Τη στήριξη της κυπριακής Κυβέρνησης επαναβέβαιωσε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ο Φ. Φωτίου

Τη στήριξη της κυπριακής Κυβέρνησης και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στο δύσκολο έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στην ταραγμένη αφρικανική ήπειρο, επαναδιατύπωσε την Παρασκευή, στη Λευκωσία, ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.


 
Ο Επίτροπος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο II, ο οποίος βρίσκεται στο νησί για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 40 χρόνια της αρχιεροσύνης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσοστόμου.
 
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που είναι πάντα εμπράκτως αρωγός στο βαρυσήμαντο και δύσκολο έργο που επιτελεί ανά τους αιώνες το πατριαρχείο Αλεξανδρείας .
 
«Σε αυτό τον αγώνα μου είναι μαζί μας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τον οποίο και ευχαριστώ, και, του εύχομαι καλή δύναμη στον αγώνα που δίδει», είπε ο Πατριάρχης.
 
Σημείωσε ότι «όπου κι αν βρίσκομαι, στα διεθνή συνέδρια, στις Εκκλησίες, στα Δόγματα, στις Θρησκείες, πάντα έχω μέσα στην καρδιά μου να πω ένα λόγο καλό για αυτό το ευλογημένο νησί για να έρθει η ειρήνη και η δικαιοσύνη».
 
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε και τον Επίτροπο Προεδρίας για τα τεμάχια γης στην κοινότητα Γερίου που η Κυπριακή Δημοκρατία δώρισε στο Πατριαρχείο για να ανεγερθεί το Συγκρότημα της Εξαρχίας «το σπίτι παρηγοριάς όλων των επαναπατρισθέντων από την Αφρική, Ελλήνων και Κυπρίων».
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πατριαρχείου, οι επαναπατρισθέντες είναι πάνω από 20 χιλιάδες «και δεν είναι μόνο οι πλούσιοι αλλά κυρίως οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη την Εκκλησία, που έχουν ανάγκη σε αυτές τις δύσκολες μέρες να τους πούμε ότι δεν σας ξεχνάμε και είμαστε κοντά σας», είπε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.
 
Αναφέρθηκε στη μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξάνδρεια τον Μάη όπου Έλληνες και Κύπριοι που έζησαν στην ακμή της εκεί ελληνικής παροικίας θα ανταμώσουν ξανά εκεί όπου πέρασαν τα πιο όμορφα και δημιουργικά χρόνια της ζωής τους.
 
«Με πολλή χαρά τους περιμένω στην Αλεξάνδρεια να αναβαπτιστούμε, Ελλαδίτες και Κύπριοι, στα άγια χώματα της χώρας του Νείλου, στην οποία γεννήθηκαν, έφυγαν αλλά ποτέ δεν τη λησμόνησαν», είπε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
 
Ανέφερε ότι της καθόδου του στην Κύπρο, «προηγήθηκε μια μεγάλη περιοδεία στη Νότιο Αφρική, στο Κέιπ Τάουν, πήγα για πρώτη φορά στη Ναμίμπια και ο μοναδικός Έλληνας είναι Κύπριος και μάλιστα από την Πάφο, ο οποίος κρατάει δυνατά την ελληνικότητα και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη».
 
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μετέβη και στο Γιοχάνεσμπουργκ και ακολούθως, όπως ο ίδιος δήλωσε, πραγματοποίησε περιοδεία, «στη δύσκολη περιοχή του Σουδάν και μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω με τον ισλαμικό κόσμο».
 
Πρόσθεσε ότι «είναι μια χώρα σε απομόνωση, με δέχτηκαν όμως, με πολλή – πολλή αγάπη, είδα τις ελληνικές κοινότητές μας που αριθμούν περίπου εκατό άτομα, όμως είναι από τις ιστορικές παροικίες μας στο Χαρτούμ η αρχαία ελληνική αδελφότητα της Νουβίας».
 
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Προεδρίας δήλωσε ότι «με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας συζητήσαμε κοινά θέματα που μας απασχολούν και ανταλλάξαμε προβληματισμούς για ζητήματα που αφορούν τη διασπορά μας».
 
Όπως είπε ο κ. Φωτίου, «συζητήσαμε και θέματα που αφορούν τους επαναπατρισθέντες από την Αφρική συμπατριώτες μας και έχω εκφράσει τη στήριξη της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, του ίδιου του Προέδρου, στο σημαντικό έργο που επιτελεί ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας, αλλά και οι συνεργάτες του».
 
Σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση είναι σταθερός αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια που γίνεται εδώ στην Κύπρο να ανεγερθεί αυτό το σημαντικό πνευματικό κέντρο, το οποίο θα φιλοξενεί συμπατριώτες μας από όλες τις χώρες της Αφρικής που αποφασίζουν να επαναπατριστούν στην Κύπρο και όχι μόνο».
 
«Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια όλοι και εδώ στην Κύπρο, αλλά ιδιαίτερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας για αυτή την πρωτοβουλία», είπε ο Επίτροπος Προεδρίας.
 
Πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε και την ευρύτερη συνεργασία που έχουμε, Ελλάδα και Κύπρος, με την Αίγυπτο και αποφασίσαμε ότι τον Μάιο θα υλοποιηθεί αυτό το σημαντικό έργο που έχουμε εξαγγείλει οι τρεις χώρες». Πρόκειται για το πρόγραμμα «Αλεξάνδρεια: Νόστος, η επιστροφή - Nostos, the Return».

 
Εξήγησε ότι «Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες που έζησαν στην Αλεξάνδρεια θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν εκεί μέσα από μια λαμπρή εκδήλωση για να ξαναζήσουν εκείνες τις όμορφες στιγμές που έζησαν εκεί, ενώ ακόμα και οι δικοί τους άνθρωποι θα έχουν την τιμή, τη χαρά και την ευλογία να δουν πού ζούσαν οι γονείς τους τα παλιά χρόνια».
 
Ο κ. Φωτίου είπε ότι «ο Μακαριότατος έχει σημαντικό ρόλο σε αυτή την εκδήλωση στην οποία θα παρευρίσκεται - και τον χρειαζόμαστε να είναι εκεί- ενώ μας βοηθά ώστε οι σχέσεις Κύπρου Ελλάδας και Αιγύπτου να ενισχυθούν περισσότερο και σε άλλα θέματα και ιδιαίτερα σε θέματα διασποράς».
 
Καταλήγοντας, ο Επίτροπος Προεδρίας, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, «για τη συνεργασία και τη βοήθεια» και τον συνεχάρη «και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και ολόκληρου του κυπριακού λαού για το ξεχωριστό και σημαντικό έργο που επιτελείται σε μία δύσκολη περιοχή στην οποία έχουμε ένα μεγάλο αριθμό αποδήμων μας».

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΒΑ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 12:24

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.