Βιοτικό επίπεδο ηλικιωμένων έχει πληγεί πέραν από 30%

Η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) υποστηρίζει ότι από το 2013 μέχρι σήμερα το βιοτικό επίπεδο των ηλικιωμένων, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων, έχει πληγεί πέραν από το 30%.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΚΥΣΥ θεωρεί ότι «αυτοί που προσπαθούν να κάμουν το μαύρο-άσπρο και προσπαθούν να πείσουν τους συνταξιούχους λέγοντας ότι με τις αποφάσεις τους δεν έπληξαν το βιοτικό τους επίπεδο δεν λένε την αλήθεια».
 
Συγκεκριμένα υποστηρίζει πως «σε 25.000 χαμηλοσυνταξιούχους περίπου έχει αποκοπεί η μικρή συμπληρωματική επιταγή που παραχωρείται από το σχέδιο ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων» και προσθέτει ότι «ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση αρνείται να τροποποιήσει το νόμο για το ΕΕΕ, ώστε να μπορούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι να υποβάλουν αίτηση, για να εμποδιστούν στην ουσία να επανακτήσουν το δικαίωμα τους αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη τη στήριξη του κράτους».
 
Επίσης, αναφέρει πως το πασχαλινό επίδομα, λόγω των κριτηρίων που έθεσε η κυβέρνηση από το 2013, έχει σχεδόν καταργηθεί για την πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων, ιδιαίτερα των νοικοκυριών με δύο άτομα.
 
«Από τις 70.000 περίπου χαμηλοσυνταξιούχους που δικαιούνταν πασχαλινό επίδομα το 2012, σήμερα μόνο οι 13.000 περίπου το δικαιούνται και είναι δραστικά μειωμένο», σημειώνει η ΕΚΥΣΥ.

Για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αναφέρει πως καταργήθηκε «και όλοι οι συνταξιούχοι από το καλοκαίρι του 2013 πληρώνουν, ενώ τα νοσοκομεία αφέθηκαν από την σημερινή κυβέρνηση να γονατίσουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετούν τους ηλικιωμένους οι οποίοι περιμένουν χρόνια στις λίστες αναμονής για μια εξέταση ή εγχείρηση, συνεχίζοντας να υποφέρουν, κάποιοι δε μη αντέχοντας να περιμένουν έφυγαν από τη ζωή».

Επιπλέον, προσθέτει ότι «από τον Ιούνιο του 2013 καταργήθηκε η δωρεάν μεταφορά με τα λεωφορεία και τώρα προεκλογικά έχει ανακοινωθεί ότι θα δοθεί το δικαίωμα για δωρεάν μεταφορά στο 25% των συνταξιούχων», για να σημειώσει πως «λόγω της αλλαγής των κριτηρίων από τη κυβέρνηση για παροχή φροντίδας, ηλικιωμένοι που πριν δικαιούνταν φροντίδα, τα τελευταία χρόνια έχασαν αυτό το δικαίωμα, με αποτέλεσμα να μένουν αβοήθητοι, ενώ την ίδια στιγμή μειώθηκαν τα ποσά που δίνονται για το σκοπό αυτό».
 

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:59

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.