Υπ. Υγείας: Εργαζόμαστε για μεταρρύθμιση της υγείας

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο του και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι εργάζονται συστηματικά, με αποφασιστικότητα και προσηλωμένα για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας, μιας μεταρρύθμισης που αποτελεί απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας και χρέος της πολιτείας απέναντι στους πάσχοντες.

"Ο τελικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέπουν στους Κύπριους να απολαμβάνουν βελτιωμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, αντάξιες των υπηρεσιών ενός σύγχρονου κράτους προνοίας. Παράλληλα, με τις προωθούμενες αλλαγές, επενδύουμε στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι μέσα από ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και βέλτιστων πρακτικών, θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν περαιτέρω εξειδίκευση σε υγιές εργασιακό περιβάλλον", δήλωσε ο Υπουργός σε χαιρετισμό που μεταδόθηκε από το ΓΤΠ σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που εορτάζεται στις 7 Απριλίου.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί το μοναδικό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο δεν υπάρχει καθολικό σύστημα ασφάλισης υγείας για όλον τον πληθυσμό, προσθέτοντας ότι το υφιστάμενο Σύστημα Υγείας της χώρας μας αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς παροχής υπηρεσιών, δημόσιο και ιδιωτικό, παρόμοιου μεγέθους, με λίγους δεσμούς και αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους.

"Ο δημόσιος τομέας χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ ο ιδιωτικός τομέας χρηματοδοτείται ως επί το πλείστον από τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η Παγκόσμια Διακήρυξη της ΠΟΥ για την Καθολική Υγειονομική Κάλυψη συνάδει με τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας για εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, ώστε κανείς να μην απειλείται από δυσβάσταχτες δαπάνες υγείας και η πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη να μην εξαρτάται από την οικονομική του κατάσταση", ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό,  η εφαρμογή του ΓεΣΥ στην Κύπρο θα διασφαλίζει στους πολίτες της χώρας μας καθολική πρόσβαση, χωρίς εξαιρέσεις, σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας μέσα από ένα σύστημα καθολικό και λειτουργικό, αποδοτικό, οικονομικά βιώσιμο, που θα παρέχει αποτελεσματική κοινωνική προστασία σε εκείνους που την έχουν ανάγκη με τρόπο που να σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων και τους πόρους που θα διαχειρίζεται.

Επίσης, είπε, η εφαρμογή του ΓεΣΥ αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης στον έλεγχο των συνολικών δαπανών για την υγεία και στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υποδομές. Ανέφερε εξάλλου ότι οι ευρύτερες δε επιδράσεις για την οικονομία θα είναι θετικές και πολύπλευρες.

Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός ανέφερε ότι έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία των δημόσιων νοσηλευτηρίων, έτσι ώστε να οδηγηθούν στην αυτονόμηση και στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, αναβαθμίζοντας, μεταξύ άλλων, τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς όφελος των ασθενών. Επιπρόσθετα, είπε,  η προώθηση της ηλεκτρονικής υγείας, η ίδρυση Πανεπιστημιακών Κλινικών και η δημιουργία Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής θα συνθέσουν τους πυλώνες για την ολική μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του τομέα της υγείας.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμάς Αντωνίου, ανέφερε ότι η καθολική κάλυψη των πολιτών σε υπηρεσίες υγεία είναι καταρχήν ένα ηθικό ζήτημα και διερωτήθηκε αν ανεχόμαστε οι συμπολίτες μας (παιδιά, νέοι, ενήλικες ή ηλικιωμένοι) να πεθαίνουν, να υποφέρουν να εξευτελίζονται επειδή είναι φτωχοί, και ακόμα,και όταν δεν είναι φτωχοί να σπρώχνονται στη φτώχεια, επειδή χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους.

"Η μόνη κοινωνικά δίκαια αλλά και οικονομικά αποτελεσματική λύση για να διασφαλιστεί ο στόχος του 'Καθολική Κάλυψη Υπηρεσιών Υγείας, για Όλους' είναι η υιοθέτηση καθολικού συστήματος υγείας που στηρίζεται στις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ισότητας στην πρόσβαση. Είναι η εφαρμογή του ΓεΣΥ. Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στη βάση των αναγκών τους, χωρίς να εκτίθενται σε οικονομικά καταστροφικές δαπάνες. Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ διασφαλίζονται και θωρακίζονται οι ύψιστες αρχές που διέπουν ένα κοινωνικό κράτος, την καθολική κάλυψη, την κοινωνική αλληλεγγύη και την ισότιμη πρόσβαση", ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά στην 1η φάση του ΓεΣΥ (κανονισμοί και εσωτερικοί κανονισμοί), ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του Συστήματος Πληροφορικής, αρχίζει η εγγραφή των ιατρών της πρωτοβάθμιας, και αρχίζει η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.

Επίσης το 2019 ( από τις αρχές του χρόνου) θα εντατικοποιηθεί η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, θα αρχίσει η εγγραφή των δικαιούχων στους καταλόγους των Προσωπικών Ιατρών, θα αρχίσει η εγγραφή των υπόλοιπων παροχέων υγείας και θα συσταθούν όλες οι επιτροπές που προβλέπονται από τον νόμο όπως συμβούλια φαρμάκων, ιατροσυμβούλια κτλ.

"Τον Μάρτη του 2019 θα αρχίσουν να εισπράττονται οι εισφορές από το ΤΚΑ και τον Έφορο Φορολογίας, όπως και οι αποκοπές από το κράτος. Και την 1η Ιουνίου 2019 αρχίζει το ΓεΣΥ: Συγκεκριμένα η 1η φάση του ΓεΣΥ αφορά στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού, στις υπηρεσίες των Ειδικών Ιατρών σε εξωτερικούς ασθενείς,  στα φάρμακα και στα εργαστήρια για διαγνωστικές εξετάσεις.Την 1η Ιουνίου 2020 μπαίνει σε εφαρμογή όλο το ΓεΣΥ με πιο σημαντική την ένταξη της ενδονοσοκομεικής φροντίδας υγείας", ανέφερε ο Πρόεδρος του ΟΑΥ.

Διαβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός παραμένει προσηλωμένος στον στόχο του, ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την πολιτική ηγεσία, τους κοινωνικούς εταίρους και όλους τους φορείς της υγείας, να  μπορέσουμε να παραδώσουμε στον κύπριο πολίτη ένα σύγχρονο, βιώσιμο, λειτουργικό και ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:37

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.