Αναβλήθηκε το νομοσχέδιο για τις εξετάσεις των εκπαιδευτικών

Ξεπεράστηκε το μεγάλο εμπόδιο, με τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων και οι αορίστου χρόνου εκπαιδευτικοί, δηλαδή αυτοί οι οποίοι υπηρετούν 30 και πλέον μήνες,  θα παραμείνουν στην εκπαίδευση, χωρίς να χρειάζεται να παρακαθίσουν σε εξετάσεις. 

Αφορά περίπου 190 συμβασιούχους, έκτακτους και αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς.

Κατά την συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκο Χατζηγιάννη, ότι αποσύρθηκε από την Νομική Υπηρεσία σε συνεννόηση με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή, η έφεση που είχε καταχωρηθεί σε βάρος πρωτόδικης δικαστικής απόφασης, σχετικά με τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να καταστούν αορίστου χρόνου.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το νομοσχέδιο για τις εξετάσεις για πρόσληψη εκπαιδευτικών, αναβλήθηκε για δύο βδομάδες, ώστε να γίνουν και νέες διαβουλεύσεις.

Σε εμπιστευτική επιστολή του υπουργού Παιδείας προς την Βουλή, την οποία αποκάλυψε η ιστοσελίδα stockwatch επαναλαμβάνεται η έκκληση για άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου και των τροποποιητικών κανονισμών που αφορούν στο νέο σύστημα διορισμών, ώστε να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή του.

Σημειώνεται επίσης ότι το Υπουργείο Παιδείας, θα ανακοινώνει τις ανάγκες για νέους εκπαιδευτικούς, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα καταστούν αορίστου χρόνου.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, δηλώνει πως η αναβολή της συζήτησης τόσο του Νομοσχεδίου για το Νέο Σύστημα Διορισμών, όσο και των Κανονισμών για τις εξετάσεις αποτελεί θετική εξέλιξη, ωστόσο, σημειώνει ότι η ΠΟΕΔ δεν εφησυχάζεται.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Φυλακτού αναφέρει ότι “η βασική προσπάθεια από τότε που άρχισε να συζητείται το Νέο Σύστημα Διορισμών μέχρι και σήμερα ήταν η διασφάλιση όλων των εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν επί σειρά ετών το εκπαιδευτικό σύστημα (Συμβασιούχοι και Αντικαταστάτες) οι οποίοι συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν αθροιστικά τριαντάμηνη υπηρεσία”.
“Παρά τις δικές μας ενστάσεις, επιφυλάξεις και αντιδράσεις το Νέο Σύστημα Διορισμών κτίστηκε πάνω σε εντελώς λανθασμένη, παράνομη και πολύ άδικη βάση σχετικά με την αναγνώριση της αθροιστικής τριαντάμηνης υπηρεσίας η οποία σε όλα τα κράτη της Ευρώπης μετατρέπεται σε υπηρεσία υπό το Καθεστώς Αορίστου Χρόνου”, σημειώνει.

Όπως προσθέτει “το ΝΣΔ ήταν στην ουσία ένας χάρτινος πύργος κτισμένος, μάλιστα, στην άμμο και με το πρώτο φύσημα του ανέμου ήταν αναμενόμενο ότι θα καταρρεύσει πριν ακόμη εφαρμοστεί”, για να προσθέσει πως “τώρα δεν πρόκειται για άνεμο αλλά για τυφώνα εφόσον πολλές από τις ανησυχίες που θέταμε επίμονα όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα στις τελευταίες συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας όχι απλώς ήταν βάσιμες αλλά επιβεβαιώθηκαν μέχρι κεραίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόσυρση της προσφυγής που κατατέθηκε από τη Νομική Υπηρεσία εκ μέρους του ΥΠΠ στην πρωτόδικη απόφαση του Εργατικού Δικαστηρίου για την υπόθεση Κούλουρου”.
“Η ομόφωνη απόφαση της Βουλής”, αναφέρει, “μας ικανοποιεί, όμως δεν μας εφησυχάζει γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη. Για την ΠΟΕΔ η προσπάθεια θα θεωρηθεί ότι πέτυχε μόνο όταν αναγνωριστεί το καθεστώς Αορίστου Χρόνου για όλους όσους έχουν ή θα συμπληρώσουν 30 μήνες αθροιστικής υπηρεσίας είτε ως Συμβασιούχοι είτε ως Αντικαταστάτες. Αυτό ορίζει η Νομοθεσία (κυπριακή και ευρωπαϊκή) και δεν είναι κάτι που τους παραχωρείται αλλά που το δικαιούνται χωρίς αμφιβολία”.

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής, ΠΟΕΔ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:40

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.