Άγνωστοι επεχείρησαν να καταστρέψουν φωλιές χελωνων

Με την χρήση τετράτροχης μηχανής άγνωστοι επεχείρησαν να καταστρέψουν φωλιές χελωνων Καρέτα- Καρέτα στην περιοχή της Λίμνης, δίπλα ακριβώς από την ξύλινη αποβάθρα, στον κόλπο της Χρυσοχους.

Η υπόθεση καταγγέλθηκε στην αστυνομία από λειτουργούς του τμήματος αλιείας.  Πρωτοφανές περιστατικό ,που ανάλογο του δεν έχει συμβεί στα σαράντα  χρόνια εφαρμογής του προγράμματος προστασίας των θαλάσσιων χελωνων, χαρακτηρίζεται από λειτουργούς του τμήματος αλιείας η καταστροφή 19 φωλιών χελωνων στην παραλία της περιοχής της Λίμνης στον Κόλπο της Χρυσοχους με την χρήση τετράτροχης μηχανής. 

  Άγνωστοι, όπως κατήγγειλαν λειτουργοί του τμήματος αλιείας στην αστυνομία, με την χρήση της μηχανής πέρασαν πάνω από 19 φωλιές χελωνων από τις 70 που υπάρχουν στην συγκεκριμένη παραλία , προκαλώντας ζημιές στα προστατευτικά κλουβιά που είχαν τοποθετηθεί προκειμένου να μην μπορούν αλεπούδες και άλλα αρπακτικά να ξεθάβουν τα αυγά από την άμμο.  Η διευθύντρια του τμήματος αλιείας Μαρίνα Αργυρού με την οποία επικοινώνησε το ΡΙΚ ανέφερε ότι η έκταση της ζημιάς θα διαφανεί τις επόμενες εβδομάδες όταν θα αρχίσει η εκκόλαψη των μικρών χελωνων.

Αν και οι φωλιές και τα αυγά βρίσκονται σε βάθος μισού περίπου μέτρου από την επιφάνεια η κα. Αργυρου υπέδειξε ότι με το βάρος συμπιέζεται η άμμος και ίσως να έχουν προκληθεί ανεπανόρθωτες ζημιές στις φωλιές αυτές. Ο δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχους Γιωτης Παπαχριστοφη καταδίκασε την πράξη ανεγκέφαλων, όπως τους χαρακτήρισε,  να καταστρέψουν τις φωλιές. Χωρίς να δικαιολογεί τις πράξεις τους είπε ωστόσο  ότι οι ακραίες θέσεις ορισμένων περιβαλλοντικών κυρίως οργανώσεων για μηδενική ανάπτυξη στην περιοχή θα οδηγήσει σε ακραίες και απαράδεκτες συμπεριφορές καλώντας τους κατοίκους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να προστατευσουν τις χελώνες και γενικότερα την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. 

Αυτά τα στοιχεία, κατέληξε, διαφοροποιούν την περιοχή από άλλες και θα πρέπει να προστατευτούν και να αναδειχτούν, χωρίς όμως, επεσήμανε, να θυματοποιούνται οι κάτοικοι της περιοχής.  Το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωση του για το περιστατικό τονίζει ότι αυτή η ενέργεια μόνο αποτροπιασμό μπορεί να προκαλέσει σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη και υποδεικνύει επίσης την ανάγκη να περιοριστεί η πρόσβαση τροχοφόρων στις παραλίες.

Πηγή: Πανίκος Ευριπίδου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:59

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.