Όρκο έδωσαν σήμερα 241 νεοπροσληφθέντες αστυφύλακες

Τον προβλεπόμενο όρκο έδωσαν σήμερα 241 νεοπροσληφθέντες αστυφύλακες, οι  πρώτοι προσληφθέντες μετά το 2011, έτος κατά το οποίο έγιναν οι τελευταίες προσλήψεις στην Αστυνομία Κύπρου.


 
Για τη συγκεκριμένη θέση είχαν υποβληθεί 2.899 αιτήσεις, ενώ τελικά προσλήφθηκαν 241 μέλη και συγκεκριμένα 201 αστυνομικοί και 40 πυροσβέστες.
 
Η τελετή ορκωμοσίας των νεοπροσληφθέντων αστυφυλάκων πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, ενώ στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός Αστυνομίας,  Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο οποίος υποδέχθηκε τα νεοπροσληφθέντα μέλη, καθώς και άλλα μέλη της ηγεσίας της Αστυνομίας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Αρχηγός της Αστυνομίας κάλεσε τα νέα μέλη «να μην πτοούνται από τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις απογοητεύσεις που θα συναντήσουν κατά την επαγγελματική τους πορεία», ενώ τους προέτρεψε να έχουν ως πρότυπο τους ήρωες αστυνομικούς, που θυσιάστηκαν εν ώρα καθήκοντος, αλλά και όλους τους αφανείς ήρωες αστυνομικούς της καθημερινότητας, άνδρες και γυναίκες, που δίνουν μάχη στην πρώτη γραμμή, με κίνδυνο της ζωής τους, για να υπηρετούν την κοινωνία, τον συνάνθρωπο και την πατρίδα.

Χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «πολύ σημαντική», γιατί όπως είπε μετά από έξι ολόκληρα χρόνια γίνονται προσλήψεις αστυνομικών στο Σώμα, οι οποίες θα είναι καθοριστικές για την πορεία υλοποίησης των στρατηγικών στόχων που έχουν θέσει.
 
Όπως είπε ο κ. Χρυσοστόμου, «ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των κριτηρίων πρόσληψης στην Αστυνομία, αποτελεί ένα από τους πέντε βασικούς στρατηγικούς στόχους που είχαμε θέσει για την υλοποίηση μιας εφ’ όλης της ύλης μεταρρύθμιση της Αστυνομίας Κύπρου ως Οργανισμού», για να προσθέσει πως «κατά τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε ήδη υλοποιήσει τους τρεις στρατηγικούς μεταρρυθμιστικούς μας στόχους, δηλαδή τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των κριτηρίων πρόσληψης, τη θέσπιση κριτηρίων μεταθέσεων και εναλλαξιμότητας και τη μεταρρύθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης».
 
«Παράλληλα», είπε, «σε πορεία ολοκλήρωσης βρίσκεται ο τέταρτος  μεταρρυθμιστικός στόχος, που αφορά τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των κριτηρίων ανέλιξης. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη εμπειρική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας θα τεθούν ενώπιον του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018».
 
Είπε ακόμα ότι έχουν αρχίσει τη διαδικασία υλοποίησης του πέμπτου στρατηγικού στόχου, ενός μεγαλεπήβολου στόχου, που αφορά στη μεταρρύθμιση ολόκληρου του αστυνομικού οργανισμού∙ στην αναδιάρθρωση και στον εκσυγχρονισμό της δομής, οργάνωσης και λειτουργίας του, ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. 
 
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υλοποίηση των πέντε προαναφερθέντων μεταρρυθμιστικών στρατηγικών στόχων θέτει τα θεμέλια για μια καλύτερη Αστυνομία τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον, σημειώνοντας ότι «ως ηγεσία του Σώματος, πέραν της ευθύνης για τη διαχείριση της καθημερινότητας, έχουμε υποχρέωση να μεριμνούμε, σε στρατηγικό επίπεδο, για το άμεσο, αλλά και το απώτερο μέλλον του Οργανισμού».
 
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, που έπληξε τόσο την Αστυνομία ως Οργανισμό όσο και τα ίδια τα μέλη, ο κ. Χρυσοστόμου  είπε πως «η σημαντική μείωση του προσωπικού που προέκυψε, ένεκα της παγοποίησης των θέσεων σίγουρα, υπό τις περιστάσεις, αποτέλεσε μια αρνητική μεταβλητή», ωστόσο, ανέφερε ότι «κατά τα τελευταία τρία χρόνια, όχι μόνο δεν υπήρξε αύξηση σε ό,τι αφορά στην εγκληματικότητα, αλλά μείωση που αγγίζει το 30% στο σοβαρό έγκλημα».

«Το γεγονός αυτό, διατήρησε και αύξησε το επίπεδο ασφάλειας που επικρατεί στη χώρα μας, σε αντίθεση με ό,τι αποδεδειγμένα παρουσιάζεται στη διεθνή βιβλιογραφία σε περιπτώσεις οικονομικής κρίσης, και βοήθησε στην κατακόρυφη αύξηση του τουριστικού ρεύματος, με τις ανάλογες θετικές επιδράσεις στην οικονομία. Η αύξηση των επιπέδων ασφάλειας στην χώρα μας οφείλεται στην έμφαση που δώσαμε για ενδυνάμωση της συμμαχίας μας με τους πολίτες εφαρμόζοντας μια βασική πτυχή της κοινοτικής αστυνόμευσης∙ αυτή του Παρατηρητή της Γειτονιάς, φτάνοντας από 13,000 το 2013 σε 90.000 σήμερα εθελοντές Παρατηρητές σε όλη την Κύπρο», είπε.
 
Υπογράμμισε ακόμα πως τα μέλη της Αστυνομίας «παρά την αισθητή μείωση στις απολαβές τους, παρά την ανυπαρξία για έξι περίπου χρόνια κινήτρων όσον αφορά στις προαγωγές, παρά τη δραστική μείωση του προσωπικού και την ταυτόχρονη αύξηση των απαιτήσεων της Υπηρεσίας, έκαναν αυτό που η πατρίδα επιτάσσει: Πείσμωσαν, υπερέβησαν εαυτόν, εργάστηκαν, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πολλές ώρες πέραν του καθορισμένου ωραρίου τους, ανταποκρίθηκαν στο έπακρο στις απαιτήσεις ενός πρωτοφανούς, στην ιστορία της Αστυνομίας Κύπρου, εργασιακού περιβάλλοντος».

Εξέφρασε, ταυτόχρονα, τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς  όλα τα μέλη,  που κάτω από αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες που βίωσε ο τόπος, τίμησαν στο έπακρο τον όρκο τους και υπηρέτησαν με πίστη και αφοσίωση την υπηρεσία και την πατρίδα.
 
Απευθυνόμενος στα νέα μέλη του Σώματος, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε πως αναμένει να φανούν αντάξιοι της τιμής που αρμόζει σε έναν λειτουργό του Σώματος της Αστυνομίας Κύπρου, ένα Σώμα που αποτελεί σύνολο ενιαίο, οργανωμένο και πειθαρχημένο.

Καταληκτικά ανέφερε πως «η πλήρωση 241 κενών θέσεων, δίνει μια νέα δυναμική στην υλοποίηση των στρατηγικών στόχων που έχουμε θέσει, οι οποίοι καταλήγουν σε ένα και μοναδικό αποτέλεσμα: την παροχή της μέγιστης δυνατής δημόσιας τάξης και ασφάλειας στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:27

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
05:32
25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.