ΥΠΕΣ:Η δημιουργία των Υφυπουργείων μόνο η αρχή

Η ψήφιση των νομοσχεδίων για τη δημιουργία των τριών Υφυπουργείων (Τουρισμού, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας) αποτελεί την αρχή για τη χάραξη μια ευρύτερης πολιτικής, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Ο κ. Πετρίδης, υπό την προηγούμενη ιδιότητά του ως Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο οποίος είχε καταρτίσει τα νομοσχέδια για τη δημιουργία των τριών Υφυπουργείων, παρέστη στη συνέχιση της συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της οποίας, δήλωσε ότι με τη σημερινή συζήτηση ολοκληρώνεται η νομοθετική εξέταση του θέματος και ο λόγος πλέον ανήκει στα πολιτικά κόμματα για τοποθέτηση επί των νομοσχεδίων.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Πετρίδης είπε πως τα νομοσχέδια για τα τρία Υφυπουργεία καθορίζουν τις αρμοδιότητές τους, λέγοντας ότι μετά την ψήφισή τους η Πολιτεία θα μπορούσε να εξετάσει τη μεταφορά συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε άλλα Υπουργεία.

«Αυτή τη στιγμή βάζουμε το θεσμικό εργαλείο. Ο Υφυπουργός σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα πρέπει να καθορίσουν το εύρος των αρμοδιοτήτων του», είπε και συμπλήρωσε ότι αρμοδιότητες θα μπορούσαν στη συνέπεια να μεταφερθούν στα Υφυπουργεία με νομοθετικές ρυθμίσεις.

«Αν με ρωτάτε αν το ΥΠΕΣ θα πρέπει να ασχολείται με παραλίες, η απάντηση είναι όχι», πρόσθεσε.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ακόμη ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων θα φέρει βασικές κρατικές λειτουργίες πιο κοντά στην εκτελεστική εξουσία, με τον πολιτικό προϊστάμενο, δηλαδή τον Υφυπουργό να είναι άμεσα υπόλογος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Προβληματισμό για το Υφυπουργείο Τουρισμού εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη δημιουργία του συγκεκριμένου Υφυπουργείου ως την αντικατάσταση ενός εννιαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου από έναν Υφυπουργό, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τα άλλα δύο Υφυπουργεία.

Απαντώντας, ο κ. Πετρίδης διερωτήθηκε κατά πόσον είναι καλύτερα να υπάρχει ένα εννιαμελές Διοικητικό Συμβούλιο για λήψη αποφάσεων ή ένα πρόσωπο, ο οποίος θα λογοδοτεί απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Αν η λύση ήταν τα ΔΣ τότε σε όλες τις χώρες θα είχαμε συμβούλια, χωρίς προϊσταμένους», συμπλήρωσε.

Με αφορμή ερώτηση του Προέδρου των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη, ο κ. Πετρίδης είπε πως το Υφυπουργείο Ανάπτυξης θα έχει ευρύτερη δικαιοδοσία για την πολιτική αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας και επιτάχυνση των διαδικασιών, παρόλο που δεν έχει αρμοδιότητα αδειοδότησης έργων.

Συνταγματική η δημιουργία Υφυπουργείων
------------------
Σε ερωτήσεις των βουλευτών του ΑΚΕΛ για τη συνταγματικότητα των νομοσχεδίων η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ειρήνη Νεοφύτου, κατέστησε σαφές ότι τα νομοσχέδια δεν παραβιάζουν το Σύνταγμα, αν και χαρακτήρισε εύλογες τις ερωτήσεις του ΑΚΕΛ.

«Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας είναι ότι αυτά συνάδουν με τις διατάξεις του Συντάγματος», είπε, εξηγώντας ότι στο Σύνταγμα δεν προβλέπεται ο θεσμός του Υφυπουργείου και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται η δια νόμου δημιουργία του.

Πρόσθεσε δε πως με τα νομοσχέδια παρέχονται ασφαλιστικές δικλείδες για τη μη παρέμβαση στις εξουσίες των Υπουργών.

Σύμφωνα με την κ. Νεοφύτου, οι Υφυπουργοί δεν έχουν εξουσία έκδοσης διαταγμάτων ή κανονισμών νομοθετικής φύσεως, οι οποίες ανήκουν στους Υπουργούς.

Είπε ακόμη πως οι Υφυπουργοί δεν θα συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο όταν αυτό θα λαμβάνει αποφάσεις και ότι οι Υφυπουργοί θα υποβάλλουν στον Υπουργό Οικονομικών τον προϋπολογισμό του υφυπουργείου και μέσω του θα κατατίθεται στο Υπουργικό.

«Το Σύνταγμα δεν καθορίζει αρμοδιότητες των Υπουργών που καθορίζονται δια νόμου. Εφόσον οι αρμοδιότητες των Υπουργών καθορίζονται δια νόμου και όχι βάσει συντάγματος είναι εφικτός ο καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών», είπε.

Να κάνουμε Υφυπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης
------------------
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εισηγήθηκε όπως το Υφυπουργείο Ανάπτυξης ονομαστεί σε Υφυπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. «Δεν δώσαμε τη σημασία που πρέπει στην μικροοικονομία που είναι μέσω αυτής που μπορούμε να πετύχουμε τα αποτελέσματα στους οικονομικούς δείκτες», είπε.

Μην καταψηφίσετε το Υφυπουργείο Τουρισμού
-----------
Επικαλούμενος ερωτήσεις που έθεσαν βουλευτές για τον ΚΟΤ, ο κ. Νεοφύτου ζήτησε να μην γίνουν σκέψεις για απόρριψη του Υφυπουργείου Τουρισμού. «Όταν το 2013 βρεθήκαμε ενώπιον της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης, οι ξένοι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας είπαν ότι έχετε έναν τομέα ο οποίος έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, ο τουρισμός, και δεν κεφαλαιοποιείτε πάνω σε αυτή τη δυναμικότητα του τομέα».

«Βλέπω ένα σκεπτικισμό για το θέμα του Υφυπουργείου Τουρισμού. Θα είναι εις βάρος της οικονομίας και των εργαζομένων στον ΚΟΤ, παρά να μείνουν κλειστοί σε ένα αναχρονιστικό μοντέλο», κατέληξε.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:11

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
09:20
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
09:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.