ΑΗΚ: Μηχανισμοί προφύλαξης καλωδίων από πτηνά

Ειδική σήμανση τοποθετείται αυτή την περίοδο σε αγωγούς πυλώνων υψηλής τάσης της Αρχής Ηλεκτρισμού, για αποτροπή προσκρούσεων πτηνών στα καλώδια, ανακοίνωσαν η ΑΗΚ και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η τοποθέτηση γίνεται με τη χρήση ειδικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone), αφού λόγω του ύψους και του δύσβατου της περιοχής που τοποθετούνται, δεν υπάρχει άλλος τρόπος τοποθέτησης. Στην παρούσα φάση θα τοποθετηθούν 700 τέτοιοι μηχανισμοί αποτροπής προσκρούσεων και θα καλύψουν μία απόσταση αγωγών περίπου 7 χιλιομέτρων. Η δράση αυτή θα συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση των ειδών και θα απαλείψει μία σημαντική απειλή για τα είδη πτηνοπανίδας, αναφέρεται.

Όπως σημειώνεται, η τοποθέτηση της ειδικής σήμανσης γίνεται για σκοπούς αποτροπής των προσκρούσεων πτηνών στα καλώδια υψηλής τάσης, αφού διάφορες μελέτες έχουν καταδείξει ότι πολλές φορές λόγω της μικρής διαμέτρου των αγωγών, αυτοί δεν αναγνωρίζονται από τα πτηνά, με αποτέλεσμα να προσκρούουν και να θανατώνονται. Με την εγκατάσταση του ειδικού μηχανισμού, τα ποσοστά πρόσκρουσης πτηνών μειώνονται σε σημαντικό βαθμό.

Η ειδική σήμανση αποτελείται από ένα μηχανισμό, ο οποίος τοποθετείται με ειδικό drone στους αγωγούς μεταφοράς της ΑΗΚ και έχει σημαντικές ιδιότητες αφού είναι ανακλαστικός, φωτοβόλος και περιστρεφόμενος.

Η παρούσα τοποθέτηση γίνεται στις κοιλάδες «Διαρίζου» και «Χα-ποτάμι», οι οποίες αποτελούν Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την προστασία των πτηνών και εντάσσονται στο δίκτυο περιοχών «Natura 2000».

Επιπρόσθετα, η ΑΗΚ στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής και κοινωνικής της ευθύνης, έχει αποφασίσει όπως σε συνεργασία με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, στις περιπτώσεις που θα τοποθετούνται νέοι πυλώνες υψηλής τάσης κοντά ή μέσα σε ευαίσθητες περιοχές (π.χ. περιοχές του δικτύου «Natura 2000» ή διάδρομοι διέλευσης μεταναστευτικών πτηνών), θα τοποθετούνται εξ' υπαρχής οι ειδικοί αυτοί μηχανισμοί αποτροπής πρόσκρουσης των πτηνών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η τοποθέτηση αυτή με drone είναι πρωτοποριακή, αφού άρχισε να γίνεται πολύ πρόσφατα και η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες στις οποίες άρχισε η εφαρμογή της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:00

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.