Έφυγε από τη ζωή ο βετεράνος δημοσιογράφος Φάνος Κωνσταντινίδης

Σε ηλικία 86 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια, έφυγε τα ξημερώματα από την ζωή ο βετεράνος Δημοσιογράφος Φάνος Κωνσταντινίδης.

Ο Φάνος Ν. Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στο Μηλικούρι της Κύπρου στις 10.11.1930. Οι γονείς του ήταν ο Νεόφυτος και η Μηλοδώρα Αμερικάνου. Μετά την αποφοίτηση του από το δημοτικό σχολείο Μηλικουρίου φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο από το οποίον αποφοίτησε κανονικά το 1949. Στη συνέχεια φοίτησε στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας. Αφού για κάποιο διάστημα εργάστηκε στο μεταλλείο Αμιάντου ως γραφέας, τον Οκτώβρη του 1952 μπήκε στη δημοσιογραφία με πρώτο σταθμό την εφημερίδα το «Φως». Αργότερα εργάστηκε σε διάφορες εφημερίδες ενώ διετέλεσε και ανταποκριτής Ελλαδικών και άλλων ξένων ΜΜΕ. Το Φεβρουάριο του 1976 εξέδωσε με άλλους οκτώ δημοσιογράφους την καθημερινή εφημερίδα «Σημερινή». Η τελευταία εφημερίδα στην οποία διετέλεσε ανταποκριτής επί 34 χρόνια (μέχρι το 2009) ήταν η «Ελευθεροτυπία» Αθηνών. Εργάστηκε επίσης σε Κυπριακούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (1959-1960) της οποίας διετέλεσε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Ταμίας).
Ο Φ. Κωνσταντινίδης πήρε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 με το ψευδώνυμο Δενδρινός. Τιμήθηκε από το Διγενή για την προσφορά του στον αγώνα (Το 1961 βοήθησε το στρατηγό Γρίβα στη συγγραφή του βιβλίου «Χρονικό του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959»). Διαφώνησε όμως για τη δημιουργία της ΕΟΚΑ Β΄ και παρόλο που προσεγγίσθηκε για να ενταχθεί στην παράνομη οργάνωση αρνήθηκε και διαμήνυσε στον Γρίβα πως αμαυρώνει το όνομα της ΕΟΚΑ με το να δημιουργήσει οργάνωση με την ονομασία ΕΟΚΑ Β΄’
Για τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία έτυχε διαφόρων διακρίσεων:
-Το 2000 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση για την πολύχρονη υπηρεσία του ως ανταποκριτής Ελλαδικών ΜΜΕ. Το σκεπτικό της βράβευσης ήταν ότι ως ανταποκριτής στην Κύπρο ενημέρωνε τον Ελλαδικό λαό συστηματικά, για 40 και πλέον χρόνια με ανταποκρίσεις και αναλύσεις για τις εξελίξεις στο εθνικό θέμα και για τα συμβαίνοντα στη μεγαλόνησο.
-Τον Ιούνιο του 2005 τιμήθηκε από τον τότε πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο Χρίστο Παναγόπουλο για την πολύχρονη προσφορά του στα Ελλαδικά ΜΜΕ.
Τον Απρίλιο του 2006 τιμήθηκε από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) για την πολύχρονη υπηρεσία του ως ανταποκριτής Ελλαδικών εφημερίδων και τιμής ένεκεν κατέστη αντεπιστέλλον μέλος της Ένωσης.
-Τον Απρίλιο του 2007 του απονεμήθηκε δίπλωμα από την Ακαδημία Ιστορικών Σπουδών (Κύπρου) για την ενεργό συμμετοχή του στις διαλέξεις και συζητήσεις γύρω από το Κυπριακό.
-Τον Μάιο του 2007 τιμήθηκε με άλλους Κύπριους δημοσιογράφους από το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΙΜΜΕ).
-Το 2010 τιμήθηκε με άλλους δημοσιογράφους από την Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) για τις υπηρεσίες τους στον Κυπριακό τύπο.
-Τον Μάρτιο του 2011 τιμήθηκε μαζί με άλλους βετεράνους δημοσιογράφους από τον Πρόεδρο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων Κύπρου.
-Το 2010 εξελέγη Πρόεδρος του νεοσύστατου Κλάδου Συνταξιούχων Δημοσιογράφων της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ).
Από το 1962-1974 (15.7.1974 ημέρα πραξικοπήματος) εξέδιδε και διηύθυνε την εβδομαδιαία εφημερίδα «Ο ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ».  

Ο εκλιπών είχε εκδώσει πρόσφατα το βιβλίο « Ενας βετεράνος αποκαλύπτει».

Η κηδεία του Φάνου Κωνσταντινίδη θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στις 4.15 το απόγευμα, από τον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης. Η οικογένεια θα δεχθεί συλλυπητήρια στις 3:30.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:13

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.