Στις 5 Μαΐου η επιβολή ποινής στον Βέργα για το ΧΥΤΑ Πάφου

Στις 5 Μαΐου θα ανακοινώσει το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας την ποινή που θα επιβάλει στον τέως Δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα για τα αδικήματα τα οποία διέπραξε και παραδέχτηκε σε ό,τι αφορά την υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου.

Κατά τη σημερινή ακρόαση ο δικηγόρος του Σάββα Βέργα, Σάββας Μάτσας, αγόρευσε για μετριασμό της ποινής, καταθέτοντας προηγουμένως στο δικαστήριο ως τεκμήριο συμφωνία μεταξύ της πλευράς του Σάββα Βέργα και της Δημοκρατίας για μεταβίβαση στη Δημοκρατία ακινήτου ίσης περίπου αξίας με το ποσό των €311.240 το οποίο ήταν το συνολικό ποσό που έλαβε ως μίζες στην υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου ο Σάββας Βέργας.

Όπως εξήγησε ο κ. Μάτσας, το εν λόγω ακίνητο περιλαμβάνεται σε ανάπτυξη που βρίσκεται σε διαδικασία διαχωρισμού οικοπέδων η οποία εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Δήμου Πάφου και μόλις εκδοθεί ο τίτλος ιδιοκτησίας αυτός θα μεταβιβαστεί στη Δημοκρατία. Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Μήνος Κέκκος ανέφερε ότι η εν λόγω συμφωνία ικανοποιεί πλήρως τη Δημοκρατία.

Το βασικό επιχείρημα της υπεράσπισης σε σχέση με το μετριασμό της ποινής αφορά τη συνολικότητα της ποινής, ότι δηλαδή η συνολική ποινή που θα εκτίσει ο καταδικασθέντας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7 χρόνια που είναι η ανώτατη ποινή που προβλέπεται για το πιο σοβαρό αδίκημα για το οποίο κατηγορείται, αυτό του δεκασμού, για το οποίο έχει ήδη καταδικαστεί στην υπόθεση ΣΑΠΑ, υπόθεση για την οποία του έχει επιβληθεί εξαετής ποινή φυλάκισης. Συγκεκριμένα ο κ. Μάτσας εξήγησε ότι δεν πρέπει το Δικαστήριο να επιβάλει ποινή πέραν του ενός έτους καθώς με δεδομένο ότι ο Σάββας Βέργας εκτίει ήδη εξαετή ποινή φυλάκισης για την υπόθεση ΣΑΠΑ, δεν γίνεται η συνολική ποινή που θα εκτίσει να υπερβαίνει την ανώτατη ποινή που προβλέπεται για το σοβαρότερο από τα αδικήματα που έχει διαπράξει, εκτός και αν, όπως πρόσθεσε το Δικαστήριο επιβάλει ότι οι ποινές θα συντρέχουν.

«Ήδη ο κατηγορούμενος εκτίει ποινή φυλάκισης 6 ετών για σοβαρότερο αδίκημα, δηλαδή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τυχόν επιβολή διαδοχικών ποινών θα υπερβεί το ανώτατο όριο ποινής που προβλέπεται για το σοβαρότερο αδίκημα που αντιμετωπίζει στην παρούσα υπόθεση, δηλαδή το αδίκημα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού» σημείωσε ο κ. Μάτσας.

Στην αγόρευση του για μετριασμό της ποινής του Σάββα Βέργα, ο δικηγόρος του είπε ότι ο κ. Βέργας από την πρώτη στιγμή επέδειξε μεταμέλεια, ζήτησε εξιχνίαση της υπόθεσης, επέστρεψε τα χρήματα τα οποία έλαβε και δεν ζήτησε όπως αφαιρεθεί η οποιαδήποτε κατηγορία.

Αναφέρθηκε ακολούθως στις οικογενειακές και προσωπικές περιστάσεις του Σάββα Βέργα λέγοντας ότι έχασε τον πατέρα του μόλις 6 μέρες μετά την καταδίκη του από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Πάφου στις 18 Φεβρουαρίου 2015 για την υπόθεση ΣΑΠΑ.

Ανέφερε επίσης ότι ως αποτέλεσμα της καταδίκης του Σάββα Βέργα η υγεία του μικρότερου γιου του ο οποίος πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη έχει επιδεινωθεί, όπως επίσης και η υγεία της μητέρας του η οποία αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα υγείας έχοντας περιπέσει και σε κατάθλιψη.

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι μετά την καταδίκη του από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Πάφου η γυναίκα του έχει καταθέσει αίτηση διαζυγίου.

Ακολούθως ο δικηγόρος του Σάββα Βέργα ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή της αποκάλυψης της πιθανής ευθύνης του στην υπόθεση ΣΑΠΑ όσο και στην υπόθεση ΧΥΤΑ κατέστη από τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ αντικείμενο χλευασμού και πως λόγω αυτού του απαράδεκτου φαινομένου ο δικηγόρος του Σάββα Βέργα απέστειλε στις 14 Ιουλίου 2016 επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΡΙΚ για απαράδεκτα και ειρωνικά σχόλια του ανταποκριτή του κρατικού καναλιού στην Πάφο, με τον Πρόεδρο του ΡΙΚ να απαντά ότι η Διεύθυνση του ΡΙΚ θα προέβαινε στις δέουσες συστάσεις και υποδείξεις προς τον εν λόγω δημοσιογράφο.

Παρόμοια επιστολή, πρόσθεσε, στάλθηκε στις 3 Μαρτίου 2017 και προς τον Πρόεδρο του ΔΣ του τηλεοπτικού σταθμού Mega One για σχόλια και σάτιρα στη σατιρική εκπομπή «Φακκάτε τους» στην οποία ο σταθμός δεν έχει ακόμα απαντήσει.

Στην αγόρευση του ο δικηγόρος του Σάββα Βέργα σημείωσε ότι η υπερβολική και απαράδεκτη δημοσιότητα και αναφορές των ΜΜΕ διέσυραν σε απάνθρωπο βαθμό την υπόληψη και το όνομα του κατηγορούμενου και της οικογένειας του, ιδιαίτερα των τριών παιδιών του.

Ο κ. Μάτσας σημείωσε ότι «είναι τόσο μεγάλη, τόσης χρονικής διάρκειας και τόσο έντονη η αρνητική δημοσιότητα και ο χλευασμός σε βάρος του» και πως «τα λαϊκά δικαστήρια που στήθηκαν εναντίον του από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο είχαν σοβαρότερες συνέπειες από την εξαετή καταδίκη του».

Ως επιχείρημα για μετριασμό της ποινής του Σάββα Βέργα ο κ. Μάτσας παρουσίασε και την εξωδικαστική τιμωρία του Σάββα Βέργα την οποία επέβαλε το ΕΤΕΚ με την κατά πλειοψηφία 6-3 απόφαση του Πειθαρχικού του Συμβουλίου στις 20 Μαρτίου 2017 για διαγραφή του Σάββα Βέργα από το Μητρώο Μελών του ΕΤΕΚ που ισοδυναμεί με ισόβια αφαίρεση άδειας για εξάσκηση επαγγέλματος.

Επίσης ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε στη διαγωγή του Σάββα Βέργα κατά την έκτιση της ποινής του στις Κεντρικές Φυλακές αναφέροντας μεταξύ άλλων πως λόγω της άριστης διαγωγής του και της συνεχούς και πολυσχιδούς δραστηριότητας και συμμετοχής του στα προγράμματα απασχόλησης επιμόρφωσης και φιλανθρωπικών εκδηλώσεων των Κεντρικών Φυλακών έχει επιλεγεί να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “The art of change”.

Ο κ. Μάτσας εστίασε ακολούθως στην ειλικρινή μεταμέλεια που έχει εμπράκτως και ποικιλοτρόπως επιδείξει ο Σάββας Βέργας, μεταξύ άλλων με την άμεση παραδοχή του, την επιστροφή περιουσίας ίσης αξίας με το ποσό που απέσπασε, τη συνεργασία του με τις ανακριτικές αρχές για εξιχνίαση της υπόθεσης και την πρόθεση του να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στην παρούσα υπόθεση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Καταληκτικά και ο Σάββας Μάτσας ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος με όλους τους τρόπους που μπορούσε απέδειξε την έμπρακτη μεταμέλεια του και τη συντριβή του από τις τύψεις για τα αδικήματα που διέπραξε και υπέστη όλες τις συνέπειες για τις πράξεις του, ποινικές διώξεις, πειθαρχική δίωξη, απώλεια του αξιώματος του Δημάρχου, απαγόρευση εφ` όρου ζωής για άσκηση του επαγγέλματος του, πλήρη απαξίωση από την κοινωνία και εξευτελισμό του ιδίου και της οικογένειας του. Έπραξε, πρόσθεσε, ότι ήταν δυνατό και συμπεριφέρθηκε όσο το δυνατόν καλύτερα για να εξιλεωθεί απέναντι στην κοινωνία.

«Συντετριμμένος από τις τύψεις για τη συμπεριφορά του ζητά από το Δικαστήριο στα πλαίσια των αρχών της επιείκειας και της εξατομίκευσης της ποινής να επιδείξει κάθε δυνατή κατανόηση και επιείκεια» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο θα ανακοινώσει την ποινή στις 5 Μαΐου 2017 στις 9:00 το πρωί.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:50

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
13:05
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένει ο Υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)
12:38
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
11:17
Πρόεδρος: Ενδεχόμενη πρόοδος στο Κυπριακό θα έχει θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά (Βίντεο)
11:14
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος διασύνδεσης ευρωτουρκικών με Κυπριακό
08:10
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.