων», ανέφερε.
«Το όραμα μας θα πρέπει να είναι κοινό, με σεβασμό της μιας πλευράς στα δικαιώματα της άλλης», πρόσθεσε ο κ. Φωτίου.
Για τον Γεώργιο Στέκα του Ντορζή από το Νέο Χωριό Κυθρέας ανέφερε ότι ήταν ένας φιλήσυχος άνθρωπος, ο οποίος αγωνιζόταν για να θρέψει τα επτά του παιδιά, και ο οποίος επέλεξε να παραμείνει στο χωριό του μαζί με εκατό περίπου άλλους κατοίκους.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας στα λείψανα του, τα οποία βρέθηκαν σε μαζικό τάφο σε σημείο περιοχής του χωριού του, εντοπίστηκαν τραύματα από σφαίρα στο κεφάλι.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:55

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.