Προεδρικό σε ρόλο αστεροσκοπείου για την παγκόσμια ημέρα αστρονομίας

Η Κυπριακή Ακαδημία Αστρονομίας και Διαστήματος συνδιοργανώνει μαζί με το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας την δεύτερη Παγκόσμια Ημέρα Διαστήματος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού και στους κήπους του Μεγάρου το ερχόμενο Σάββατο 29 Απριλίου και αρχίζει στις 7:30 το απόγευμα.

Το πρόγραμμα μετά τους χαιρετισμούς περιλαμβάνει την παρουσίαση εκ μέρους του αστροφυσικού Στέλιου Τσαγγαρίδη προέδρου της CASA, σύντομο ταξίδι στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος στο οποίο οι θεατές θα... ξεναγηθούν σε κάθε πλανήτη χωριστά μαθαίνοντας τα ιδιαίτερα τους χαρακτηριστικά.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού θα εγκατασταθεί το κινητό πλανητάριο Starlab όπου η υπεύθυνη του προγράμματος  Μαρία Στεφαδούρου θα ταξιδέψει τους μικρούς επισκέπτες στους αστερισμούς και στους μύθους από τους οποίους πήραν το όνομα τους.

Την ίδια ώρα στο μικρό θεατράκι του Προεδρικού Μεγάρου ο Κυπριακός Οργανισμός Αστρονομίας, το Science&Space café και το Σπίτι της Επιστήμης, θα διοργανώσουν αστροπαρατήρηση για τους μικρούς και μεγάλους φίλους της Αστρονομίας στην Κύπρο.

Στη φετινή γιορτή της Παγκόσμιας Μέρας Αστρονομίας η Κυπριακή Ακαδημία Αστρονομίας και Διαστήματος που αποτελείται από έξι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις θα ανακοινώσει την ίδρυση και του «Παγκύπριου Συλλόγου Φίλοι του Αστεροσκοπείου Τροόδους».
Η πρόταση για την ανέγερση του Αστεροσκοπείου έχει ολοκληρωθεί από την ομάδα πρωτοβουλίας κι έχει κατατεθεί εδώ και τρεις περίπου μήνες.
Τα σχέδια του Αστεροσκοπείου Τροόδους είναι εντυπωσιακά αφού το Αστεροσκοπείο στο Τρόοδος από μακριά θα μοιάζει με διαστημόπλοιο του Star Wars το οποίο έχει προσγειωθεί στην οροσειρά του Τροόδους!

Στην εκδήλωση αναμένεται να στείλει χαιρετισμό από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο ο πυρηνικός αστροφυσικός της NASA Θανάσης Οικονόμου ο οποίος επισκέφθηκε τρεις φορές την Κύπρο τα τελευταία δύο χρόνια για να βοηθήσει στην ιδέα της κατασκευής του Αστεροσκοπείου Τροόδους.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:51

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.