Τιμήθηκε η πρώτη Κύπρια δημοσιογράφος Μαρούλα Βιολάρη – Ιακωβίδου

Ήθος, επαγγελματισμός, θάρρος, μαχητικότητα, σεμνότητα, αξιοπρέπεια, δημιουργικότητα ήταν μόνο μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν την πρώτη Κύπρια δημοσιογράφο Μαρούλα Βιολάρη – Ιακωβίδου από τους ομιλητές σε εκδήλωση βράβευσής της, στη Δημοσιογραφική Εστία.

Η ίδια η τιμώμενη στην αντιφώνησή της πάντως επέλεξε να ευχαριστήσει τον Τύπο για την έπαλξη που της προσέφερε στην προσπάθειά της, προσθέτοντας ότι «η σημερινή τιμή στο άτομό μου αντανακλά σε όλη τη δημοσιογραφική οικογένεια».

«Στο πρόσωπό σας ενσαρκώνεται όλη η ιστορία του λειτουργήματος, που τόσο πιστά υπηρετήσατε, αλλά και όλα εκείνα τα διαχρονικά παραδείγματα αντιμετώπισης, κατά τρόπο μαχητικό, των θεμάτων που αφορούσαν τον τόπο μας», ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Σεβόμενη πρώτα τον εαυτό της και αντιμετωπίζοντας τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες συνάντησε επέλεξε να πορευθεί με θάρρος ενάντια στις προκαταλήψεις μιας κλειστής και αυστηρής κοινωνίας, αλλά και στους δρόμους ενός παραδοσιακά ανδροκρατούμενου επαγγέλματος, γεγονός πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Κύπρου της εποχής εκείνης», είπε.

Κατάφερε έτσι, πρόσθεσε, «να αποδείξει την ικανότητα του γυναικείου φύλου και να αποτελέσει την πυξίδα για τον δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσουν οι επόμενες γενιές γυναικών, προκειμένου να τολμήσουν αλλά και να διεκδικήσουν, με αποτέλεσμα να προοδεύσουν, να διακριθούν, αλλά και να αμβλύνουν τα ελλείμματα ισότητας».

Ό Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγχάρηκε όλους τους βετεράνους δημοσιογράφους «για την πολύχρονη προσφορά σας στον τομέα της δημοσιογραφίας του τόπου μας, τον οποίο ακολουθήσατε βασισμένοι σε κανόνες και αρχές δεοντολογίας, τις οποίες έχετε καταγράψει και τα οποία πρέπει οι επόμενες γενιές των δημοσιογράφων να ακολουθούν».

«Αυτό που ο καθένας αναμένει από ελεύθερους δημοσιογράφους είναι την ελεύθερη έκφραση της άποψής τους, αλλά όταν μεταφέρουν γεγονότα θα πρέπει να είναι ακριβής η εικόνα», επισήμανε.

Αυτό εξήγησε, «δεν αφορά την έκφραση της άποψης, κρίνοντας, εκφράζοντας εκτιμήσεις. Εντελώς διαφορετικό από την αποτύπωση γεγονότων. Στην έκφραση της άποψης είναι ελεύθεροι οτιδήποτε να γράφουν».

Και εγώ, πρόσθεσε, «σέβομαι και λέω: δημοσιογράφους που γνώρισα και αγαπώ, εάν ποτέ αλλάξουν –αναγνωρίζοντας τους το δικαίωμα της έκφρασης- από πάγιες απόψεις, θα τους περιφρονήσω, και το εννοώ, γιατί σέβομαι απόλυτα ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις δικές του απόψεις όπως εκείνος τις νιώθει όπως θέλει να τις αποτυπώσει, όπως πιστεύει».

«Για μένα επιτελεί ένα έργο. Αλλά όταν αποτυπώνεις γεγονότα, έχεις υποχρέωση να είσαι αντικειμενικός», είπε.

«Έζησα βήμα, βήμα την πολιτική πορεία της πατρίδας», ανέφερε η Μαρούλα Bιολάρη – Ιακωβίδου στην αντιφώνησή της. Χρόνια, πρόσθεσε, «δημιουργίας, αλλά και περιπέτειας, τραγωδίας και οδύνης».

«Όλα τα κουβαλώ μέσα μου. Είναι το φορτίο που μετατρέπω κάθε μέρα σε προσευχή για την δικαίωση του αγώνα που ακόμα συνεχίζεται και που εύχομαι ολόψυχα κ. Πρόεδρο: να τον φέρετε σε αίσιο πέρας. Για να σταθούμε στη γη μας, για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την σκλαβωμένη πατρίδα μας, για να δικαιώσουμε την ιστορία μας», σημείωσε.

Ως δημοσιογράφος, είπε η κ. Ιακωβίδου, «γνώμονα είχα την αλήθεια και το δίκαιο, στη βάση πάντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Νοιαζόμουν ακόμη για το καλό του τόπου και των ανθρώπων του, εξ` ου και η εμπλοκή μου με κοινωνικές οργανώσεις. Η μικρή εξάλλου προσφορά μου στον πολιτισμό είναι γιατί τον θεωρώ ασπίδα της ταυτότητας μας», πρόσθεσε.

«Ο Τύπος η 4η ισχυρότατη εξουσία, έντυπος και ηλεκτρονικός, μου έδωσε την έπαλξη για την προσπάθειά μου και είμαι ευγνώμον. H σημερινή τιμή στο άτομό μου αντανακλά σε όλη τη δημοσιογραφική οικογένεια», σημείωσε.

Εξέφρασε επίσης την θέση ότι «η δημοσιογραφία στον τόπο μας είναι πιστεύω σε καλά επίπεδα, παρά τις ατέλειες της». Είναι όμως, είπε, «στο δικό της στάδιο προσαρμογής στις νέες συνθήκες του διαδικτύου που δεν περνούσαν ούτε από το όνειρό μου όταν φιλοδόξησα εγώ να υπηρετήσω τη δημοσιογραφία».

Στην παρέμβασή του ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου μίλησε για τη σταδιοδρομία και το έργο της Μαρούλας Βιολάρη – Ιακωβίδου.

Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ως δημοσιογράφος και στέλεχος της ΕΟΚΑ συνάμα, ο κ. Παπαπολυβίου είπε ότι «αποδείχθηκε αρκετά παράτολμη να καλύπτει μάχες και αιματηρά γεγονότα του αγώνα, καταφέρνοντας παράλληλα να μην προδίδεται η ιδιότητά της ως αγωνίστρια της ΕΟΚΑ».

Η τιμώμενη, ανέφερε, έγραψε «δεκάδες εξαιρετικά κείμενα για πολλούς ήρωες και προσωπικότητες της ΕΟΚΑ», προσθέτοντας ότι «εκείνο που την ξεχωρίζει είναι ότι ως γυναίκα κατάφερε να προσεγγίσει πολύ καλύτερα από τους περισσότερους άνδρες συναδέλφους της τις γυναίκες του αγώνα, τα κορίτσια του ήταν έγκλειστες στις κεντρικές φυλακές, την ηρωίδα πολύτεκνη μάνα Λουκία Παπαγεωργίου, τις τραγικές αλλά αξιοπρεπείς μάνες των ηρώων και των απαγχονισθέντων ανδρών της οργάνωσης ενώ κατάφερε να εξασφαλίσει και μεγάλες δημοσιογραφικές επιτυχίες για εκείνη την εποχή όπως για παράδειγμα τις συνεντεύξεις της με την κρυφή μέχρι την απελευθέρωση της Κύπρου γυναίκα του Γρηγόρη Αυξεντίου, την Βασιλού από τη Λύση».

«Είναι ένας σπάνιος άνθρωπος, πρότυπο σεμνότητας, ευγένειας, χαμηλών τόνων και υψηλού επιπέδου μόρφωσης», είπε, κάνοντας επίσης λόγο για μια «αρχοντική αξιοπρέπεια».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η Μαρούλλα Βιολάρη – Ιακβωδίου υπήρξε η πρώτη Κύπρια πρώτη γραμματέας της Ένωσης και ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης μας από το 1959, πρώτη γυναίκα αρχισυντάκτης σε κυπριακό έντυπο και πάει λέγοντας. Στην αίθουσα, είπε, «διέκρινα τουλάχιστον 4 εως 5 γυναίκες δημοσιογράφους που είτε επιτελούν σήμερα χρέη αρχισυντάκτη είτε διετέλεσαν αρχισυντάκτριες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία που χάραξες, γιατί χάραξες δρόμους στο επάγγελμά μας και μπράβο σου γι’ αυτό».

«Θα χρησιμοποιήσω ένα σχήμα οξύμωρο, η Ένωση Συντακτών σεμνύνεται και ταυτόχρονα περηφανεύεται που σε είχε και σε έχει στις τάξεις και τις γραμμές της», ανέφερε. «Σεμνύνεται και περηφανεύεται για την πολύχρονη, παραγωγική και συνεπή υπηρεσία που της προσέφερες πότε ως μέλος του ΔΣ και πότε ως μέλος τα τελευταία 17 χρόνια στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας». «Η παρουσία σου σε όλα τα σώματα κατά συνολική παραδοχή αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί τιμή και περηφάνια για την Ένωση Συντακτών», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ Μιχάλης Μαραθεύτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το ΡΙΚ είναι οι άνθρωποι του αυτοί που το έκτισαν εδώ και δεκαετίες. Ένας λοιπόν από αυτούς, και μάλιστα από τους πλέον σημαντικούς είναι η προσωπικότητα που τιμούμε σήμερα».

Αυτή η πρωτοβουλία δεν αφορά απλά μια δημοσιογράφο, πρόσθεσε, «μια καίρια μορφή και ένα στέλεχος που οδήγησε το ΡΙΚ σε μια νέα εποχή όπου γυναίκες συντάκτες και αρχισυντάκτες είχαν έχουν και θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο».

«Μαθαίνω από συναδέλφους ότι η μετάβαση σ` αυτή τη νέα εποχή δεν ήταν εύκολη υπόθεση ούτε και στο ΡΙΚ», είπε ο κ. Μαραθεύτης. Ωστόσο, πρόσθεσε, «με επιμονή, πάθος, μαχητικότητα κατάφερε όχι μόνο να σπάσει τα στεγανά αλλά και να καθιερώσει το ήθος και τον επαγγελματισμό τόσο στο ΡΙΚ όσο και στα άλλα ΜΜΕ στα οποία έχει υπηρετήσει».
«Περιποιεί λοιπόν ιδιαίτερη τιμή για το ΡΙΚ που είχε αυτή την εμβληματική και πολυσήμαντη προσωπικότητα της κυπριακής δημοσιογραφίας ως αρχισυντάκτρια του και προσωπικά ως νέος ΓΔ δεν σας κρύβω ότι αισθάνομαι δέος που σήμερα εδώ τιμούμε ένα άνθρωπο του ΡΙΚ αλλά και μια μεγάλη πατριώτισσα της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος του Κλάδου των Βετεράνων της ΕΣΚ, δημοσιογράφος Παναγιώτης Παπαδημήτρης ανέφερε ότι «αν στη ζωή μας ο κάθε ένας γράφει τη δική του ιστορία η ιστορία της Μαρούλας Βιολάρη – Ιακωβίδου τοποθετείται στην κορυφή της πυραμίδας». Γιατί η Μαρούλα «είναι η γυναίκα που έδωσε τις δικές της μάχες ως ίσος προς ίσο με τους άντρες συναδέλφους της και πολέμησε από το ίδιο μετερίζι μ` αυτούς σε καιρούς δύσκολους και χαλεπούς για τη δημοσιογραφία στον τόπο μας». Εδώ και 62 χρόνια, σημείωσε, «προσφέρει στη δημοσιογραφία και αν έχει μεταπηδήσει στη χωρία των βετεράνων, ποτέ δεν άφησε την πέννα, αλλά συνεχίζει να γράφει και να προσφέρει».

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Αλέκα Γράβαρη – Πρέκα η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων για την τιμώμενη ότι «κοριτσόπουλο τη δεκαετία του `50, ένα μικροκαμωμένο πλασματάκι, νοιώθει τη ψύχη να πάλλεται και γράφει για τις γυναίκες του αγώνα ο ύμνος στην ελευθερία από τα κόκαλα των γυναικών συνεπαίρνει τους πάντες στα κελιά και τον παίρνουν μαζί τους τα παιδιά στο ικρίωμα της αγχόνης, τελευταίο άκουσμα και βίωμα της ωραίας ζωής τους».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Κλάδο Βετεράνων Δημοσιογράφων της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και τελούσε υπό την αιγίδα του ΡΙΚ και της Ένωσης Συντακτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:10

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.