Διαγραφή φόρου κληρονομιάς για κατεχόμενες περιουσίες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων ενημερώθηκε ότι στις 9 Μαρτίου ετοιμάστηκε από το Τμήμα Φορολογίας, πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών και ακολούθως στο Υπουργικό Συμβούλιο για κατά χάρη διαγραφή του φόρου κληρονομιάς για κατεχόμενες περιουσίες, των οποίων οι εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες απεβίωσαν πριν το 1974.


Η Επιτροπή ενημερώθηκε επίσης ότι ετοιμάστηκε νομοσχέδιο για νομοθετική ρύθμιση της μεταβίβασης κατοικιών σε οικισμούς αυτοστέγασης που ανεγέρθηκαν σε τ/κ γη στους κληρονόμους των αρχικών δικαιούχων, οι οποίοι απεβίωσαν πριν το 2006.

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά ανακοίνωσε τις αποφασιθείσες ρυθμίσεις, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής κατά την οποία συζητήθηκαν τα θέματα αυτά.

Συγκεκριμένα η κ. Κουκουμά είπε ότι ενώπιον της Επιτροπής τέθηκε για 4η φορά η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για διαγραφή του φόρου κληρονομιάς. Πρόσθεσε μετά από επανειλημμένες συζητήσεις για κατά χάρη διαγραφή με την υφιστάμενη νομοθεσία, φαίνεται ότι η Κυβέρνηση αφού πήρε την πρόσκληση για να παραστεί στη συζήτηση του θέματος στη Βουλή αποφάσισε στις 9 Μαρτίου να ετοιμάσει πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι μέχρι τώρα υπάρχουν 80 καταγεγραμμένες περιπτώσεις για τις οποίες ο φόρος κληρονομιάς ανέρχεται στις 485.000 ευρώ.

Περαιτέρω επεσήμανε πως η ρύθμιση θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να καλύψει και περιπτώσεις πέραν των καταγεγραμμένων , ώστε αν υπάρχει κόσμος που δεν αποτάθηκε ακόμα να κάνει μεταβίβαση να καλυφθούν  από ρύθμιση. Είπε επίσης ότι η Επιτροπή Προσφύγων θα εξετάσει εκ νέου το θέμα αμέσως μετά το Πάσχα για  να διαπιστώσει την πρόοδο.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου ανέφερε ότι η πρόταση που θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο θα ρυθμίζει 93 περιπτώσεις με συνολικές οφειλές 485.760 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων προσφυγικών κατοικιών  αυτοστέγασης που ανεγέρθηκαν σε τ/κ γη και οι δικαιούχοι χρήστες απεβίωσαν πριν το 2006(Απρίλη),  η κ. Κουκουμά είπε ότι για αυτές τις κατοικίες δεν ρυθμίστηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και γινόταν ανάκτηση σε αντίθεση με τις κατοικίες αυτοστέγασης που ανεγέρθηκαν σε ε/κ γη, οι οποίες μεταβιβάστηκαν.

Πρόσθεσε πως το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε την Επιτροπή Προσφύγων ότι είναι έτοιμη η νομοθεσία, η οποία θα σταλεί στη νομική υπηρεσία. Εξέφρασε δε την ελπίδα η Νομική Υπηρεσία να προωθήσει σύντομα τη νομοτεχνική επεξεργασία ώστε το νομοσχέδιο να βρίσκεται το ταχύτερο ενώπιον της Βουλής για να ψηφιστεί σε νόμο.

Η κ. Κουκουμά είπε πως η Επιτροπή της Βουλής, εισηγήθηκε όπως το θέμα τύχει ρύθμισης με διοικητική πράξη ωστόσο η Νομική Υπηρεσία έκρινε σκόπιμο το θέμα να ρυθμιστεί με νόμο.

Η κ. Αριστείδου διατυπώνοντας ικανοποίηση, είπε πως με την προωθούμενη νομική ρύθμιση θα αρθεί μια αδικία που υφίστατο μια ομάδα εκτοπισμένων, σε σχέση με κάποιους άλλους.

Πηγη:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:59

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.