Σε 3 χρόνια θα είναι έτοιμο το Αστεροσκοπείο στο Τρόοδος

Ξεκινά το έργο της δημιουργίας του Αστεροσκοπείου στο Τρόοδος, ανακοίνωσε σήμερα η Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους Κλέλια Βασιλείου, ύστερα από συνάντηση της ομάδας εργασίας για τη δημιουργία του Αστεροσκοπείου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Το έργο, που αφορά τόσο το κτίριο και τον εξοπλισμό, όσο και την κατάλληλη διαμόρφωση του γύρω χώρου, θα στοιχίσει 1,6 εκ. ευρώ.

Παράλληλα ο Διευθυντής του Αστεροσχολείου Γιώργος Τζίβας, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, δήλωσε ύστερα από αυτήν, πως σήμερα ξεκίνησαν σε ιδιωτική σχολή τα μαθήματα του Αστεροσχολείου, το οποίο θα στεγαστεί σε κτίριο που ετοιμάζεται στη Λευκωσία. Ανακοίνωσε ακόμη πως Κύπριος ιδιώτης από την επαρχία Λάρνακας προσφέρει τη χορηγία για τη λειτουργία του Αστεροσχολείου τα επόμενα πέντε χρόνια, που ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
 Η κ. Βασιλείου ανέφερε στις δηλώσεις της και απαντώντας σε ερωτήσεις πως το έργο στην ολότητά του θα στοιχίσει 1,6 εκ ευρώ. Από αυτά, όπως είπε, περίπου οι 800 χιλιάδες θα διατεθούν για το κτίριο. "Όλα τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν για τον εξοπλισμό, για τα μονοπάτια που θα γίνουν, για τις πύλες του Τροόδους, για το γενικό λίφγτινγκ της περιοχής της δασικής γης για να μπορέσει να εξυπηρετήσει και το θέμα Αστεροσκοπείο, και να πούμε ότι έχουμε μια πολύ καλή και αξιόλογη πρόταση, την οποία θα παραδώσουμε τελικά σε διάστημα τριών χρόνων», ανέφερε.
 «`Ηδη γίνονται οι τελικές συζητήσεις για την υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης που θα γίνει εντός των επόμενων ημερών και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε», πρόσθεσε.

22467457 10155211397776731 1807751547715504948 o
Τώρα, σημείωσε, «είμαστε σε διαδικασία κατά την οποία συντάσσουμε τους όρους διαγωνισμούς για την πρόσληψη του αρχιτέκτονα, για την υλοποίηση του σχεδίου, έχει γίνει ήδη ένας βασικός σχεδιασμός, η πολεοδομική άδεια έχει ήδη εκδοθεί. Μένει να εκδοθεί η άδεια οικοδομής, η οποία όμως είναι διαδικασία που θα γίνει με τη σωστή επιμέτρηση ποσοτήτων και μετά από το διαγωνισμό του οποίου οι προδιαγραφές συντάσσονται τώρα».
Σημειώνοντας πως μιλά εκ μέρους της ομάδας του έργου που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε πως κατά τη συνάντηση έγινε μια τελική συζήτηση για το Αστεροσκοπείο «την έγκριση χρηματοδότησης την οποία έχουμε και μπορούμε πλέον να το πούμε επίσημα ότι το έργο ξεκινά».
«Είμαστε κατ` αρχήν πανευτυχείς αλλά μετρημένοι στα λόγια μας και στις κινήσεις μας. Τώρα ξεκινά το δύσκολο κομμάτι του θέματος Αστεροσκοπείο», είπε.
 Σημείωσε πως η ομάδα έχει ως επικεφαλής εταίρο το Τμήμα Δασών και σε αυτήν συμμετέχουν η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών γιατί σε αυτό το χώρο θα γίνει το Αστεροσκοπείο Τροόδους, και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο αναλαμβάνει το θέμα ψηφιακών εφαρμογών και άλλως πως τα τεχνολογικά ζητούμενα του έργου.
 Ερωτηθείσα για τη συνεργασία που υπάρχει με την Κρήτη, η κ. Βασιλείου ανέφερε πως «στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν και Ελλαδίτες εταίροι, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο δήμος Σητείας, οι οποίοι συνεργάζονται ακριβώς για να δημιουργηθεί Αστεροσχολείο και Πλανητάριο στη Σητεία, να ενισχυθεί το Αστεροσκοπείο στο Σκίνακα, το ερευνητικό Αστεροσκοπείο που υπάρχει εκεί και να δημιουργηθούν οι σωστές υποδομές στη συνεργασία όπως επιβάλλεται από το πρόγραμμα χρηματοδότησης μεταξύ των περιοχών Τροόδους και Κρήτης».
Από την πλευρά του ο κ. Τζίβας ανέφερε στις δηλώσεις του πως «ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία του Αστεροσχολείου στη Λευκωσία, που είχε εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φέτος τον Αύγουστο».
Είπε ακόμη πως «πως Κύπριος ιδιώτης από την επαρχία Λάρνακας μας προσφέρει τη χορηγία για τη λειτουργία του τα επόμενα πέντε χρόνια».  
 Ερωτηθείς για το ποσό της χορηγίας, είπε πως ο χορηγός δεν θέλει να ανακοινωθεί το ποσό και ανέφερε πως θα καλύψει τα έξοδα για μια πενταετία.
Κληθείς πει πόσα θα στοιχίσει η λειτουργία του Αστεροσχολείου για μια πενταετία ο κ. Τζίβας ανέφερε πως θα στοιχίσει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες. Το Αστεροσχολείο θα λειτουργεί όλη αυτή την περίοδο μέχρι να ξεκινήσει η ανέγερση του Αστεροσκοπείου, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς πού θα λειτουργεί, απάντησε πως θα λειτουργεί στη Λευκωσία. «Ετοιμάζεται κτίριο το οποίο όταν είναι έτοιμο θα το παρουσιάσουμε. Σήμερα ξεκίνησαν τα μαθήματα σε ιδιωτικό σχολείο», ανέφερε.

Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την επίσημη έναρξη των εργασιών του Αστεροσκοπείου στο Τρόοδος
Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την επίσημη έναρξη των εργασιών του Αστεροσκοπείου στο Τρόοδος, καθώς θεωρεί πως πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο που δίνει τη δυνατότητα στην Κύπρο να συνδεθεί με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα στον συγκεκριμένο τομέα.
 Σε ανακοίνωσή της, η Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρει πως «είναι σημαντικό να αναφερθεί πως σήμερα ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία  του και το  Αστεροσχολείο  Λευκωσίας, το οποίο είχε εξαγγείλει τον περασμένο Αύγουστο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
 «Το Αστεροσχολείο ξεκίνησε  σήμερα τη λειτουργία του σε ιδιωτικό σχολείο, ενώ τη χρηματοδότησή του ανέλαβε για τα πρώτα πέντε χρόνια ιδιώτης, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:00

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.