Λήφθηκαν μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών στη Λεμεσό

Σε στοχευμένους ψεκασμούς στο βιότοπο Ακρωτηρίου και οπουδήποτε εντοπίζεται  πρόβλημα κουνουπιών στη δυτική Λεμεσό, προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λεμεσού, Νίκο Νικολαΐδη, ο οποίος προέδρευσε ευρείας σύσκεψης για το θέμα, στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού.

Ο κ. Νικολαΐδης ήταν ιδιαίτερα έντονος στο θέμα της ανάληψης ευθυνών από όλους τους εμπλεκομένους φορείς, αφού διαπιστώθηκε ότι, από την προηγούμενη σύσκεψη, στις 2 Μαρτίου, δεν έγινε η αναμενόμενη ενημέρωση των επηρεαζόμενων κατοίκων, ώστε και αυτοί να λάβουν προληπτικά μέτρα στις αυλές και τα υποστατικά τους.

Συνολικά πέντε μέτρα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη, η οποία έγινε στην παρουσία εκπροσώπων των Βρετανικών Βάσεων (στην κυριότητα των οποίων εμπίπτει η περιοχή),  των κρατικών και δημοτικών Υγειονομικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Δασών, της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, του Τμήματος Δημοσίων Έργων, της Επαρχιακής Διοίκησης και κοινοταρχών της περιοχής.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού, αποφασίστηκε όπως, πρώτον  "συνεχιστεί η καταπολέμηση κατά την επώαση, η λεγόμενη νυμφοκτονία, από όλες τις υπηρεσίες" και δεύτερο, όπως οι κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες προχωρήσουν σε ακμαιοκτονία, ψεκασμούς δηλαδή των ενήλικων κουνουπιών.

"Αυτοί οι ψεκασμοί θα γίνουν ειδικά στην περιοχή του ευκαλυπτώνα που ανήκει στην κυριότητα των ΒΒ, γι αυτό αναμένουμε από  τη διοίκηση των Βάσεων να δώσει το πράσινο φως για να αρχίσουν, με τη στήριξη των δικών μας υπηρεσιών, ώστε να γίνει αυτός ο στοχευμένος ψεκασμός",  είπε ο κ. Νικολαΐδης, σημειώνονταν πως όλα θα γίνουν μετά από συνεννόηση με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και το Τμήμα Γεωργίας, ώστε να μην προκληθεί ζημιά στο οικοσύστημα.

Το τρίτο μέτρο αφορά την προσπάθεια για δημιουργία περισσότερων προσβάσεων σε δύσβατες περιοχές, ώστε οι ψεκασμοί να είναι πιο αποτελεσματικοί και τέταρτο μέτρο την προσπάθεια διευκόλυνσης της διαδικασίας αποξήρανσης των στάσιμων νερών.

Ως ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Λεμεσού το πέμπτο μέτρο, δηλαδή την ανάληψη ευθύνης από πλευράς Επαρχιακής Διοίκησης και επηρεαζόμενων κοινοτήτων, για ενημέρωση των κατοίκων, ώστε ο καθένας να φροντίσει να αποκλείσει τις όποιες πιθανές πηγές δημιουργίας εστιών εκκόλαψης κουνουπιών στις αυλές και τα υποστατικά του.

 Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως, δυστυχώς, ενώ είχαν ληφθεί σχετικές αποφάσεις από τις 2 Μαρτίου, δεν έγινε η απαιτούμενη ενημέρωση και ο κόσμος, συνέχισε, πρέπει να ενημερωθεί για να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί.

Διαμήνυσε ακόμη πως, από τη στιγμή που υπάρχει ο βιότοπος Ακρωτηρίου, ο οποίος είναι σημαντικός για τον τόπο μας, είναι φυσικό να υπάρχει πρόβλημα με κουνούπια, ωστόσο τόνισε ότι "θέλουμε να περιορίσουμε το πρόβλημα στον μέγιστο δυνατό βαθμό, για να μην υποφέρουν οι κάτοικοι".

"Πρέπει να προστατεύσουμε μια περιοχή που δεν πρέπει να ταυτιστεί με τα κουνούπια αλλά με την ομορφιά της", κατέληξε στις δηλώσεις του ο Νίκος Νικολαΐδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:57

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.