Βουλή: Αρχές του 2018 το Σπίτι του Παιδιού

Σπίτι του Παιδιού, ένας χώρος όπου θα μπορούν να προβαίνουν σε καταγγελία παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης και οι οικογένειες τους και στον οποίο θα στεγάζονται λειτουργοί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2018, στη Λευκωσία, όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής Στέλλα Κυριακίδου.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στο Σπίτι του Παιδιού στο πλαίσιο δηλώσεων της στη Βουλή για τα βήματα που έχουν γίνει στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την στρατηγική καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και την παιδική πορνογραφία.

Ήδη ετοιμάζεται η λειτουργία του πρώτου Σπιτιού για το Παιδί, στα πρότυπα που καθορίζονται από την Σύμβαση Λαναζαρότε και λειτουργεί σε κάποιες χώρες όπως η Ισλανδία, είπε προσθέτοντας ότι «αναμένουμε στην Κύπρο αυτό να ολοκληρωθεί τέλος του 2017, αρχές του 2018».

Απαντώντας σε ερώτηση εξήγησε ότι το Σπίτι για το Παιδί είναι μια υπηρεσία, η οποία θα προσφέρεται και δεν πρόκειται να διαμένουν εκεί παιδιά.

«Είναι μέσα και στη Σύμβαση του Λανζαρότε η αναγκαιότητα του να λειτουργούν εξειδικευμένες υπηρεσίες που να αφορούν τη διάγνωση, τη στήριξη και το χειρισμό παιδιών, τα οποία είναι πιθανά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης», είπε.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι «αυτό που είχαμε εντοπίσει στην Κύπρο μελετώντας το όλο θέμα είναι ότι ένα παιδί που καταγγέλλει ότι πιθανόν να είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, πιθανόν να πρέπει να διηγηθεί ξανά την ιστορία του μέχρι και 7 με 8 φορές σε διάφορες υπηρεσίες πριν να μπορέσει να προχωρήσει αυτή η καταγγελία στο δικαστήριο».

Αυτό, καταλαβαίνετε, συνέχισε, σημαίνει τον εκ νέου τραυματισμό του παιδιού θύματος, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς και τα ίδια τα παιδιά να δυσκολεύονται να καταγγείλουν.

«Το Σπίτι του Παιδιού έρχεται να στεγάσει μια εξειδικευμένη ομάδα που θα βρίσκεται εκεί μόνιμα», είπε.

Ήδη, πρόσθεσε η ίδια, εκπαιδεύονται στελέχη από ειδικούς που λειτουργούν τέτοιου είδους δομές, ώστε να υπάρχει εκεί μια ομάδα, η οποία θα αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και μέλη της αστυνομίας. Κάθε περίπτωση θα αντιμετωπίζεται μέσα σε ένα εξειδικευμένο προστατευτικό πλαίσιο για το παιδί και την οικογένεια, εξήγησε.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής το Σπίτι του Παιδιού θα λειτουργήσει σε συνεργασία με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Hope for Children.

Πρόσφατα, έγινε σύσκεψη υπό την προεδρία της κ. Αιμιαλιανίδου και ενημερωθήκαμε για το πώς προχωράει η υλοποίηση του στόχου στην παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων, είπε.

Πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ότι το οίκημα, οι εργασίες επιδιόρθωσης του οποίου έχουν αρχίσει, αναμένεται να είναι έτοιμο το Δεκέμβριο ενώ οι εκπαιδεύσεις του προσωπικού έχουν ήδη αρχίσει.

«Αρχές του 2018 αναμένουμε ότι θα μπορεί να λειτουργήσει», είπε. Σε ερώτηση πού βρίσκεται, απάντησε ότι είναι στη Λευκωσία.

Η κ. Κυριακίδου συγχάρηκε όλους όσοι εργάζονται με στόχο να δημιουργηθεί το Σπίτι του Παιδιού, προσθέτοντας ότι δεν είναι πολλές χώρες στην Ευρώπη που το κατάφεραν, γεγονός που θα καταστήσει την Κύπρο παράδειγμα.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε αριθμούς που προέρχονται από πολλές διαφορετικές υπηρεσίες. Από την ώρα που όλες οι υπηρεσίες θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο θα έχουμε και ένα σωστό αρχείο όπου θα μπορούν να καταγραφούν σωστά τα περιστατικά, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Κύπρο, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι «συχνά βλέπουμε μια αύξηση, αλλά θα έλεγα, τουλάχιστον από τη δική μου επιστημονική εμπειρία, ότι πιθανόν να μην μιλούμε για μια πραγματική αύξηση των περιπτώσεων αλλά για αύξηση του αριθμού καταγγελιών τώρα που υπάρχει μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση και έχει σπάσει η σιωπή γύρω από το θέμα».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, υπάρχει αύξηση των ατόμων που συλλαμβάνονται, ενώ υπενθύμισε παράλληλα ότι στη νομοθεσία έχουν περιληφθεί τα τελευταία χρόνια και άλλες μορφές κακοποίησης παιδιών που αφορούν το διαδίκτυο.

Παράλληλα η κ. Κυριακίδου απηύθυνε εκ νέου έκκληση «να σταματήσουν οι γονείς να αναρτούν φωτογραφίες των παιδιών τους σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης», κάτι που, όπως είπε, έχει τονιστεί επανειλημμένα από την Αστυνομία.

Η Βουλευτής ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά ανέφερε από την πλευρά της ότι «στην εθνική στρατηγική υπάρχουν πολύ μεγαλόπνοα σχέδια, δράσεις, προτάσεις», προσθέτοντας ότι «το θέμα είναι να μπορέσεις να τα υλοποιήσεις».

Ανέφερε ότι σε προηγούμενη συνεδρία η Ειδική Σύμβουλος της ad hoc υπουργικής επιτροπής για θέματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών Αναστασία Παπαδοπούλου είχε καταγγείλει ότι η εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία δεν είχε γίνει στην αρχή της σχολικής χρονιάς, προσθέτοντας ότι «προσβλέπουμε και υπολογίζουμε ότι ενδεχομένως να κατατεθεί την ερχόμενη σχολική χρονιά».

Αυτά, σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, «είναι θέματα τα οποία “θα” γίνουν». «Τα “θα” και τα “δεσμευόμαστε” αυτής της κυβέρνησης τα ξέρουμε γι αυτό, πέραν από το τι είναι γραμμένο στις στρατηγικές και στα μεγαλόπνοα σχέδια περιμένουμε να δούμε πώς πραγματικά εφαρμόζεται».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:34

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.