Εξετάζει τη δημιουργία αστυνομίας ζώων το ΥΠΔΟΙΚ

Τη δημιουργία ολιγομελούς ομάδας αστυνομικών η οποία θα μεριμνεί για την διασφάλιση της ευημερίας των ζώων και θα ανταποκρίνεται σε κάθε περιστατικό κακομεταχείρισης εξετάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με ανακοίνωση.

Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο αναφέρει πως το σύστημα που εφαρμόζεται από το 2014 και το οποίο περιλαμβάνει την τοποθέτηση δύο αξιωματικών της Αστυνομίας σε κάθε επαρχία, οι οποίοι έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης και της διερεύνησης υποθέσεων κακοποίησης ζώων αποδίδει και έχει θετικά αποτελέσματα.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείο Δικαιόσυνης


Εξ αφορμής των αναφορών που γίνονται κατά καιρούς μέσω ανακοινώσεων στα ΜΜΕ για το θέμα της δημιουργίας αστυνομίας των ζώων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ενημερώνει ότι το σύστημα που εφαρμόζεται από το 2014, με την τοποθέτηση δύο αξιωματικών της Αστυνομίας σε κάθε επαρχία, που έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης και της διερεύνησης υποθέσεων κακοποίησης ή/και κακομεταχείρισης ζώων, αλλά και την εμπλοκή της Κοινοτικής Αστυνόμευσης, του Αστυνομικού της Γειτονιάς, σε όλη αυτή την προσπάθεια, αποδίδει και έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, από το 2014 είχαμε συνολικά 117 υποθέσεις, τις οποίες έχουμε διερευνήσει, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όπου οι υποθέσεις που προωθούνταν για διερεύνηση ήταν ελάχιστες. Συγκεκριμένα, κατά το 2014 έχουν διερευνηθεί 31 υποθέσεις κακοποίησης ή κακομεταχείρισης ζώων, το 2015, 50 υποθέσεις, το 2016, 32 υποθέσεις, και για το πρώτους δύο μήνες του 2017 μέχρι σήμερα, τέσσερις υποθέσεις. Σημειώνεται ότι για κάποιες από αυτές υπήρξαν καταδίκες, κάποιες βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ για κάποιες η διερεύνηση έχει ολοκληρωθεί και ετοιμάζεται η καταχώρησή τους στο δικαστήριο.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην επικαιροποίηση και την τροποποίηση του περί Σκύλων Νόμου, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα φαινόμενα εγκατάλειψης, παραμέλησης και κακοποίησης σκύλων που παρατηρούνται σήμερα. Το νομοσχέδιο, το οποίο εισάγει νέες ρυθμιστικές διατάξεις που καθιστούν την εφαρμογή του από τις Τοπικές Αρχές, τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και την Αστυνομία πιο αποτελεσματική, και επιλύοντας το ζήτημα έλλειψης επαρκών ποινών, ώστε αυτές να επισύρουν τον σεβασμό και την επιβολή του Νόμου, την εγγραφή και τη σήμανση των σκύλων, αλλά και την ευημερία των ζώων, ευρύτερα, έχει κατατεθεί πρόσφατα αναθεωρημένο στην Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

Ταυτόχρονα, ετοιμάστηκε από το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού το προσχέδιο Νόμου για τη δημιουργία Φορέα για την Προστασία και Ευημερία των Ζώων, με στόχο να ξεπεραστούν τα προβλήματα και τα κενά που υπάρχουν στον τομέα αυτό. Το προσχέδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία.

Αν και σε συνδυασμό με την συνεργασία μεταξύ των 11 αξιωματικών που έχουν οριστεί σε όλες επαρχίες και των 75 Αστυνομικών της Γειτονιάς, που στο πλαίσιο της Κοινοτικής Αστυνόμευσης καλύπτουν 129 Δήμους και Κοινότητες παγκύπρια, τα υφιστάμενα μέτρα που έχουν ληφθεί φαίνεται να έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αξιολογεί τους τρόπους αντιμετώπισης των φαινομένων κακοποίησης των ζώων στον τόπο μας και υπό το πρίσμα της νέας νομοθεσίας που προωθείται, εξετάζει τη δημιουργία ολιγομελούς ομάδας αστυνομικών, οι οποία θα μεριμνεί για τη διασφάλιση της ευημερίας των ζώων, ανταποκρινόμενοι σε κάθε περιστατικό κακομεταχείρισης, κακών συνθηκών διαβίωσης ή/κακοποίησης ζώου.

Σύνταξη:ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:28

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
09:20
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
09:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Για σχέδιο εξόντωσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία
05:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.