Συναντήθηκαν με τον Επ. Εθελοντισμού οι βραβευθέντες απο τη ΝΑΣΑ

Πέντε εκ των 17 νέων που απαρτίζουν τη ‘’NestFold’’, η οποία ανέπτυξε και σχεδίασε το πρωτότυπο καταφύγιο που παρέχει ασφάλεια σε 18 άτομα για 6 μέρες, με πρώτες βοήθειες, τροφή και επικοινωνία με το κεντρικό σύστημα, και κέρδισε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό της ΝΑΣΑ ‘’Space Apps Challenge’’, συναντήθηκαν το πρωί της Παρασκευής με τον Επίτροπο Εθελοντισμού Γιάννη Γιαννάκη στον οποίο ανέπτυξαν την ιδέα και τις δυνατότητες της δημιουργίας τους.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση, το καταφύγιο μπορεί να προεγκατασταθεί σε δύσβατες περιοχές ή να ριχθεί από αεροπλάνο ή ελικόπτερο σε περιπτώσεις εγκλωβισμένων ανθρώπων μετά από φυσικές καταστροφές. Το καταφύγιο είναι πτυσσόμενο και γίνεται σχεδόν τριπλάσιο σε μέγεθος μετά την προσεδάφισή του, στην περίπτωση ρίψης.

Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις του Επιτρόπου, η φοιτήτρια της μηχανικής – μηχανολογίας Μαρία Αντωνίου ανέφερε ότι το καταφύγιο μπορεί να «φλέγεται» μέχρι 6 ώρες ενώ επιπλέει σε περίπτωση πλημμύρας.

Η Μαρία Αντωνίου διευκρίνισε ότι δεν έχει μελετηθεί η αντίδραση των υλικών κατασκευής του καταφυγίου σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά η πρώτη εκτίμηση είναι ότι θα μπορεί να έχει επαρκή αντοχή για να προσφέρει προστασία σε περιπτώσεις αποκλεισμού στα χιόνια.

Ο Τιμόθεος Σουρουλλά φοιτητής της Ηλεκτρολογίας Μηχανικής είπε ότι για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό η ομάδα έπρεπε μέσα σε 38 ώρες να ετοιμάσει την ιδέα της για την επίλυση προβλήματος.  Μέσα στις 38 ώρες ο κάθε φοιτητής ή νέος ανέπτυξε τις τεχνικές πτυχές της ιδέας ανάλογα με την ειδικότητά του.

Ο κ. Σουρουλλά εξήγησε ότι ο αέρας που θα εισέρχεται στο καταφύγιο με βάση τον σχεδιασμό θα περνά μέσα από διάφορα φίλτρα, θα καταμετρά την οξυγόνωση και σε περίπτωση που δεν υπάρχει επάρκεια οξυγόνου θα φιλτράρεται εκ νέου.

Η Μαρία Καζαμία είπε πως αφού η ιδέα πέρασε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, η ομάδα είχε μία εβδομάδα να ετοιμάσει βίντεο για την ανάπτυξη και εφαρμογή της ιδέας το οποίο εστάλη στη ΝΑΣΑ για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Το κόστος του καταφυγίου δεν έχει υπολογιστεί, κατά την εκτίμηση όμως των δημιουργών του κυμαίνεται στα 5.000 ευρώ και σίγουρα δεν ξεπερνά τα 10.000. Οι νέοι διευκρίνισαν ότι το καταφύγιο δεν θα είναι μόνο μίας χρήσης, αλλά θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί αφού εξεταστεί και επισκευαστούν ζημιές που δυνατόν να υποστεί κατά την προσεδάφιση ή τη χρήση του.

Τα μέλη της ομάδας εξήγησαν περαιτέρω ότι δεν μπορούν να πατεντάρουν την ιδέα τους, λόγω όρου του διαγωνισμού, ωστόσο αυτή είναι ανοικτή σε οποιονδήποτε επιθυμεί να την αξιοποιήσει και να την εφαρμόσει.

Ανέφεραν επίσης ότι οι φοιτητές από μόνοι τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε κατασκευή και πρακτική  εφαρμογή.

Ο κ. Γιαννάκη είπε στους φοιτητές ότι τους προσκάλεσε να τον συναντήσουν καθώς ως Επίτροπος Εθελοντισμού έχει αρμοδιότητα παρέμβασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και αξιοποίησης του ανθρωπίνου δυναμικού και εθελοντών που μπορούν να προσφέρουν γενικά ή με εξειδικευμένη γνώση.

Πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται πρωτόκολλο για την αξιοποίηση της εξειδικευμένης γνώσης και τόνισε πως η πρωτιά της ομάδας αποδεικνύει ότι η Κύπρος μπορεί να ανταγωνιστεί με οποιαδήποτε άλλη χώρα σε θέματα καινοτομίας.

Τόνισε ότι ο στόχος του είναι να προβληθεί η ιδέα ότι οι νέοι πρέπει να είναι ενεργοί και να δημιουργούν.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού προσκάλεσε την ομάδα να παραστεί στο δεύτερο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό στις 11 Οκτωβρίου στις 18.30 με τη συμμετοχή νέων και τα οργανωμένων συνόλων νεολαίας.

Στη συνάντηση με τον Επίτροπο Εθελοντισμού συμμετείχαν οι φοιτητές Τιμόθεος Σουρουλλά  και Μαρία Καζαμία της Ηλεκτρολογίας Μηχανικής, η Ιωάννα Ζαρή και Μαρία Αντωνίου της Μηχανολογίας Μηχανικής και ο Όμηρος Πέτρου των Οικονομικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:01

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κόμπος
21:32
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Οι ΗΠΑ αναμένεται να ενισχύσουν κυρώσεις κατά Ιράν σύντομα, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
18:00
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.